Trwa ładowanie...

Dieta przemienna

Avatar placeholder
Joanna Biszewska 13.01.2016 09:04
Dieta przemienna
Dieta przemienna

Dieta przemienna to świetny sposób na odchudzanie dla osób, które źle radzą sobie z koniecznością wyrzeczeń, jakie charakteryzują wszystkie diety odchudzające. Przechodząc na dietę przemienną (z ang. The Alternate-Day Diet) nie trzeba rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw i smakołyków, nawet jeśli to wysokokaloryczne, niezdrowe jedzenie. Dieta przemienna to skuteczna dieta na odchudzanie, podczas której co drugi dzień ograniczasz swoje posiłki. Umożliwia spalanie tłuszczu i utratę zbędnych kilogramów bez konieczności wyliczania każdej spożytej kalorii.

spis treści

1. Zasady diety przemiennej

Zasady diety są bardzo proste: jednego dnia głodujemy – jemy nie więcej niż połowę tego co zazwyczaj – następnego dnia wracamy do normalnego jedzenia i pozwalamy sobie na kaloryczne śniadanie, obiad i kolację. I tak na przemian: dzień głodówki, dzień jedzenia. Taki system jedzenia umożliwia pobudzanie trawienia i przyspieszanie metabolizmu.

Stosując dietę przemienną, należy pamiętać o zasadach:

Zobacz film: "Czemu nie możemy schudnąć?"
  • Podczas dni głodówki nie jedz więcej niż 500 kcal dziennie. Możesz jeść to, na co masz ochotę, chociaż dobrze byłoby, aby były to zdrowe produkty.
  • Podczas normalnego dnia możesz jeść do woli, pod warunkiem, że nie będziesz się objadać. Upewnij się, że jesz warzywa i owoce. Ten dzień nie powinien cię jednak stresować i ograniczać. Masz z niego czerpać przyjemność.
  • Każdego dnia diety przemiennej pij dużo wody, gimnastykuj się regularnie.
  • Sprawdzaj swoją wagę tylko raz w tygodniu, zawsze rano i zawsze po dniu głodówki.

Czytaj więcej

2. Badania nad dietą przemienną

Naukowcy już w latach trzydziestych ubiegłego wieku udowodnili, że niskokaloryczna dieta czyni wiele dobrego. Wówczas przeprowadzono eksperyment na szczurach, które karmiono bardzo okrojoną, niskokaloryczną dietą. W efekcie szczury na diecie miały lepsze krążenie, a przede wszystkim żyły dłużej niż te, którym pozwalano się objadać. Podczas gdy naukowcy wiedzą od lat, że głodzone zwierzęta są zdrowsze i żyją dłużej, jednak nie można powiedzieć tego o ludziach. Stałe głodzenie się i jedzenie niewystarczającej ilości pożywienia po dłuższym czasie powoduje tylko szkody.

Przełom nastąpił w 2003 r., kiedy amerykański lekarz Mark Mattson przeprowadził eksperyment i odkrył, że szczury wcale nie muszą być na permanentnej głodówce, aby dłużej żyć. Wystarczy, że kilka dni w tygodniu pogłodują, a w pozostałe będą jadły normalnie. Wynikałoby z tego, że wcale nie trzeba się głodzić każdego dnia, aby zrzucić wagę i cieszyć się dobrym zdrowiem. To odkrycie dało nadzieję odchudzającym się, gdyż marzenia o szczupłej sylwetce stały się realne i to bez stałego poczucia głodu i rygorystycznych diet, nierzadko trudnych w realizacji. Dieta co drugi dzień jest o wiele łatwiejsza do przestrzegania.

Inny naukowiec – Krista Varady z Uniwersytetu Illinois – opublikował badania dowodzące, że dieta przemienna działa. Przez 10 tygodni szesnastu jej pacjentów stosowało dietę: jeden dzień normalnego jedzenia, jeden dzień 20 proc. z tego co je się zazwyczaj. Każdy z pacjentów stracił po kilka kilogramów, a co najważniejsze, odchudzający się nie czuli na diecie głodu.

Dr James Johnson z National Institute on Ageing z Uniwersytetu Stamford, autor publikacji „The Alternate – Day Diet” sam stosuje dietę przemienną od 5 lat. Johnson przyznaje, że za każdym razem, kiedy łapie dodatkowe kilogramy, przez kilka tygodni poddaje się diecie przemiennej i za każdym razem ma rewelacyjne efekty.

3. Zalety diety przemiennej

Dieta odchudzająca stosowana przemiennie nie tylko sprawia, że tracimy zbędne kilogramy, ale również redukuje objawy astmy, obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na serce, wydłuża życie, a nawet redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Jej korzystny wpływ na objawy astmy wynika głównie z tego, że po ośmiu tygodniach jej stosowania waga spada o ok. 8 proc. masy ciała. Według badań dra Johnsona, dieta również redukuje wolne rodniki – substancje, które produkujemy, jedząc i oddychając, odpowiedzialne za nowotwory i choroby serca.

Według Johnsona dieta nie prowadzi również do efektu jo-jo. Problemem diet odchudzających jest to, że po ich zakończeniu waga na powrót zaczyna rosnąć, bo zaczynamy jeść większe ilości, do których przez jakiś czas organizm nie był przyzwyczajony. Dieta przemienna nie powoduje efektu jo-jo, bo nie przyzwyczaja organizmu do mniejszych porcji żywności i zezwala na dni, kiedy jemy normalnie i nie czujemy się głodni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze