Trwa ładowanie...

Często jedli masło. Takie były skutki

 Aleksandra Zaborowska
09.01.2025 17:04
Masło czy margaryna? Lepiej wybrać zupełnie inny tłuszcz
Masło czy margaryna? Lepiej wybrać zupełnie inny tłuszcz (Getty Images)

Nowe badania potwierdzają: nienasycone tłuszcze roślinne to znacznie lepszy wybór dla zdrowia. Doniesieniami naukowców powinny zainteresować się w szczególności osoby najbardziej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego lub choroby metaboliczne.

spis treści

1. Dlaczego tłuszcze roślinne wygrywają?

Od lat trwa dyskusja, czy lepsze dla zdrowia jest masło, czy margaryna. Najnowsze badania przeprowadzone przez szwedzkich i niemieckich naukowców wykazują jednoznaczną przewagę nienasyconych tłuszczów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, które przynoszą więcej korzyści zdrowotnych.

Spożywanie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, obecnych w maśle czy smalcu, znacząco zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udary czy zawały serca.

Clemens Wittenbecher z Chalmers University of Technology, autor badania, podkreśla, że dieta bogata w tłuszcze nienasycone, jak np. dieta śródziemnomorska, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy i chorób serca. Dzięki analizie wielu różnych badań naukowcy uzyskali jeszcze większą pewność co do pozytywnego wpływu tłuszczów roślinnych na zdrowie.

Zobacz film: "Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka"

Zobacz też: Oleje roślinne. Już wiemy, które warto kupować

2. Wyniki badań – twarde dowody

Badanie obejmowało analizę poziomu tłuszczu we krwi 113 Brytyjczyków przez 16 tygodni. Uczestnicy stosowali diety bogate w tłuszcze zwierzęce lub roślinne. Wyniki były jednoznaczne: osoby spożywające tłuszcze roślinne miały wyraźnie lepsze wskaźniki lipidowe, które są kluczowe dla zdrowia serca.

Dalsza analiza kilku badań łącznie z udziałem kilku tysięcy uczestników wykazała, że osoby stosujące diety bogate w nienasycone tłuszcze miały o 32 proc. niższe ryzyko chorób układu krążenia i o 26 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2. Co więcej, osoby z niskim wskaźnikiem lipidowym, które przeszły na dietę roślinną, zmniejszyły ryzyko cukrzycy aż o 42 proc.

Naukowcy potwierdzili więc sugerowane wcześniej wnioski: tłuszcze nienasycone przynoszą liczne korzyści zdrowotne, a ich wprowadzenie do diety może znacząco poprawić jakość życia, wpłynąć na długowieczność i zwiększyć odporność na choroby cywilizacyjne.

Mimo że potrzebne są dalsze badania nad wpływem takich diet na osoby z niższym ryzykiem chorób serca, już dziś wiadomo, że zamiana masła na tłuszcze roślinne to krok w stronę zdrowszego życia.

3. Jak masło działa na organizm?

Prawdziwe masło zawiera 80-90 proc. tłuszczu zwierzęcego i ok. 56 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych.

Spożywane regularnie, produkty bogate w te tłuszcze zwiększają poziom "złego" cholesterolu LDL, ale także podwyższają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a nawet zwyrodnieniowych chorób stawów.

Osoby stosujące dietę bogatą w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego znacznie częściej zmagają się z nadwagą i otyłością, a w ich wyniku doznają chorób metabolicznych, które mają udokumentowany wpływ na skrócenie spodziewanej długości życia.

Na masło powinny uważać osoby zmagające się z cukrzycą, wysokim cholesterolem, z problemami sercowymi na tle metabolicznym oraz te dbające o linię.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze