Dieta pegańska. Łączy w sobie zalety dwóch najpopularniejszych diet ostatnich lat
Dieta pegańska jest połączeniem dwóch diet: paleo oraz wegańskiej. Choć może się to wydawać zaskakujące, taki mariaż zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Na czym polega dieta pegańska i czy faktycznie jest zdrowa?
1. Zasady diety pegańskiej
Dieta pegańska, podobnie jak fleksitarianizm, ogranicza spożycie mięsa, które wraz z innymi produktami odzwierzęcymi stanowi zaledwie 25 proc. produktów spożywczych. Przewagą są produkty roślinne, choć w tej kwestii zasady diety są nieubłagane – wiele produktów roślinnych w diecie pegańskiej jest zabronionych.
Dlaczego "pegańska"? Bo opiera się na połączeniu dwóch diet. Jedną z nich jest dieta paleo, która od kilku lat święci tryumfy. Z założenia ma naśladować sposób żywienia naszych odległych przodków z epoki paleolitu. Stąd obfituje w mięso oraz ryby i owoce morza, grzyby, określone orzechy i ziarna, a także niektóre z warzyw.
Dieta paleo, według amatorów tego sposobu żywienia, ma być jedynym słusznym sposobem odżywiania organizmu, bo to właśnie w okresie paleolitu zostać rzekomo "zaprogramowany" metabolizm naszego organizmu.
Dieta wegańska, choć w założeniu również ma być najzdrowsza, to zdecydowanie wyklucza to, co stanowi główne źródło pożywienia w diecie paleo – mięso. Weganizm, mający nierzadko podłoże wyłącznie ideologiczne, wyklucza także wszystkie produkty odzwierzęce. Tłuszcze, nabiał, jaja, a nawet miód. Opiera się na produktach roślinnych, ale pozwala na, zazwyczaj wysoko przetworzone, zamienniki mięsa i produktów odzwierzęcych.
Z tych dwóch diet powstała niebywała hybryda, uznawana za rewolucyjną. Jej twórcą jest dr Mark Hyman.
2. Jakie produkty są dozwolone na diecie pegańskiej?
Co można jeść na diecie pegańskiej?
- mięso (wołowina, wieprzowina, drób),
- tłuste ryby morskie, jak najmniej skażone rtęcią,
- jaja,
- owoce,
- warzywa o niskie zawartości skrobi i niskim indeksie glikemicznym (np. burak, bakłażan, jarmuż, szpinak, koper włoski),
- orzechy (pistacje, migdały i orzechy włoskie) i nasiona (chia, dynia, len),
- ziarna bezglutenowe (m.in. quinoa czy amarantus).
3. Które produkty dieta pegańska wyklucza?
Dieta pegańska ma też szereg ograniczeń. Zabronione są:
- wszystkie produkty wysoko przetworzone, zawierające konserwanty i barwniki,
- produkty i ziarna skażone pestycydami,
- chleb, makaron, płatki zbożowe,
- piwo,
- rośliny strączkowe,
- zamienniki cukru – słodziki.
4. Czy dieta pegańska jest zdrowa?
Zdaniem Hymana dieta pegańska może nieść ze sobą szereg korzyści:
- zmniejsza ryzyko chorób zapalnych – zakazane w diecie gluten oraz nabiał zdaniem dr Hymana stymulują produkcję cytokin prozapalnych,
- normalizuje poziom cukru we krwi – wyeliminowanie cukru i jego zamienników oraz innych źródeł węglowodanów jest profilaktyką cukrzycy,
- spożywanie żywności nieprzetworzonej jest profilaktyką chorób cywilizacyjnych różnego pochodzenia.
Zwolennicy diety podkreślają niewielki udział mięsa w diecie, a także wysokie spożycie warzyw. To ma czynić dietę pegańską najzdrowszą z diet.
W rzeczywistości jednak szereg ograniczeń może być problematyczny w rozsądnym stosowaniu się do zasad peganizmu.
Eliminacja glutenu i nabiału bez przesłanek medycznych może powodować niedobory pokarmowe (wapń, magnez, witaminy z grupy B, błonnik). Diety niskowęglowodanowe są niebezpieczne również dlatego, że mogą skutkować zaburzeniami metabolizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl