Trwa ładowanie...

Dieta grupy krwi B

Dieta grupy krwi B
Dieta grupy krwi B (Zdjęcie autorstwa: beeki / CC0 1.0)

Grupa krwi B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych. Taki tryb życia wykształcił grupę B. Osoby z grupą krwi B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy A są przeciwwskazane.

spis treści

1. Grupa krwi a dieta

Dieta zgodna z grupą krwi ciągle budzi zastrzeżenia niektórych specjalistów do spraw żywienia. Twierdzą oni bowiem, że takie odżywianie nie ma sensu. Z kolei inni dietetycy uważają, że w grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania, który został nam przekazany w genach od praprzodków. Dieta dla grupy krwi może być zatem dobrym sposobem nie tylko na schudnięcie, ale i na nowy styl życia. Dzięki takiej zdrowej diecie chudniesz wolniej, ale istnieje mniejsze ryzyko efektu jojo.

Według autora diet zgodnych z grupą krwi – Petera D'Adamo – nie tylko wiek i płeć mają wpływ na procesy chudnięcia w stosowaniu diety, ale też właśnie grupa krwi. Od grupy krwi zależą procesy trawienne, zapadalność na niektóre choroby, lepsza tolerancja wybranych produktów żywieniowych. Każda grupa krwi, zdaniem naukowca, powstała w innym czasie rozwoju gatunkowego człowieka, co było związane ze zmianą trybu życia i sposobu odżywiania się przez praprzodków. To sprawiło, że niektóre pokarmy trawimy wolniej, a inne – szybciej. Dostosowanie posiłków do grupy krwi może więc zapobiec zaburzeniom układu pokarmowego i nadwadze.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jak twierdzą specjaliści, grupa krwi B powstała na skutek łączenia się i ścierania ze sobą różnych kultur i ludzi. Ludzie z grupą krwi B są zwykle osobami silnymi i czujnymi. Mają niezwykłą łatwość przystosowywania się do nowych warunków. Grupą krwi B są obdarzeni ludzie, którzy lubią zmiany. Cechuje ich duża elastyczność i mobilność. To spadkobiercy wędrowców. Może właśnie dlatego rzadziej zapadają na choroby serca czy nowotwory. Ich ciała są mało wrażliwe na zmiany diety i bardzo dobrze przyswajają różne produkty.

Grupa krwi B predestynuje jednak do częstszej zapadalności na zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane czy toczeń. Jednak zdrowa dieta pozwala ludziom z tą grupą krwi zachować świetną kondycję.

2. Zasady diety dla grupy krwi B

Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, osoby z grupą B nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Trzymając się zasad diety grupy krwi B, mogą schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety odchudzającej spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi B. Dobrą dietę wg grupy krwi B może stosować każdy, ponieważ dostarcza organizmowi wymaganych składników odżywczych i zaleca ćwiczenia fizyczne.

Tyciu, w przypadku osób z grupą krwi B, sprzyjają:

  • gryka,
  • kukurydza,
  • pszenica,
  • soczewica,
  • orzeszki ziemne,
  • sezam.

Skuteczne odchudzanie dla osób z grupą krwi B to przede wszystkim:

  • zielone warzywa,
  • mięso,
  • jaja,
  • produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • wątróbka.

Produktami wskazanymi przy grupie krwi B są:

  • mięso: baranina, dziczyzna, jagnię, królik;
  • owoce morza: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola;
  • jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski;
  • oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek;
  • fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata;
  • zboża: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany;
  • chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb Ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie;
  • ziarna i makarony: mąka z owsa, mąka ryżowa;
  • warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki;
  • owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona;
  • soki i napoje: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny;
  • przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka;
  • herbatki ziołowe: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia,żeń-szeń;
  • używki: zielona herbata.

Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy krwi B. Nie zaleca się również: drobiu, soczewicy, kukurydzy, rzodkiewek, pomidorów, oliwek, krewetek, siemienia lnianego, pszenicy, mąki żytniej, ketchupu, rabarbaru, cynamonu i żelatyny. Napoje niekorzystnie wpływające na zdrowie u osób z tą grupą krwi, to: kompot z rabarbaru, sok pomidorowy, piwo, cola, likiery i napoje gazowane.

