Dieta oczyszczająca – tydzień pierwszy
Jesteś ociężały, opuchnięty i niezadowolony ze swojej sylwetki? Rozpoczynamy miesięczną akcję oczyszczania, dzięki której odzyskasz energię i świetne samopoczucie. Znajdziesz tu jadłospis na pierwszy tydzień detoksu, stworzony przez konsultantkę żywieniową, Sylwię Ogrodowczyk. W kolejne poniedziałki przedstawimy jadłospisy na następne tygodnie diety oczyszczającej.
Dzięki niej nie tylko pozbędziesz się nadmiaru kilogramów i oczyścisz układ pokarmowy, ale także zobaczysz, że potrawy odchudzające mogą być kolorowe, smaczne i na każdą kieszeń.
Diecie towarzyszyć będą plany treningowe stworzone przez trenera osobistego Grzegorza Wichrzyckiego.
Poniedziałek
Śniadanie: zupa krupnik – porcja ok. 250-300 ml.
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej,
- 10 suszonych grzybków,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- korzeń selera,
- ząbek czosnku (jeżeli nie lubisz cebuli),
- masło (łyżka) lub łyżka oleju/oliwy z oliwek,
- łyżeczka natki pietruszki,
- łyżeczka koperku,
- 3 liście laurowe,
- 10 sztuk ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: jarzyny pokrój w kawałki. Kaszę i jarzyny zalej wodą i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny 180 g.
Obiad: 2 ziemniaki z koperkiem, 3 kotlety z ciecierzycy z sosem paprykowym, 4 łyżki buraczków tartych.
Składniki:
- szklana suchej ciecierzycy,
- 1 ząbek czosnku,
- jajko,
- przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz, kawałek czerwonej papryki.
Przygotowanie: ciecierzycę moczyć przez całą noc. Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. Wymieszać dokładnie, odstawić na godzinę do lodówki. Z masy formować kotleciki. Można obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Smażyć na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia. Kotletów wyjdzie więcej, więc spokojnie można je zamrozić albo rozłożyć danie na 2 dni.
Podwieczorek: 2 brzoskwinie.
Kolacja: grahamka, pół kalarepy, plaster wędliny.
Wtorek
Śniadanie: zupa krem z brokułów – porcja 250-300 ml.
Składniki:
- 450 g brokuła,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 2 ziemniaki,
- sól, pieprz,
- jogurt naturalny.
Przygotowanie: jarzyny pokrój w kawałki. Zalej wodą i gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmij z wody i zmiksuj blenderem. Do rozdrobnionych warzyw dodaj wywar, cały czas mieszając. Zapraw zupę jogurtem. Możesz dodać paprykę w proszku według uznania.
Obiad: filet z kurczaka w sezamie (mała pierś), 3 ziemniaki z koperkiem, 4 łyżki surówki z białej rzepy.
Kolacja: grahamka, jajko na twardo, pół kalarepy.
Środa
Śniadanie: barszczyk z warzywami – porcja 250-300 ml (można zrobić z tej zupy też zupę krem, wystarczy zmiksować).
Składniki:
- 4 buraczki,
- 150 g fasolki szparagowej,
- łyżeczka koperku,
- 1 marchewka,
- łyżka pokrojonej natki pietruszki,
- 100 g różyczek brokuła (4 różyczki),
- sól, pieprz do smaku,
- majeranek.
Przygotowanie: do wrzątku wrzuć obrane buraki. Gotuj 15 minut. Przygotuj pozostałe warzywa i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko ok. 15 minut (gotowane dłużej niż 20 min. tracą wartości odżywcze). Przypraw do smaku.
Drugie śniadanie: banan, jogurt naturalny kozi (pilos – mały).
Obiad: 100 g fileta z morszczuka w ziołach, 80 g kaszy gryczanej, sos koperkowy, 5 łyżek fasolki szparagowej (zostanie z barszczyku).
Kolacja: grahamka z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem, papryka.
Czwartek
Śniadanie: zupa "egzotyczna" – porcja ok. 300 ml
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego,
- szczypta curry,
- 2 cm imbiru,
- 1 marchew,
- olej do smażenia,
- sok z cytryny lub pomarańczy,
- śmietana do zupy (9 proc. lub 12 proc.),
- ziemniaki.
Przygotowanie: marchew oraz ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na olej wrzuć starte warzywa. Po krótkim podsmażeniu zalej bulionem i gotuj do 25 minut. Po ugotowaniu warzyw całość zmiksuj na gładki krem, dodaje przyprawy oraz śmietanę i sok, najpierw w mniejszych ilościach niż w przepisie, aby móc spróbować i sprawdzić, czy ostry smak przypraw równoważy się ze śmietaną. Do zupy idealnie pasują grzanki lub groszek ptysiowy, można dodać parę płatków migdałów.
Drugie śniadanie: 3 ciastka owsiane (opcjonalnie może być drożdżówka, jabłko).
Obiad: 70 g kurczaka w cieście, 100 g ryżu brązowego na sypko w curry, 5 łyżek surówki z kapusty pekińskiej.
Przepis na kurczaka w cieście
Składniki:
Przygotowanie: przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp pół szklanki mąki, 100 ml mleka, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Pierś z kurczaka pokrój w paseczki ok. 4 cm. Wsyp do ciasta naleśnikowego. Całość wymieszaj. Kawałki piersi wrzuć na gorący i głęboki olej. Smaż, aż kawałeczki będą zarumienione.
Kolacja: grahamka, plaster wędliny, pół ogórka zielonego.
Piątek
Śniadanie: zupa pomidorowa z ryżem – porcja ok. 300 ml, 3 łyżki ryżu brązowego (możesz na kolację zmiksować warzywa, które będą w zupie i powstanie zupa krem).
Przygotowanie: pęczek włoszczyzny zagotuj w 300 ml wody, do gotującego wywaru dorzucić ryż oraz 15 g przecieru pomidorowego, na koniec można dodać łyżkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę natki pietruszki.
Drugie śniadanie: 180 g kefiru, brzoskwinia.
Obiad: knedle z kaszy jaglanej ze śliwkami (3 sztuki) polane jogurtem naturalnym.
Kolacja: grahamka, sałatka z tuńczyka z połową jajka na twardo z pomidorem.
Sobota
Śniadanie: zupa cygańska – porcja ok. 300 ml.
Składniki:
- 1,5 l wywaru drobiowego,
- 2 duże papryki,
- 15 dag wędzonej kiełbaski,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka oleju,
- 5 ziemniaków,
- sól, pieprz,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- 3-4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i pokroić w małą kostkę. Kiełbaskę pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, wlać olej, dodać czosnek i papryczkę chili. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w dużą kostkę paprykę, wlać 1/3 szklanki wywaru, przykryć i dusić, aż papryka zmięknie. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym wywarem drobiowym, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz ziemniaki. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym momencie dodać przecier pomidorowy oraz majeranek. Doprawić do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Doprowadzić do zagotowania.
Drugie śniadanie: pół melona żółtego.
Obiad: 3 klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, 80 g kaszy pęczak (po ugotowaniu), 6 łyżek marchewki z groszkiem.
Kolacja: grahamka, plaster sera żółtego, sałatka z pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką ulubionych kiełków, można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Niedziela
Śniadanie: 450 ml zupy ogórkowej z makaronem.
Przygotowanie: pęczek włoszczyzny zalać 350 ml wody, dodać 50 g przecieru z ogórków. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem wg smaku.
Drugie śniadanie: jabłko, gruszka, brzoskwinia (można pokroić i posypać cynamonem, dodać plaster startego imbiru i zrobić sałatkę, ale można też zjeść każde osobno).
Obiad: 2 ziemniaki, 4 kotlety z fasoli polane sosem koperkowym.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanej i zmielonej fasoli Jaś,
- 3 jajka,
- bułka tarta (kasza manna),
- sklarowane masło,
- sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie: do fasoli dodać 2 jajka, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy ciasto jest za luźne, dodać trochę bułki tartej lub kaszy manny. Uformować kotleciki, panierować je w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoto na oleju rzepakowym. Wyjdzie spora liczba kotletów. Można zrobić też z połowy porcji lub już przyrządzone zamrozić. Podać z gotowaną marchewką z 5 łyżkami groszku.
Kolacja: grahamka, pół jajka na twardo, łyżeczka pasty rybnej, 3 ogórki korniszony lub kiszone.