Dieta oczyszczająca – tydzień pierwszy

Jesteś ociężały, opuchnięty i niezadowolony ze swojej sylwetki? Rozpoczynamy miesięczną akcję oczyszczania, dzięki której odzyskasz energię i świetne samopoczucie. Znajdziesz tu jadłospis na pierwszy tydzień detoksu, stworzony przez konsultantkę żywieniową, Sylwię Ogrodowczyk. W kolejne poniedziałki przedstawimy jadłospisy na następne tygodnie diety oczyszczającej.

Dzięki niej nie tylko pozbędziesz się nadmiaru kilogramów i oczyścisz układ pokarmowy, ale także zobaczysz, że potrawy odchudzające mogą być kolorowe, smaczne i na każdą kieszeń.

Diecie towarzyszyć będą plany treningowe stworzone przez trenera osobistego Grzegorza Wichrzyckiego.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie akcesoriów sportowych / Shutterstock

/ 7Poniedziałek

Śniadanie: zupa krupnik – porcja ok. 250-300 ml.

Składniki:

Przygotowanie: jarzyny pokrój w kawałki. Kaszę i jarzyny zalej wodą i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku.

Drugie śniadanie: jogurt naturalny 180 g.

Obiad: 2 ziemniaki z koperkiem, 3 kotlety z ciecierzycy z sosem paprykowym, 4 łyżki buraczków tartych.

Składniki:

  • szklana suchej ciecierzycy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • jajko,
  • przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz, kawałek czerwonej papryki.

Przygotowanie: ciecierzycę moczyć przez całą noc. Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. Wymieszać dokładnie, odstawić na godzinę do lodówki. Z masy formować kotleciki. Można obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Smażyć na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia. Kotletów wyjdzie więcej, więc spokojnie można je zamrozić albo rozłożyć danie na 2 dni.

Podwieczorek: 2 brzoskwinie.

Kolacja: grahamka, pół kalarepy, plaster wędliny.

/ 7Wtorek

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Śniadanie: zupa krem z brokułów – porcja 250-300 ml.

Składniki:

  • 450 g brokuła,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 2 ziemniaki,
  • sól, pieprz,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie: jarzyny pokrój w kawałki. Zalej wodą i gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmij z wody i zmiksuj blenderem. Do rozdrobnionych warzyw dodaj wywar, cały czas mieszając. Zapraw zupę jogurtem. Możesz dodać paprykę w proszku według uznania.

Drugie śniadanie: 1/2 szkl. malin, 5 śliwek.

Obiad: filet z kurczaka w sezamie (mała pierś), 3 ziemniaki z koperkiem, 4 łyżki surówki z białej rzepy.

Kolacja: grahamka, jajko na twardo, pół kalarepy.

/ 7Środa

Obraz
© Zdjęcie kanapki / Shuttestock

Śniadanie: barszczyk z warzywami – porcja 250-300 ml (można zrobić z tej zupy też zupę krem, wystarczy zmiksować).

Składniki:

  • 4 buraczki,
  • 150 g fasolki szparagowej,
  • łyżeczka koperku,
  • 1 marchewka,
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki,
  • 100 g różyczek brokuła (4 różyczki),
  • sól, pieprz do smaku,
  • majeranek.

Przygotowanie: do wrzątku wrzuć obrane buraki. Gotuj 15 minut. Przygotuj pozostałe warzywa i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko ok. 15 minut (gotowane dłużej niż 20 min. tracą wartości odżywcze). Przypraw do smaku.

Drugie śniadanie: banan, jogurt naturalny kozi (pilos – mały).

Obiad: 100 g fileta z morszczuka w ziołach, 80 g kaszy gryczanej, sos koperkowy, 5 łyżek fasolki szparagowej (zostanie z barszczyku).

Kolacja: grahamka z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem, papryka.

/ 7Czwartek

Obraz
© Zdjęcie ciastek / Shutterstock

Śniadanie: zupa "egzotyczna" – porcja ok. 300 ml

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • szczypta curry,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 marchew,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny lub pomarańczy,
  • śmietana do zupy (9 proc. lub 12 proc.),
  • ziemniaki.

Przygotowanie: marchew oraz ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na olej wrzuć starte warzywa. Po krótkim podsmażeniu zalej bulionem i gotuj do 25 minut. Po ugotowaniu warzyw całość zmiksuj na gładki krem, dodaje przyprawy oraz śmietanę i sok, najpierw w mniejszych ilościach niż w przepisie, aby móc spróbować i sprawdzić, czy ostry smak przypraw równoważy się ze śmietaną. Do zupy idealnie pasują grzanki lub groszek ptysiowy, można dodać parę płatków migdałów.

Drugie śniadanie: 3 ciastka owsiane (opcjonalnie może być drożdżówka, jabłko).

Obiad: 70 g kurczaka w cieście, 100 g ryżu brązowego na sypko w curry, 5 łyżek surówki z kapusty pekińskiej.

Przepis na kurczaka w cieście

Składniki:

Przygotowanie: przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp pół szklanki mąki, 100 ml mleka, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Pierś z kurczaka pokrój w paseczki ok. 4 cm. Wsyp do ciasta naleśnikowego. Całość wymieszaj. Kawałki piersi wrzuć na gorący i głęboki olej. Smaż, aż kawałeczki będą zarumienione.

Kolacja: grahamka, plaster wędliny, pół ogórka zielonego.

/ 7Piątek

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Śniadanie: zupa pomidorowa z ryżem – porcja ok. 300 ml, 3 łyżki ryżu brązowego (możesz na kolację zmiksować warzywa, które będą w zupie i powstanie zupa krem).

Przygotowanie: pęczek włoszczyzny zagotuj w 300 ml wody, do gotującego wywaru dorzucić ryż oraz 15 g przecieru pomidorowego, na koniec można dodać łyżkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę natki pietruszki.

Drugie śniadanie: 180 g kefiru, brzoskwinia.

Obiad: knedle z kaszy jaglanej ze śliwkami (3 sztuki) polane jogurtem naturalnym.

Kolacja: grahamka, sałatka z tuńczyka z połową jajka na twardo z pomidorem.

/ 7Sobota

Obraz
© Zdjęcie klopsów / Shutterstock

Śniadanie: zupa cygańska – porcja ok. 300 ml.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru drobiowego,
  • 2 duże papryki,
  • 15 dag wędzonej kiełbaski,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3-4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego.

Przygotowanie: czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i pokroić w małą kostkę. Kiełbaskę pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, wlać olej, dodać czosnek i papryczkę chili. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w dużą kostkę paprykę, wlać 1/3 szklanki wywaru, przykryć i dusić, aż papryka zmięknie. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym wywarem drobiowym, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz ziemniaki. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym momencie dodać przecier pomidorowy oraz majeranek. Doprawić do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Doprowadzić do zagotowania.

Drugie śniadanie: pół melona żółtego.

Obiad: 3 klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, 80 g kaszy pęczak (po ugotowaniu), 6 łyżek marchewki z groszkiem.

Kolacja: grahamka, plaster sera żółtego, sałatka z pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką ulubionych kiełków, można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.

/ 7Niedziela

Obraz
© Zdjęcie jabłek i gruszek / Shutterstock

Śniadanie: 450 ml zupy ogórkowej z makaronem.

Przygotowanie: pęczek włoszczyzny zalać 350 ml wody, dodać 50 g przecieru z ogórków. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem wg smaku.

Drugie śniadanie: jabłko, gruszka, brzoskwinia (można pokroić i posypać cynamonem, dodać plaster startego imbiru i zrobić sałatkę, ale można też zjeść każde osobno).

Obiad: 2 ziemniaki, 4 kotlety z fasoli polane sosem koperkowym.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanej i zmielonej fasoli Jaś,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta (kasza manna),
  • sklarowane masło,
  • sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: do fasoli dodać 2 jajka, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy ciasto jest za luźne, dodać trochę bułki tartej lub kaszy manny. Uformować kotleciki, panierować je w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoto na oleju rzepakowym. Wyjdzie spora liczba kotletów. Można zrobić też z połowy porcji lub już przyrządzone zamrozić. Podać z gotowaną marchewką z 5 łyżkami groszku.

Kolacja: grahamka, pół jajka na twardo, łyżeczka pasty rybnej, 3 ogórki korniszony lub kiszone.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka