Mleko kokosowe – przepis, kalorie i wartości odżywcze. Mleko kokosowe a odchudzanie
Mleko kokosowe znajdziemy niemal na każdej sklepowej półce. Można nim zastąpić inne rodzaje mleka i wykorzystywać do przygotowania wielu smacznych dań. Ma wiele właściwości zdrowotnych i cennych witamin, które pozytywnie wpływają na samopoczucie. Jak powstaje mleko kokosowe i jak je zrobić w domu? Jakie mleko kupić i jakie ma właściwości zdrowotne? W jaki sposób można użyć mleka z kokosa w kuchni? Jakie są przepisy na proste dania z mlekiem kokosowym?
- 1. Masowe wytwarzanie mleka kokosowego
- 2. Gdzie można kupic najlepsze mleko z kokosa?
- 3. Sposoby przygotowania
- 3.1. Przepis na mleko kokosowe
- 4. Składniki odżywcze mleka kokosowego
- 5. Nasycone kwasy tłuszczowe
- 6. Właściwości zdrowotne
- 6.1. Mleko kokosowe na odporność
- 6.2. Mleko kokosowe na odchudzanie
- 6.3. Mleko kokosowe na ciśnienie krwi
- 6.4. Mleko kokosowe na cholesterol
- 6.5. Mleko kokosowe na skórę
- 6.6. Mleko kokosowe na osteoporozę
- 6.7. Mleko kokosowe na wrzody
- 6.8. Mleko kokosowe na nowotwory
- 7. Zastosowanie podczas przygotowywania potraw
- 8. Przepisy na bazie mleka kokosowego
- 8.1. Owsianka z mlekiem kokosowym
- 8.2. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
- 8.3. Curry z mlekiem kokosowym
- 8.4. Sernik z musem truskawkowym
- 8.5. Ciasto wegańskie z mlekiem kokosowym
- 9. Kalorie i wartości odżywcze mleka kokosowego
1. Masowe wytwarzanie mleka kokosowego
Masowe wytwarzanie mleka kokosowego ma kilka etapów, w których pomaga użycie maszyn. Na rynku są dostępne również wersje light, które powstają po długim odwirowywaniu mleka lub po użyciu większej ilości wody.
Mleko kokosowe stworzone po jednym etapie ekstrakcji bez wody to "kakang gata". Składa się z 38% tłuszczu i 52% wody.
Warstwy nie oddzielają się od siebie ze względu na obecność emulgatorów: fosfolipidów, kefalonii i lecytyny.
Etapy produkcji mleka kokosowego:
- oczyszczenie orzechów kokosowych,
- rozwiercenie,
- pozyskanie wody kokosowej,
- zdejmowanie łupin z kokosów,
- rozdrabnianie miąższu,
- ekstrakcja mleka,
- filtracja,
- dwukrotna pasteryzacja w 70 stopniach,
- rozlewanie do opakowań,
- chłodzenie,
- przechowywanie.
2. Gdzie można kupic najlepsze mleko z kokosa?
Mlekiem kokosowym można zastąpić inne rodzaje mleka. Jest dostępne w każdym sklepie, ale może znacząco różnić się składem i z tego względu warto dokładnie sprawdzić etykietę. Najlepsze mleko będzie stworzone jedynie z wody, kokosa i ewentualnie ekstraktu kokosowego.
Należy unikać stabilizatorów, emulgatorów, utrwalaczy oraz polepszaczy smaku. Nie wskazany jest również dodatek cukru, gumy guar, gumy ksantanowej i karagenu.
Warto poszukać też informacji o braku bisfenolu A, czyli substancji rakotwórczej, która przenika do puszek i butelek.
Opakowanie, w którym znajduje się mleko kokosowe ma dość duże znaczenie. To w puszce zawiera więcej ekstraktu kokosowego, jest bardziej tłuste i kaloryczne. Składa się zazwyczaj z 85% ekstraktu i jedynie 15% wody.
Mleka w kartonach najczęściej mają gorszy skład: 5-10% ekstraktu, aromaty i niepotrzebne substancje. Najlepszym wyborem będzie kupienie wersji light w puszce lub samodzielne przygotowanie płynu.
3. Sposoby przygotowania
Przygotowanie mleka kokosowego w domu nie jest trudne i nie wymaga użycia wielu składników. Samodzielne stworzenie płynu jest kilka złotych tańsze niż kupienie gotowego produktu w sklepie. Poza tym, mamy pewność z czego zostało zrobione mleko i możemy bez obaw je spożywać.
3.1. Przepis na mleko kokosowe
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1,2 l przegotowanej wody.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnie płyn podgrzewany w garnuszku (ale nie zagotowujemy) i blendujemy przez kilka minut. Przelewamy mleko przez gazę lub sitko do butelki. Możemy je przechowywać maksymalnie 3 dni w lodówce.
4. Składniki odżywcze mleka kokosowego
Mleko kokosowe zawiera sporo tłuszczu i kalorii. Mleko kokosowe jest także bogate w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę E.
W kokosach znajdują się cenne minerały: żelazo, selen, potas, magnez, fosfor oraz wapń.
5. Nasycone kwasy tłuszczowe
Mleko kokosowe w ok. 17-24% składa się z tłuszczu. Są to nasycone kwasy tłuszczowe, czyli te zdrowe i pożądane. Organizm ich nie przechowuje, są one na bieżąco zamienianie w energię.
Ich trawienie nie zajmuje wiele czasu ani wysiłku. Tłuszcze nasycone są spożywane przez sportowców oraz podawane wcześniakom.
Mleko kokosowe nie powoduje wzrostu ilości cholesterolu ani przyrostu wagi. Ponadto, niweluje skutki picia alkoholu i reguluje ilość lipidów we krwi. W tym przypadku nie należy się obawiać, że tłuszcz negatywnie wpłynie na stan zdrowia.
6. Właściwości zdrowotne
Kokos jest ceniony w medycynie naturalne, a w Azji uznawany za symbol płodności. W sanskrycie to "kalpa vriksha", czyli drzewo zaspokajające potrzeby życia. Mleko kokosowe może być wykorzystywane w kuchni, lecznictwie, przemyśle oraz w kosmetykach.
Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na samopoczucie i stan zdrowia.
6.1. Mleko kokosowe na odporność
W składzie znajduje się kwas laurynowy, który po spożyciu zamienia się w monolaurynę. Ta substancja utrudnia rozwój wirusów, bakterii i pierwotniaków. Według niektórych badań osłabia także HIV, opryszczkę, cytomelagię i grypę.
Kwas laurynowy ma niezwykłe właściwości i występuje jedynie w kokosie oraz w mleku matki.
6.2. Mleko kokosowe na odchudzanie
Mleko kokosowe przyspiesza przemianę materii i nie podnosi stężenia cukru we krwi. Błonnik zmniejsza uczucie głodu oraz pozytywnie wpływa na funkcje trawienne. Dzięki niemu organizm w łatwiejszy sposób oczyszcza się toksyn, zmniejsza się też występowanie zaparć.
Mimo tego, że mleko kokosowe sprzyja odchudzaniu nie należy pić go w dużych ilościach. Jest bardzo kaloryczne i może spowodować przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
6.3. Mleko kokosowe na ciśnienie krwi
W kokosie jest obecny także kwas kaprynowy, który chroni przed nadciśnieniem tętniczym, pozytywnie wpływa na stan żył i tętnic. Obniża również napięcie w naczyniach krwionośnych i sprawia że są bardziej elastyczne.
6.4. Mleko kokosowe na cholesterol
Badania Uniwersytetu McGill w Kanadzie udowodniły, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w mleku kokosowym nie podwyższają cholesterolu. Kobiety odżywiające się wołowiną w celu dostarczenia tłuszczów w diecie miały zdecydowanie wyższy poziom cholesterolu.
Na grupie 60 mężczyzn przeprowadzono eksperyment, polegający na spożywaniu mleka kokosowego do owsianki 5 razy w tygodniu przez 8 tygodni. Cholesterol LDL spadł, natomiast dobry cholesterol HDL wzrósł o 18%.
Warto wspomnieć, że mleko sojowe wywołało zaledwie 3% wzrost po takim samym czasie.
6.5. Mleko kokosowe na skórę
Mleko kokosowe ma działanie antyoksydacyjne, które hamuje rozwój wolnych rodników i proces starzenia. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na stan tkanki łącznej i tym samym na jędrność skóry.
6.6. Mleko kokosowe na osteoporozę
Mleko kokosowe wzmacnia kości i spowalnia stan zapalny, który powoduje osteoporozę. Jest to zasługa działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego.
Kokos pomaga również w przypadku reumatyzmu i chorób autoimmunologicznych. Potwierdziły to testy przeprowadzone na gryzoniach.
6.7. Mleko kokosowe na wrzody
Mleko kokosowe tworzy powłokę ochronną w przewodzie pokarmowym i zmniejsza ból. Ponadto wpływa też na wielkość wrzodów żołądka. Potwierdziły to badania na szczurach, u których mleko kokosowe zmniejszyło zmiany o 54%.
6.8. Mleko kokosowe na nowotwory
Rezultaty wielu badań wykazują, że niektóre kwasy tłuszczowe kokosa chronią przed zachorowaniem na raka. Testy były przeprowadzane na szczurach, u których zwolnił przerost gruczołu prostaty.
Wykonano również badania in vitro, które udowodniły że kokos spowalnia rozwój białaczki.
Zobacz także:
7. Zastosowanie podczas przygotowywania potraw
Mleko kokosowe sprawdzi się podczas przygotowywania wielu rodzajów potraw. Można je wykorzystać do zagęszczenia sosów i zup. Dzięki temu będą miały lepszą konsystencję i bogatszy smak. Mleko z kokosa jest podstawowym składnikiem curry i dań kuchni azjatyckiej.
Mleko kokosowe pozwala też na stworzenie naleśników, deserów, koktajli, lodów, smoothie czy owsianki. Można dolać je do kawy, spienić lub pić zimne.
Mleko kokosowe jest szczególnie polecane na diecie wegańskiej oraz osobom uczulonych na laktozę. Należy jedynie pamiętać, że mleko z kokosa jest znacznie bardziej kaloryczne - ma o 350 kalorii więcej w szklance niż mleko krowie.
8. Przepisy na bazie mleka kokosowego
Mleko kokosowe można wykorzystać na wiele różnych sposób, niekoniecznie tylko do deserów. Jego smak i aromat pasuje do nieograniczonej ilości przepisów.
8.1. Owsianka z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 3 czubate łyżki płatków owsianych,
- pół szklanki wody,
- 1/3 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- dowolne owoce.
Przygotowanie:
Płatki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kilka minut. Owoce możemy dodać bezpośrednia do rondelka lub ułożyć na wierzchu owsianki przełożonej do miseczki.
8.2. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 800 g dyni,
- 250 g ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka curry w proszku,
- 1 łyżka świeżego startego imbiru,
- 1,5 szklanki bulionu,
- 400 ml mleka kokosowego.
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojowe warzywa i wsypujemy odrobinę soli.
Po kilku minutach dodajemy przyprawy i bulion. Garnek przykrywamy i trzymamy na ogniu przez 20-25 minut. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy mleko kokosowe i blendujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
8.3. Curry z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 450 g kalafiora (świeżego lub mrożonego),
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka pasty curry,
- 250 ml bulionu,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 3 ziemniaki,
- 100 g szpinaku.
zamiast pasty curry:
- 1 łyżka startego imbiru,
- 2 starte ząbki czosnku,
- 4 posiekane plasterki chili,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pastę curry często mieszając. Dodajemy kurkumę, paprykę i 3-4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy, po czym wlewamy gorący bulion i pozostałe mleko.
Wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka przekładamy kalafior i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości przez 15-20 minut. Dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu 2-3 minuty.
8.4. Sernik z musem truskawkowym
Składniki na mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 300 g świeżych lub mrożonych truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- 300 g zsiadłego mleka.
Składniki na ciasto:
- 130 g kruchych ciastek,
- 2 łyżki masła.
Składniki na masę serową:
- 250 g ricotty i 250 g mascarpone,
- lub 500 g zmielonego twarogu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka kokosowego.
Przygotowanie:
350 ml wody doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę. Mieszamy do momentu aż proszek całkowicie się rozpuści.
Do rondelka przekładamy truskawki i cukier. Trzymamy na ogniu przez 5 minut i blendujemy na gładką masę. Mus przekładamy do garnuszka z galaretką, mieszamy i studzimy. Do chłodnej masy dodajemy zsiadłe mleko.
Formę 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ugniatamy je na spodzie naczynia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do miski przekładamy ser, mąkę, cukier i miksujemy. Dodajemy jajka jednocześnie miksując, następnie wlewamy mleko kokosowe. Masę wylewamy na przygotowane wcześniej herbatniki.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Na zimne ciasto wykładamy masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
8.5. Ciasto wegańskie z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 300 ml mleka kokosowego,
- 1,5 łyżki kakao
polewa: 50 g czekolady + 3 łyżki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Dno formy o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy 2/3 ciasta.
Do ciasta, które pozostało w misce dodajemy kakao i mieszamy. Nabieramy masę łyżką i układamy punktowo na jasnym cieście. Następnie za pomocą wykałaczki robimy kilka wzorów na powierzchni.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Przygotowujemy polewę i wylewamy ją na wystudzone ciasto.
9. Kalorie i wartości odżywcze mleka kokosowego
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 240 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 230 kcal | 552 kcal |
Białko | 2,29 g | 5,50 g |
Węglowodany | 5,54 g | 13,30 g |
Cukier | 3,34 g | 8,02 g |
Błonnik | 2,20 g | 5,28 g |
Tłuszcz | 23,8 g | 57,2 g |
Tłuszcze nasycone | 21,1 g | 50,7 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,01 g | 2,43 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,26 g | 0,63 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,80 mg | 6,72 mg |