Kasza jęczmienna - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie, przeciwwskazania
Kasza jęczmienna jest niezwykle zdrowa i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem wykorzystać ją można do takich potraw jak zupa ogórkowa, gulasz czy gołąbki. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej? Czy wszystkie osoby mogą spożywać ten produkt?
W tym artykule:
- Co to jest kasza jęczmienna?
- Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jęczmienna?
- Dobroczynne właściwości kaszy
- Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej?
- Jakie są najlepsze sposoby na włączenie kaszy jęczmiennej do codziennej diety?
- Jakie dania można wzbogacić o kaszę jęczmienną?
- Jak przygotować kaszę jęczmienną, aby była smaczna i pełna wartości odżywczych?
- Kto nie powinien jeść kaszy jęczmiennej?
- Kaloryczność mąki jęczmiennej lub kaszy jęczmiennej
Co to jest kasza jęczmienna?
Kasza jęczmienna to kasza wytwarzana z ziaren jęczmienia. Ten produkt żywnościowy ma szarą barwę (z zielonym lub żółtym odcieniem). W sklepach spożywczych dostępne są zazwyczaj trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:
- kasza pęczak, całe ziarna jęczmienia pozbawione jedynie łuski,
- kasza perłowa, tzw. mazurska, czyli rozdrobniony i wypolerowany pęczak,
- kaszę wiejska (połamany pęczak), ziarna pocięte, ale niewypolerowane.
Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jęczmienna?
Kasza jęczmienna zawiera w sobie cały szereg wartościowych witamin i składników mineralnych. W składzie tego produktu żywnościowego występuje białko roślinne, które stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Kasza z jęczmienia to atrakcyjna opcja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto w produkcie znaleźć można błonnik, selen, miedź, witaminy z grupy B (pirydoksyna, tiamina i niacyna) oraz fosfor.
Dobroczynne właściwości kaszy
Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jęczmiennej?
W kaszy jęczmiennej występuje duża ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu składnikowi jest polecana osobom, które borykają się z problemem długotrwałych bądź nawracających obstrukcji. Spożywanie kaszy z jęczmienia poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaleganiu treści pokarmowej w żołądku i jelitach, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a także obniża zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi.
Kasza jęczmienna, dzięki zawartości witaminy K, poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu krwionośnego. Ta niezwykła witamina pełni kluczową rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi. Zmniejsza ryzyko złamań, siniaków, zakrzepów oraz zatorów.
Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu witamin z grupy B, które występują w kaszy jęczmiennej. Tiamina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w syntezie neurotransmiterów, które są istotne dla przekazywania sygnałów między komórkami nerwowymi, co wpływa na zdolności poznawcze i funkcje mózgu.
Pirydoksyna, uczestnicząca w wielu kluczowych procesach biochemicznych, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, wspiera pracę układów: sercowo-naczyniowego i mięśniowego. Niacyna z kolei bierze udział w produkcji erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Witamina ta redukuje poziom cholesterolu. Zawartość wielu składników mineralnych oraz witaminy E wspomaga walkę z anemią.
Jakie są najlepsze sposoby na włączenie kaszy jęczmiennej do codziennej diety?
Wiele osób rezygnuje z jedzenia kaszy jęczmiennej w obawia, że jest to produkt bardzo kaloryczny, Warto zdawać sobie sprawę, że o kaloryczności tego produktu żywnościowego decyduje sposób, w jaki ją podamy. Ciężkie sosy, tłusta śmietana czy ociekające tłuszczem skwarki znacznie podnoszą jej wartości kaloryczne i powodują szybsze tycie.
Gotowanie kaszy jęczmiennej pęczak na wodzie zamiast na bulionie może znacząco zmniejszyć ilość dodatkowych kalorii w potrawie. Warto również zrezygnować z dodawania masła czy smalcu do kaszy pęczak. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie posiekanych, świeżych ziół np. koperku ogrodowego czy szczypiorku.
Jakie dania można wzbogacić o kaszę jęczmienną?
Przepisy na kaszę jęczmienną mogą uwzględniać zarówno zupy, jak i drugie dania mięsne. Kasza jęczmienna wyśmienicie pasuje do dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z gulaszem, zupą ogórkową, zupą pomidorową, zupą jarzynową, grzybową czy krupnikiem. Można podawać ją również z duszonym mięsem i warzywami. Kasza jęczmienna jest też doskonałym składnikiem gołąbków i sałatek.
Jak przygotować kaszę jęczmienną, aby była smaczna i pełna wartości odżywczych?
Kaszę jęczmienną powinno się w pierwszej kolejności opłukać pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotować w garnku. Jeśli wybierzemy kaszę pęczak, to 1 jej szklankę gotujmy w 3 szklankach wody. Jeśli jednak sięgniemy po odmianę wiejską czy perłową, to na 1 jej szklankę przygotujmy 2,5 szklanki wody.
Pod przykryciem gotujemy całość, aż do momentu, gdy stanie się miękka i wchłonie całą wodę. Istnieje również prostsza metoda. W takim przypadku, wybieramy porcjowaną kaszę i gotujemy ją w osolonej wodzie, w woreczku.
Kto nie powinien jeść kaszy jęczmiennej?
W jakich sytuacjach lepiej odpuścić sobie spożywanie kaszy jęczmiennej? Przeciwwskazaniem, od którego warto zacząć jest celiakia. Jęczmień zawiera gluten, więc osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu powinny unikać tego produktu żywnościowego. Z konsumpcji kaszy jęczmiennej powinny zrezygnować również osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy.
Kaloryczność mąki jęczmiennej lub kaszy jęczmiennej
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 148 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 345 kcal | 511 kcal |
| Białko | 10,50 g | 15,54 g |
| Węglowodany | 74,5 g | 110 g |
| Cukier | 0,80 g | 1,18 g |
| Błonnik | 10,10 g | 14,95 g |
| Tłuszcz | 1,60 g | 2,37 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,34 g | 0,50 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,21 g | 0,30 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,77 g | 1,14 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 8,00 µg | 11,84 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,37 mg | 0,55 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,11 mg | 0,17 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,27 mg | 9,28 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,15 mg | 0,22 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,40 mg | 0,59 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 8,00 µg | 11,84 µg |
| Witamina B4 - cholina | 37,8 mg | 55,9 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 160 µg | 237 µg |
| Witamina E | 0,57 mg | 0,84 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 2,20 µg | 3,26 µg |
| Wapń | 32,0 mg | 47,4 mg |
| Żelazo | 2,68 mg | 3,97 mg |
| Magnez | 96,0 mg | 142 mg |
| Fosfor | 296 mg | 438 mg |
| Potas | 309 mg | 457 mg |
| Sód | 4,00 mg | 5,92 mg |
| Cynk | 2,00 mg | 2,96 mg |
| Miedź | 0,34 mg | 0,51 mg |
| Mangan | 1,03 mg | 1,53 mg |
| Selen | 37,7 µg | 55,8 µg |
| Woda | 12,11 g | 17,92 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.