3. Plusy i minusy diety dla grupy krwi B

Dieta dla grupy krwi B to zdrowa dieta, najbardziej zrównoważona ze wszystkich diet ustalanych do grup krwi. Jej niezaprzeczalną zaletą jest fakt, iż nie eliminuje ona żadnych składników odżywczych, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Z drugiej jednak strony, wykluczenie masła oraz orzechów i pestek słonecznika czy dyni powoduje niedobory zdrowych kwasów tłuszczowych. Dieta dla grupy krwi B nie jest odpowiednia dla dzieci poniżej trzeciego roku życia i dla kobiet karmiących piersią. Warto pamiętać, że wykluczenie pomidorów z diety – cennego źródła likopenu – może powodować obniżenie odporności.

4. Jadłospis dla osób z grupą krwi B

Dzień 1:

  • śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, mlekiem i syropem klonowym, sos ananasowy, kawa;
  • przekąska: szklanka mleka sojowego, banan;
  • lunch: zupa wiśniowo-jogurtowa, 2 śliwki, herbata imbirowa;
  • przekąska: bułeczka orkiszowa z gruszką, zielona herbata;
  • kolacja: smażony anioł morski, pilaw z brązowego ryżu, smażona papryka z grzybami shiitake, szklanka czerwonego wina.

Dzień 2:

  • śniadanie: ser ricotta ze smażonymi bananami, sok z papai, kawa;
  • przekąska: kromka chleba ananasowego, sałatka z różnych jagód, zielona herbata;
  • lunch: sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie na chlebie Ezekiela, sok marchwiowo-ogórkowy;
  • przekąska: ciasteczka z orzechów włoskich, kawałki pomarańczy, herbata z mięty pieprzowej;
  • kolacja: gulasz z dziczyzny, duszone warzywa zielone z czosnkiem, smażone na patelni słodkie ziemniaki, kieliszek czerwonego wina.

Dzień 3:

  • śniadanie: kromka chleba migdałowo-ryżowego z konfiturami śliwkowymi, gotowane jajko, 1/2 grejpfruta, kawa;
  • przekąska: napój jogurtowy z bananów i papai;
  • lunch: zupa korzeniowa, kanapka z serem kozim pieczona na grillu;
  • przekąska: kawałki cytryny, zielona herbata;
  • kolacja: gotowana ryba, warzywa gotowane na parze, pieczone jamy z rozmarynem, mieszanka ze świeżych owoców, herbata ziołowa lub kawa, (czerwone lub białe wino).

Dzień 4:

  • śniadanie: naleśniki z mąki owsianej ze smażoną gruszką, sok z winogron, kawa;
  • przekąska: koktajl jogurtowy z ananasem;
  • lunch: gotowany owoc z serem ricotta, woda mineralna z cytryną;
  • przekąska: winogrona, zielona herbata;
  • kolacja: pieczone kotlety jagnięce z miętowym chutneyem, brązowy ryż, marchew i pasternak z czosnkiem, imbirem i kolendrą, herbata z szałwii.

Dzień 5:

  • śniadanie: jogurt z różnymi śliwkami, kromka chleba Ezekiela z masłem migdałowym, herbatka z mięty pieprzowej;
  • przekąska: sojowy koktajl z mango i limonki;
  • lunch: burgery z łososiem, coleslaw, sok z marchwi i selera;
  • przekąska: sałatka z różnych owoców, zielona herbata;
  • kolacja: muszelki nadziewane sosem pesto, brokuły gotowane na parze z cytryną, sałatka mieszana, szklanka wina.

Dzień 6:

  • śniadanie: omlet z jednego jajka z serem gruyere, 1 kromka chleba Ezekiela z masłem, sok ananasowy, kawa;
  • przekąska: jogurt z bananami i rodzynkami;
  • lunch: zupa krem z fasoli limeńskiej, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną;
  • przekąska: herbatnik maślany, winogrona, zielona herbata;
  • kolacja: duszony królik, duszony fenkuł z czosnkiem, sałata wymieszana z oliwą z oliwek i octem balsamicznym, herbata ziołowa.

Dzień 7:

  • śniadanie: bułeczki owsiane z bananem, sok z papai, kawałki ananasa, kawa;
  • przekąska: serek wiejski z winogronami, herbata z mięty pieprzowej;
  • lunch: makaron szpinakowy ze smażonymi grzybami i serem parmezan, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną;
  • przekąska: chleb Wasa z serem kozim, sok marchwiowo-selerowy;
  • kolacja: jagnięcina z warzywami i curry, ryż basmati, zupa jogurtowo-ogórkowa, herbata z kardamonu.

5. Przepisy dla osób o grupie krwi B

Ser jogurtowo-ziołowy.

  • Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
  • Przygotowanie: Przełożyć jogurt do starej poszewki na poduszkę lub specjalnej tkaniny do sera. Związać tkaninę sznurkiem i pozwolić wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 i pół do 5 godzin. Wyjąć jogurt z tkaniny, wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Przykryć i ochładzać przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.

Ciasto quinoa z sosem jabłkowym.

  • Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego, 1/2 szklanki niesionego masła, 1 szklanka cukru lub cukru klonowego, 1 duże jajko.
  • Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dosypać do 1/4 szklanki mąki rodzynki i orzechy. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Dodać suszone owoce, orzechy i sos jabłkowy. Wymieszać. Wbić jajko i wymieszać dokładnie z cukrem i masłem. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.

Szafran z brązowym ryżem.

  • Składniki: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, 1 duża hiszpańska lub czerwona cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 strąki kardamonu (tylko nasiona ze środka), 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżki stołowe wody różanej, 2 szklanki brązowego ryżu basmati, 4 szklanki przefiltrowanej wody (zagotowanej).
  • Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, a następnie smażyć przez 10 min na wolnym ogniu cebulę ze wszystkimi przyprawami oprócz szafranu. W drugim naczyniu rozgnieść szafran i dodać do podsmażonej cebuli wraz z połową wody różanej. Dusić przez 15 min, a następnie dodać ryż z przegotowaną wodą. Całość dusić przez 35 do 40 min. Na chwilę przed podaniem do potrawy dodać resztę wody różanej. Porcja na 4 osoby.

Potrawka jagnięca ze szparagami.

  • Składniki: 450 g świeżych szparagów, 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, pokrojona, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, sok z jednej cytryny.
  • Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu, aż będą jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Dusić na wolnym ogniu 15 min lub do chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Pieczone jamy z rozmarynem.

  • Składniki: 5 do 6 średniej wielkości jamów, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu lub dwie łyżeczki suszonego, szczypta pieprzu cayenne.
  • Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki razem i ułożyć w naczyniu z Pyrexu. Piec przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C do 190°C. Potrawa ta wspaniale smakuje z zieloną sałatą lub pieczonymi warzywami. Porcja na 4 osoby.

Gotowana ryba.

  • Składniki: 6 łyżek stołowych niesionego masła, ghee lub oleju, 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego, 1 łyżka stołowa świeżego brązowego czosnku, 4 plastry filetów z twojej ulubionej ryby, 1 szklanka dmuchanego ryżu, rozgniecionego, 2 łyżki stołowe świeżej natki pietruszki, siekanej.
  • Przygotowanie: Wymieszać masło z sosem pieprzowym i dodać czosnek. 4 łyżkami stołowymi otrzymanej mikstury polać naczynie do pieczenia ryby. Ułożyć filety w naczyniu i polać pozostałą częścią maślanej mikstury. Gotować przez 10 do 15 min. Po wyjęciu z naczynia posypać pietruszką i niezwłocznie podać. Porcja na 4 osoby.

Wspaniałe fettuccine.

  • Składniki: 250 g fettuccine ryżowego lub orkiszowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 3/4 szklanki maślanki, 1/3 szklanki plus 2 łyżki stołowe sera parmezan, 1/4 szklanki siekanej szalotki, 2 łyżki stołowe siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 1/4 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku lub świeżo rozgnieciony, ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki roztartej skórki cytrynowej.
  • Przygotowanie: Ugotować fettuccine zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odlać wodę i włożyć makaron do rondla. Dodać oliwę i wymieszać. Następnie dodać maślankę, 1/3 szklanki sera parmezan, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotować wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekorować 2 łyżkami stołowymi sera parmezan i świeżą bazylią. Podawać z cytryną. Porcja na 4 osoby.

Smażony anioł morski.

  • Składniki: 0,7 kg anioła morskiego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, brązowy ryż lub mąka orkiszowa, 1-2 jajka, sól.
  • Przygotowanie: Pociąć rybę na kostki o boku 2,5 cm. Rozgrzać oliwę w ciężkim, żeliwnym rondlu na średnim ogniu. Połączyć oregano i mąkę. Dobrze ubić jajka. Zamoczyć kilka kawałków ryby w jajku, a potem obtoczyć je w mące. Wkładać otoczoną w mące rybę do rondla. Uważać, aby nie włożyć za dużo kawałków na raz. Delikatnie podsmażać przez kilka minut z każdej strony, aż panier będzie chrupiący, a ryba gotowa. Doprawić solą. Danie dla 4 osób.

Duszony królik.

  • Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.

Dieta dla grupy krwi B to dieta odchudzająca, którą można traktować jako ciekawostkę antropologiczną. Nie przekonuje ona jednak autorytetów w dziedzinie żywienia, a co więcej, pozbawia organizm ważnych składników odżywczych zawartych w pomidorach i orzechach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze