Czego nie jeść na diecie?
Rozpoczynamy odchudzanie – odstawiamy czekoladę, tłuste mleko zastępujemy niskoprocentowym, a mięso gotujemy, zamiast smażyć. A waga stoi w miejscu i ani drgnie. Dlaczego? Otóż skuteczne odchudzanie to nie tyle szereg wyrzeczeń, co ograniczenie produktów, które wyrządzają nam najwięcej szkody – należy do nich jedzenie wysokokaloryczne i pokarmy, które źle wpływają na funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Warto zapamiętać, co znajduje się na tej „czarnej liście”.
Czytaj więcej
1. Czego unikać w diecie?
Zalecenie, by podczas odchudzania nie spożywać produktów z zawartością tłuszczów i węglowodanów, jest mitem. Takie jedzenie dietetyczne po prostu nie istnieje. Każdy produkt zawiera śladowe ilości tych substancji i nie ma w tym nic złego. Organizm potrzebuje wszystkich składników mineralnych i witamin, a także białka, tłuszczów i węglowodanów, by mógł prawidłowo funkcjonować. Wiele substancji nie jest wytwarzanych w tkankach, a więc ich spożycie w pokarmie jest niezbędne, by utrzymać równowagę w organizmie. Grunt to umiar i rozsądek w planowaniu codziennego menu i rozporządzaniu jedzeniem.
Lista produktów, które należy ograniczyć, by schudnąć, nie pociesza. Znajdują się na niej niemal wszystkie nasze ulubione produkty:
- soki owocowe słodzone,
- smażone mięsa (przede wszystkim te tłuste, np. boczek),
- białe pieczywo,
- rozgotowane makarony,
- smalec,
- ziemniaki,
- słodycze (dozwolone są 2-3 kosteczki czarnej, gorzkiej czekolady),
- napoje słodzone (także soki owocowe i kompoty),
- alkohol.
Nienaturalnym byłoby całkowite wyeliminowanie ich z diety – taki ruch sprawiłby, że po osiągnięciu wymarzonej wagi z tęsknoty sięgniemy po te produkty, czego konsekwencją może być efekt jo-jo. Należy je więc ograniczyć, a wszelkie „grzeszki” żywieniowe traktować jako mile widzianego, ale rzadko wstępującego do naszego menu gościa. Nie zapominajmy też o aktywności fizycznej, która pomoże szybciej spalić nagromadzone w tkance tłuszcze.
2. Co jeść na diecie?
Zaprzyjaźnić za to powinniśmy się z mniej popularnymi, a równie smakowitymi produktami. Są nimi:
- świeże soki owocowe,
- otręby, kiełki zbożowe,
- chude wędliny (szynka) i mięsa (mięsa gotowane, z grilla),
- ryby (o niskiej zawartości tłuszczu),
- frutti di mare,
- kasza gryczana, kasza jęczmienna,
- ryż brązowy,
- margaryna (choć w niezbyt dużej ilości),
- oliwa z oliwek.
Nie musimy też rezygnować z nabiału. Mleko i sery są dostępne o różnej zawartości tłuszczu – wybierzmy raczej te niskotłuszczowe i mniej kaloryczne. Podstawą diety, która nie pozwala przytyć, są owoce (poza bananami, winogronem i awokado, które należy ograniczyć) i warzywa, szczególnie te nadające się na zdrowe przekąski (warzywa kiszone, marchewka, ogórek, rzodkiewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, soczewica, soja itp.).
O tym, jak schudnąć, decyduje więc przede wszystkim odpowiedni dobór produktów w codziennym menu. Warto postawić na te o niskiej zawartości tłuszczów zwierzęcych oraz o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki spożywaniu zdrowych produktów nasza kuracja będzie skutecznym odchudzaniem.