Kasza jęczmienna - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie, przeciwwskazania

Kasza jęczmienna jest niezwykle zdrowa i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem wykorzystać ją można do takich potraw jak zupa ogórkowa, gulasz czy gołąbki. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej? Czy wszystkie osoby mogą spożywać ten produkt?

Kasza jęczmienna w potrawie.Kasza jęczmienna w potrawie.
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest kasza jęczmienna?

Kasza jęczmienna to kasza wytwarzana z ziaren jęczmienia. Ten produkt żywnościowy ma szarą barwę (z zielonym lub żółtym odcieniem). W sklepach spożywczych dostępne są zazwyczaj trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:

  • kasza pęczak, całe ziarna jęczmienia pozbawione jedynie łuski,
  • kasza perłowa, tzw. mazurska, czyli rozdrobniony i wypolerowany pęczak,
  • kaszę wiejska (połamany pęczak), ziarna pocięte, ale niewypolerowane.

Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jęczmienna?

Kasza jęczmienna zawiera w sobie cały szereg wartościowych witamin i składników mineralnych. W składzie tego produktu żywnościowego występuje białko roślinne, które stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Kasza z jęczmienia to atrakcyjna opcja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto w produkcie znaleźć można błonnik, selen, miedź, witaminy z grupy B (pirydoksyna, tiamina i niacyna) oraz fosfor.

Dobroczynne właściwości kaszy

Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej?

W kaszy jęczmiennej występuje duża ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu składnikowi jest polecana osobom, które borykają się z problemem długotrwałych bądź nawracających obstrukcji. Spożywanie kaszy z jęczmienia poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaleganiu treści pokarmowej w żołądku i jelitach, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a także obniża zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi.

Kasza jęczmienna, dzięki zawartości witaminy K, poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu krwionośnego. Ta niezwykła witamina pełni kluczową rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi. Zmniejsza ryzyko złamań, siniaków, zakrzepów oraz zatorów.

Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu witamin z grupy B, które występują w kaszy jęczmiennej. Tiamina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w syntezie neurotransmiterów, które są istotne dla przekazywania sygnałów między komórkami nerwowymi, co wpływa na zdolności poznawcze i funkcje mózgu.

Pirydoksyna, uczestnicząca w wielu kluczowych procesach biochemicznych, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, wspiera pracę układów: sercowo-naczyniowego i mięśniowego. Niacyna z kolei bierze udział w produkcji erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Witamina ta redukuje poziom cholesterolu. Zawartość wielu składników mineralnych oraz witaminy E wspomaga walkę z anemią.

Jakie są najlepsze sposoby na włączenie kaszy jęczmiennej do codziennej diety?

Wiele osób rezygnuje z jedzenia kaszy jęczmiennej w obawia, że jest to produkt bardzo kaloryczny, Warto zdawać sobie sprawę, że o kaloryczności tego produktu żywnościowego decyduje sposób, w jaki ją podamy. Ciężkie sosy, tłusta śmietana czy ociekające tłuszczem skwarki znacznie podnoszą jej wartości kaloryczne i powodują szybsze tycie.

Gotowanie kaszy jęczmiennej pęczak na wodzie zamiast na bulionie może znacząco zmniejszyć ilość dodatkowych kalorii w potrawie. Warto również zrezygnować z dodawania masła czy smalcu do kaszy pęczak. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie posiekanych, świeżych ziół np. koperku ogrodowego czy szczypiorku.

Jakie dania można wzbogacić o kaszę jęczmienną?

Przepisy na kaszę jęczmienną mogą uwzględniać zarówno zupy, jak i drugie dania mięsne. Kasza jęczmienna wyśmienicie pasuje do dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z gulaszem, zupą ogórkową, zupą pomidorową, zupą jarzynową, grzybową czy krupnikiem. Można podawać ją również z duszonym mięsem i warzywami. Kasza jęczmienna jest też doskonałym składnikiem gołąbków i sałatek.

Jak przygotować kaszę jęczmienną, aby była smaczna i pełna wartości odżywczych?

Kaszę jęczmienną powinno się w pierwszej kolejności opłukać pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotować w garnku. Jeśli wybierzemy kaszę pęczak, to 1 jej szklankę gotujmy w 3 szklankach wody. Jeśli jednak sięgniemy po odmianę wiejską czy perłową, to na 1 jej szklankę przygotujmy 2,5 szklanki wody.

Pod przykryciem gotujemy całość, aż do momentu, gdy stanie się miękka i wchłonie całą wodę. Istnieje również prostsza metoda. W takim przypadku, wybieramy porcjowaną kaszę i gotujemy ją w osolonej wodzie, w woreczku.

Kto nie powinien jeść kaszy jęczmiennej?

W jakich sytuacjach lepiej odpuścić sobie spożywanie kaszy jęczmiennej? Przeciwwskazaniem, od którego warto zacząć jest celiakia. Jęczmień zawiera gluten, więc osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu powinny unikać tego produktu żywnościowego. Z konsumpcji kaszy jęczmiennej powinny zrezygnować również osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy.

Kaloryczność mąki jęczmiennej lub kaszy jęczmiennej

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 148 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna345 kcal511 kcal
Białko10,50 g15,54 g
Węglowodany74,5 g110 g
Cukier0,80 g1,18 g
Błonnik10,10 g14,95 g
Tłuszcz1,60 g2,37 g
Tłuszcze nasycone0,34 g0,50 g
Tłuszcze jednonienasycone0,21 g0,30 g
Tłuszcze wielonienasycone0,77 g1,14 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów8,00 µg11,84 µg
Witamina B1 - tiamina0,37 mg0,55 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,11 mg0,17 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,27 mg9,28 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,15 mg0,22 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,40 mg0,59 mg
Witamina B9 - kwas foliowy8,00 µg11,84 µg
Witamina B4 - cholina37,8 mg55,9 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna160 µg237 µg
Witamina E0,57 mg0,84 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,20 µg3,26 µg
Wapń32,0 mg47,4 mg
Żelazo2,68 mg3,97 mg
Magnez96,0 mg142 mg
Fosfor296 mg438 mg
Potas309 mg457 mg
Sód4,00 mg5,92 mg
Cynk2,00 mg2,96 mg
Miedź0,34 mg0,51 mg
Mangan1,03 mg1,53 mg
Selen37,7 µg55,8 µg
Woda12,11 g17,92 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka