Dba o mikroflorę. Zmniejsza ryzyko zapalenia jelit
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to grupa przewlekłych schorzeń, które mogą znacząco wpłynąć na jakość życia pacjentów. Naukowcy odkryli jednak produkt, który może zapobiegać chorobom jelit i obniżać ryzyko ich występowania.
1. Ważne odkrycie naukowców
Amerykańscy naukowcy z pięciu ośrodków badawczych odkryli, że spożywanie kiełków brokułu korzystnie może wpływać na pacjentów zmagających się z IBD. Badania laboratoryjne przeprowadzono na myszach.
Gryzoniom upośledzono odporność tak, by stanowiły model wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Dieta części myszy składała się z 10 proc. surowych kiełków brokuła. Pozostałe zwierzęta otrzymywały normalne pożywienie.
Dieta została wprowadzona na 7 dni przed zakażeniem myszy bakterią Helicobacter hepaticus, wywołującą podobne objawy do choroby Leśniowskiego-Crohna, i utrzymana przez dwa tygodnie po zakażeniu.
2. Korzystny wpływ kiełków brokuła
Wyniki pokazały, że dieta z kiełkami spowodowała zahamowanie wahania masy ciała, zmniejszyła obecność krwi w kale i częstotliwość biegunek. Zauważono też wzrost różnorodności mikroflory w jelitach, szczególnie u młodszych myszy.
Naukowcy doszli do wniosku, że dieta bogata w surowe kiełki brokuła przyczyniła się do wystąpienia u młodszych myszy niektórych specyficznych bakterii, a dodatkowo "zmniejszyła częstość występowania i liczebność bakterii chorobotwórczych, które indukują stan zapalny, takie jak Escherichia coli i Helicobacter".
Spożywanie kiełków brokuła doprowadziło także do wzrostu sulforafanu w osoczu. Substancja jest znana ze swoich potencjalnych właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Szczególne zainteresowanie więc budzi w kontekście chorób przewlekłych.
3. Nieswoiste zapalenie jelit
Nieswoiste zapalenie jelit znacząco wpływa na komfort życia pacjentów. Do najczęściej występujących IBD zalicza się chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Najbardziej powszechnymi symptomami są biegunki, bóle brzucha i problemy z utrzymaniem zdrowej masy ciała. Często dochodzi też do zaburzeń mikroflory jelitowej i wchłaniania substancji odżywczych.
Leczenie jest ukierunkowane na kontrolę objawów i poprawę jakości życia. Dieta jest jedną z najważniejszych kwestii w przy chorobach zapalnych jelit. Naukowcy wciąż badają wpływ poszczególnych produktów na pacjentów z IBD.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl