Dieta oczyszczająca - tydzień trzeci
Pierwszy i drugi tydzień odchudzania mamy już za sobą. Przedstawiamy jadłospis na trzeci tydzień diety oczyszczającej, skomponowany przez dietetyk Sylwię Ogrodowczyk. Powinien mu towarzyszyć plan treningowy stworzony przez trenera osobistego Grzegorza Wichrzyckiego. Ostatnia część cyklu opublikowana zostanie w poniedziałek, 22 lutego. Poniżej znajdziecie propozycje dań na 7 dni diety oczyszczającej.
Śniadanie: omlet z jednego jaja z garścią szpinaku świeżego.
Drugie śniadanie: 2 jabłka.
Obiad: 4 kotlety z cukinii i soczewicy wielkości orzecha włoskiego lub 2 wielkości dłoni, pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 5 łyżek sosu pomidorowego zrobionego ze świeżych pomidorów.
Przepis na ok. 20 sztuk, więc można zmniejszyć porcje albo zamrozić:
- 1 mała cukinia (20-25 cm);
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy;
- 2 kuleczki ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- 4 średnie ziemniaki;
- 4-5 łyżek mąki z ciecierzycy (ziarna zmielić, albo użyć ugotowanej ciecierzycy albo mąki owsianej lub razowej);
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- sól;
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku (opcjonalnie);
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- olej do smażenia.
Przygotowanie: ziemniaki gotujemy od miękkości. Soczewicę płuczemy i również gotujemy - z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego - zbierając pianę, która zbierze się na początku, gdy woda zawrze. Dobrze odcedzamy, usuwamy przyprawy. Cukinię myjemy, osuszamy, trzemy na średnich oczkach tarki, bez obierania. Ziemniaki i soczewicę miksujemy w blenderze na w miarę gładką masę. Mieszamy z cukinią, dodajemy mąkę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy i dobrze wszystko mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Podwieczorek: 100 g surówki z czerwonej kapusty.Kolacja: pół grahamki, plaster sera twarogowego półtłustego, pomidor, sałata.
Wtorek
Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, grahamka z łyżeczką miodu lub dżemu (najlepiej własnej produkcji lub niskosłodzonego).
Drugie śniadanie: 2 nektarynki.
Obiad: pół piersi z kurczaka, pół szklanki ugotowanego brązowego ryżu.
Przygotowanie: pierś pokroić w paski, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, dodać pokrojoną: paprykę, pomidory, kawałek cukinii, podsmażyć przez 10 min, wlać ok. 100 ml mleka kokosowego, poddusić jeszcze ok. 15 min. Można dodać przyprawy: paprykę słodką, sól, pieprz. Podwieczorek: 120 g jogurtu naturalnego.
Kolacja: 160 g sałatki greckiej.
Środa
Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 3/4 szklanki mleka, brzoskwinia.
Drugie śniadanie: muffinka lub drożdżówka.
Obiad: 5 łyżek gulaszu z grochu i szpinaku
Składniki (na 8 porcji):
- 1 i 1/2 szklanki połówek żółtego grochu;
- 4 szklanki bulionu warzywnego;
- 2-3 łyżki oleju;
- 2 spore cebule;
- 2-4 ząbki czosnku;
- 1 puszka pomidorów;
- 1 łyżeczka płatków chilli lub pieprzu kajeńskiego;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki słodkiej/wędzonej papryki;
- 1 pęczek koperku;
- sól i pieprz do smaku;
- ok. 400 g oczyszczonego szpinaku;
- 2 szklanki ryżu basmati.
Przygotowanie: groch dokładnie płuczemy, cebulę siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i przyprawy: płatki chilli, kurkumę, gałkę muszkatołową i paprykę. Chwilę przesmażamy, stale mieszając i dodajemy groch. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 40-50 minut, aż będzie lekko miękki, ale ciągle jędrny. W międzyczasie przygotowujemy ryż - przekładamy go do rondla z grubym dnem, zalewamy 4 szklankami wody (na 2 szklanki ryżu), doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i przyrywamy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości, starając się nie mieszać wcale, ewentualnie uzupełniając płyn. Do gulaszu dodajemy dobrze wypłukane liście szpinaku, grubo posiekane, pokrojone na kawałki pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 10-15 minut.
Podwieczorek: Awokado polane sokiem z cytryny.
Kolacja: grahamka, plaster wędliny, pół plastra żółtego sera, papryka czerwona, sałata.
Czwartek
Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 3/4 szklanki mleka, jabłko.
Drugie śniadanie: kiść winogron zielonych.
Obiad: faszerowany bakłażan.
Składniki:
- 1 bakłażan;
- 200 g pieczarek;
- 1 cebula;
- 10 g sera żółtego;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 3 łyżki octu balsamicznego;
- łyżka oleju rzepakowego;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w kostkę i duś na patelni razem z wydrążonym i pokrojonym bakłażanem, do zmniejszenia objętości. Podduszone pieczarki i bakłażana wyłóż na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj podduszone pieczarki z bakłażanem. Całość przypraw solą i pieprzem oraz dodaj ocet balsamiczny. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Przygotowanym farszem wypełnij połówki bakłażana i posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Podawaj np. z sosem czosnkowym.
Podwieczorek: sok z buraka i jabłka, 5 orzechów włoskich.
Kolacja: grahamka, 2 śledzie z octu.
Piątek
Śniadanie: 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na wodzie, jabłko upróżone z cynamonem.
Drugie śniadanie: 2 gruszki.
Obiad: 6 dużych łyżek kaszotto z dynią.
Przepis:
- szklanka suchej kaszy pęczak lub jęczmiennej dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie;
- 3 szklanki purée z dyni;
- 1 litr bulionu warzywnego (2 porcje włoszczyzny w niewielkiej ilości wody gotowane przez 15 minut);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnk;
- 2 łyżki płatków drożdżowych;
- 1/3 łyżeczki chili;
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki;
- wędzona papryka;
- świeże oregano lub pietruszka;
- kilka łyżek oleju z pestek winogron;
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie: cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać, wlać połowę bulionu i delikatnie zamieszać. Gotować przez około 15-20 minut na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka dodać dynię i bardzo delikatnie wmieszać ją w pęczak. Doprawić chili, gałką, płatkami drożdżowymi oraz solą do smaku. Podawać posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.
Purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée.
Podwieczorek: sałatka
Składniki:
- plaster arbuza (150 g);
- 2 plastry mozzareli (40 g);
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: arbuz i ser kroimy w kostkę, następnie mieszamy i skrapiamy oliwą.
Kolacja: grahamka, plaster pasztetu, 2 ogórki świeże, liście sałaty.
Sobota
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem, pół małej grahamki.
Drugie śniadanie: 180 g jogurtu naturalnego, mała brzoskwinia.
Obiad: filet z dorsza, miruny lub morszczuka.
Składniki:- garść startego żółtego sera; - szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%); - 2 ząbki czosnku; - garść posiekanej natki pietruszki; - garść posiekanego koperku; - sok z cytryny; - do smażenia: dwie łyżki oliwy + 2 łyżki masła; - sól, pieprz (najlepiej biały).
Przygotowanie: Wymieszać ze sobą składniki sosu: śmietanę, starty ser, posiekaną natkę, koperek i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Rybę skropić dużą ilością soku z cytryny i odstawić na kilkanaście minut. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Smażyć na średnim ogniu rybę, z obu stron po 2-3 minuty (nie powinna być do końca usmażona). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podsmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać ok. 5 minut, do momentu utworzenia się delikatnej skorupki. Podać z 2 małymi ziemniakami i 80 g surówki z kiszonej kapusty.
Podwieczorek: 4 surowe marchewki.
Kolacja: grahamka, plaster sera białego, pomidor, sałata.
Niedziela
Śniadanie: kasza jaglana na mleku, 3 łyżki kaszy po ugotowaniu, 3/4 szklanki mleka, łyżka żurawiny.
Drugie śniadanie: 5 śliwek, jabłko.
Obiad: 2 pulpety drobiowe, pół szklanki ryżu brązowego, sos pomidorowy, 80 g surówki z pora.
Przepis na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka;
- z jajko;
- 1 cebula;
- 1 łyżeczka ziół toskańskich;
- 3-4 łyżki zmielonych otrębów żytnich;
- szczypta soli, pieprzu i chili.
Przepis na sos:
- 600 ml przecieru pomidorowego;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżeczki ziół toskańskich;
- szczypta soli, pieprzu i chili;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Cebulę posiekać drobno, połączyć z mięsem, dodać jajko, łyżkę zimnej wody, przyprawy i wyrabiać. Uformować pulpety. Żeby przygotować sos, obrać i posiekać cebulę, czosnek rozgnieść. Zagrzać olej w rondelku, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i podsmażać 30 sekund. Następnie dodać przecier, przyprawy i cukier. Doprowadzić do wrzenia i doprawić, jeżeli trzeba. Pulpety dodać do sosu i gotować na małym gazie przez około 30 minut. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i pod koniec gotowania dodać do sosu.
Podwieczorek: kalarepa.
Kolacja: pół grahamki, 2 łyżeczki tuńczyka, pół jajka na twardo, sałata, pomidor.