Często jedli masło. Takie były skutki

Nowe badania potwierdzają: nienasycone tłuszcze roślinne to znacznie lepszy wybór dla zdrowia. Doniesieniami naukowców powinny zainteresować się w szczególności osoby najbardziej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego lub choroby metaboliczne.

Masło czy margaryna? Lepiej wybrać zupełnie inny tłuszczMasło czy margaryna? Lepiej wybrać zupełnie inny tłuszcz
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Dlaczego tłuszcze roślinne wygrywają?

Od lat trwa dyskusja, czy lepsze dla zdrowia jest masło, czy margaryna. Najnowsze badania przeprowadzone przez szwedzkich i niemieckich naukowców wykazują jednoznaczną przewagę nienasyconych tłuszczów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, które przynoszą więcej korzyści zdrowotnych.

Spożywanie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, obecnych w maśle czy smalcu, znacząco zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udary czy zawały serca.

Clemens Wittenbecher z Chalmers University of Technology, autor badania, podkreśla, że dieta bogata w tłuszcze nienasycone, jak np. dieta śródziemnomorska, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy i chorób serca. Dzięki analizie wielu różnych badań naukowcy uzyskali jeszcze większą pewność co do pozytywnego wpływu tłuszczów roślinnych na zdrowie.

Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka

Wyniki badań – twarde dowody

Badanie obejmowało analizę poziomu tłuszczu we krwi 113 Brytyjczyków przez 16 tygodni. Uczestnicy stosowali diety bogate w tłuszcze zwierzęce lub roślinne. Wyniki były jednoznaczne: osoby spożywające tłuszcze roślinne miały wyraźnie lepsze wskaźniki lipidowe, które są kluczowe dla zdrowia serca.

Dalsza analiza kilku badań łącznie z udziałem kilku tysięcy uczestników wykazała, że osoby stosujące diety bogate w nienasycone tłuszcze miały o 32 proc. niższe ryzyko chorób układu krążenia i o 26 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2. Co więcej, osoby z niskim wskaźnikiem lipidowym, które przeszły na dietę roślinną, zmniejszyły ryzyko cukrzycy aż o 42 proc.

Naukowcy potwierdzili więc sugerowane wcześniej wnioski: tłuszcze nienasycone przynoszą liczne korzyści zdrowotne, a ich wprowadzenie do diety może znacząco poprawić jakość życia, wpłynąć na długowieczność i zwiększyć odporność na choroby cywilizacyjne.

Mimo że potrzebne są dalsze badania nad wpływem takich diet na osoby z niższym ryzykiem chorób serca, już dziś wiadomo, że zamiana masła na tłuszcze roślinne to krok w stronę zdrowszego życia.

Jak masło działa na organizm?

Prawdziwe masło zawiera 80-90 proc. tłuszczu zwierzęcego i ok. 56 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych.

Spożywane regularnie, produkty bogate w te tłuszcze zwiększają poziom "złego" cholesterolu LDL, ale także podwyższają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a nawet zwyrodnieniowych chorób stawów.

Osoby stosujące dietę bogatą w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego znacznie częściej zmagają się z nadwagą i otyłością, a w ich wyniku doznają chorób metabolicznych, które mają udokumentowany wpływ na skrócenie spodziewanej długości życia.

Na masło powinny uważać osoby zmagające się z cukrzycą, wysokim cholesterolem, z problemami sercowymi na tle metabolicznym oraz te dbające o linię.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. New Atlas

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka