Czyści jelita ze złogów i obniża cholesterol. Wciąż niedoceniana przez Polaków
Kasze doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, a także również wegańskimi. Spożywając regularnie kasze, wspomagamy działanie naszego układu nerwowego, a także sercowo-naczyniowego. Jednym z najważniejszych atutów kasz jest to, że skutecznie zbijają wysoki cholesterol. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
1. Kasze - nieocenione źródło witamin i minerałów
Kasze stanowią doskonałe źródło witamin, składników mineralnych, błonnika, ale również prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Niestety, Polacy wciąż wybierają ziemniaki i ryż, a kasze omijają szerokim łukiem.
Kasza gryczana dostarcza organizmowi sporą dawkę białka, które stanowi od 10 do 16 procent wszystkich składników odżywczych. Oprócz tego, w kaszy gryczanej znajdziemy błonnik. W 100 gramach produktu występuje około 6 gramów włókna pokarmowego. Na szczególną uwagę zasługują minerały zawarte w brązowych ziarnach. Kasza obfituje między innymi w wapń, cynk, krzem, żelazo, potas. Pozwala uzupełnić zapotrzebowanie na ryboflawinę, niacynę, foliany oraz tiaminę.
Kasza manna, znana również jako grysik, jest drobnoziarnistym produktem żywnościowym pozyskiwanym z ziaren pszenicy zwyczajnej. W grysiku występują takie minerały jak miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, magnez, a także spora zawartość jodu. Ponadto, kasza manna obfituje w witaminy z grupy B.
Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, ale również takich witaminy E i witaminy K. W jej składzie znaleźć można następujące minerały: mangan, wapń, krzem, miedź, fosfor czy selen.
Kasza jaglana pozyskiwana jest z ziaren prosa zwyczajnego, zboża, które uprawiane jest przez ludzi od czasów neolitu. Ziarna prosa zawierają cenne składniki mineralne, takie jak miedź, mangan, fosfor, żelazo, krzem czy magnez. W ich składzie występują także witaminy z grupy B.
2. Kasza i jej wpływ na układ sercowo naczyniowy
Kasza gryczana zawiera w swoim składzie cenne polifenole, czyli związki chemiczne pochodzenia organicznego, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naczyń włosowatych w ciele człowieka, a także skutecznie stabilizują ciśnienie tętnicze krwi.
Inny składnik kaszy gryczanej - rutyna, zapobiega zawałom serca, udarom mózgu, a także chorobie wieńcowej, ponieważ wzmacnia i uszczelnia najmniejsze naczynia krwionośne.
3. Wpływ kaszy na działanie układu pokarmowego
W kaszy gryczanej występuje włókno pokarmowe, zwane błonnikiem. Substancja ta wspomaga pracę układu pokarmowego, pomaga w regularnym wypróżnianiu, a także wykazuje pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową.
Regularne spożywanie kaszy z ziaren gryki działa z jednej strony oczyszczająco na jelita, a z drugiej strony pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas. Po produkt ten powinny więc sięgnąć osoby stosujące dietę odchudzającą.
4. Czy jedzenie kaszy obniża cholesterol?
Czy jedzenie kaszy obniża cholesterol? Okazuje się, że tak. Kasza pęczak, będąca jedną z odmian kaszy jęczmiennej obfituje w substancje, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Jest to przede wszystkim zasługa występującego w pęczaku błonnika, a dokładnie frakcji zwanej beta-glukanem.
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie trzech gramów beta-glukanu występującego w jęczmieniu pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterol LDL aż o 19-24 procent.
Lekarze od wielu lat starają się dotrzeć do pacjentów i przestrzec ich przed niebezpiecznymi skutkami wysokiego stężenia cholesterolu w organizmie. Wysoki cholesterol może skutkować nie tylko udarem mózgu, ale również miażdżycą.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl