Kasza jęczmienna - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie, przeciwwskazania
Kasza jęczmienna jest niezwykle zdrowa i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem wykorzystać ją można do takich potraw jak zupa ogórkowa, gulasz czy gołąbki. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej? Czy wszystkie osoby mogą spożywać ten produkt?
- 1. Co to jest kasza jęczmienna?
- 2. Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jęczmienna?
- 3. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej?
- 4. Jakie są najlepsze sposoby na włączenie kaszy jęczmiennej do codziennej diety?
- 5. Jakie dania można wzbogacić o kaszę jęczmienną?
- 6. Jak przygotować kaszę jęczmienną, aby była smaczna i pełna wartości odżywczych?
- 7. Kto nie powinien jeść kaszy jęczmiennej?
- 8. Kaloryczność mąki jęczmiennej lub kaszy jęczmiennej
1. Co to jest kasza jęczmienna?
Kasza jęczmienna to kasza wytwarzana z ziaren jęczmienia. Ten produkt żywnościowy ma szarą barwę (z zielonym lub żółtym odcieniem). W sklepach spożywczych dostępne są zazwyczaj trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:
- kasza pęczak, całe ziarna jęczmienia pozbawione jedynie łuski,
- kasza perłowa, tzw. mazurska, czyli rozdrobniony i wypolerowany pęczak,
- kaszę wiejska (połamany pęczak), ziarna pocięte, ale niewypolerowane.
2. Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jęczmienna?
Kasza jęczmienna zawiera w sobie cały szereg wartościowych witamin i składników mineralnych. W składzie tego produktu żywnościowego występuje białko roślinne, które stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Kasza z jęczmienia to atrakcyjna opcja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto w produkcie znaleźć można błonnik, selen, miedź, witaminy z grupy B (pirydoksyna, tiamina i niacyna) oraz fosfor.
3. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej?
W kaszy jęczmiennej występuje duża ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu składnikowi jest polecana osobom, które borykają się z problemem długotrwałych bądź nawracających obstrukcji. Spożywanie kaszy z jęczmienia poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaleganiu treści pokarmowej w żołądku i jelitach, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a także obniża zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi.
Kasza jęczmienna, dzięki zawartości witaminy K, poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu krwionośnego. Ta niezwykła witamina pełni kluczową rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi. Zmniejsza ryzyko złamań, siniaków, zakrzepów oraz zatorów.
Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu witamin z grupy B, które występują w kaszy jęczmiennej. Tiamina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w syntezie neurotransmiterów, które są istotne dla przekazywania sygnałów między komórkami nerwowymi, co wpływa na zdolności poznawcze i funkcje mózgu.
Pirydoksyna, uczestnicząca w wielu kluczowych procesach biochemicznych, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, wspiera pracę układów: sercowo-naczyniowego i mięśniowego. Niacyna z kolei bierze udział w produkcji erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Witamina ta redukuje poziom cholesterolu. Zawartość wielu składników mineralnych oraz witaminy E wspomaga walkę z anemią.
4. Jakie są najlepsze sposoby na włączenie kaszy jęczmiennej do codziennej diety?
Wiele osób rezygnuje z jedzenia kaszy jęczmiennej w obawia, że jest to produkt bardzo kaloryczny, Warto zdawać sobie sprawę, że o kaloryczności tego produktu żywnościowego decyduje sposób, w jaki ją podamy. Ciężkie sosy, tłusta śmietana czy ociekające tłuszczem skwarki znacznie podnoszą jej wartości kaloryczne i powodują szybsze tycie.
Gotowanie kaszy jęczmiennej pęczak na wodzie zamiast na bulionie może znacząco zmniejszyć ilość dodatkowych kalorii w potrawie. Warto również zrezygnować z dodawania masła czy smalcu do kaszy pęczak. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie posiekanych, świeżych ziół np. koperku ogrodowego czy szczypiorku.
5. Jakie dania można wzbogacić o kaszę jęczmienną?
Przepisy na kaszę jęczmienną mogą uwzględniać zarówno zupy, jak i drugie dania mięsne. Kasza jęczmienna wyśmienicie pasuje do dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z gulaszem, zupą ogórkową, zupą pomidorową, zupą jarzynową, grzybową czy krupnikiem. Można podawać ją również z duszonym mięsem i warzywami. Kasza jęczmienna jest też doskonałym składnikiem gołąbków i sałatek.
6. Jak przygotować kaszę jęczmienną, aby była smaczna i pełna wartości odżywczych?
Kaszę jęczmienną powinno się w pierwszej kolejności opłukać pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotować w garnku. Jeśli wybierzemy kaszę pęczak, to 1 jej szklankę gotujmy w 3 szklankach wody. Jeśli jednak sięgniemy po odmianę wiejską czy perłową, to na 1 jej szklankę przygotujmy 2,5 szklanki wody.
Pod przykryciem gotujemy całość, aż do momentu, gdy stanie się miękka i wchłonie całą wodę. Istnieje również prostsza metoda. W takim przypadku, wybieramy porcjowaną kaszę i gotujemy ją w osolonej wodzie, w woreczku.
7. Kto nie powinien jeść kaszy jęczmiennej?
W jakich sytuacjach lepiej odpuścić sobie spożywanie kaszy jęczmiennej? Przeciwwskazaniem, od którego warto zacząć jest celiakia. Jęczmień zawiera gluten, więc osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu powinny unikać tego produktu żywnościowego. Z konsumpcji kaszy jęczmiennej powinny zrezygnować również osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy.
8. Kaloryczność mąki jęczmiennej lub kaszy jęczmiennej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 148 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 345 kcal | 511 kcal |
Białko | 10,50 g | 15,54 g |
Węglowodany | 74,5 g | 110 g |
Cukier | 0,80 g | 1,18 g |
Błonnik | 10,10 g | 14,95 g |
Tłuszcz | 1,60 g | 2,37 g |
Tłuszcze nasycone | 0,34 g | 0,50 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,21 g | 0,30 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,77 g | 1,14 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |