Trwa ładowanie...

Dieta Schrotha

Dieta Schrotha
Dieta Schrotha

Dieta Schrotha to połączenie specyficznego sposobu odżywiania, ilości dostarczanych płynów i zabiegów wodnych. Dieta wymaga całkowitego wyeliminowania białek zwierzęcych, cukru i soli. Przez pewien czas podstawowym składnikiem diety są węglowodany roślinne. Przemiennie ograniczając i zwiększając, dostarcza się do organizmu ilość płynów. Co drugi dzień ogranicza się ilości wody, naparów ziołowych i soków. Tego typu dieta odchudzająca spodoba się smakoszom wina, ponieważ zalecane jest wypijanie jego dużych ilości.

Czytaj więcej

1. Założenia diety Schrotha

Dieta Schrotha wraz z zabiegami przyrodoleczniczymi i wodoleczniczymi wchodzi w skład naturalnej terapii, stworzonej przez niemieckiego terapeutę, Johanna Schrotha. Blisko 200 lat temu prowadził on własną klinikę w Czechach, która cieszyła się ogromnym powodzeniem. Wymyślona przez niego dieta jest niskokaloryczna i ma obniżoną zawartość tłuszczu oraz małą ilość protein. Wyeliminowane są białka zwierzęce, cukier i sól. Najważniejsze w diecie są węglowodany roślinne. Dlatego przez pewien czas głównym posiłkiem jest pieczywo razowe albo sucharki z ciemnego chleba, lekkie zupy i soki warzywno-owocowe. Organizm wyrównuje wtedy braki białka, spalając własne rezerwy protein. Dzięki temu poprawia się przemiana materii, a ciśnienie krwi spada.

Najważniejsze w terapii Schrotha są „mokre" i „suche" dni, czyli codzienne zmiany ilości przyjmowanych płynów. Co drugi dzień pije się duże ilości wody mineralnej, naparów ziołowych i soków. Następnego dnia płyny ogranicza się jedynie do litra. Dość zaskakującą częścią tej diety jest picie dużych ilości wytrawnego wina. Alkohol pobudza przemianę materii i układ nerwowy. Zmiany ilości wypijanych płynów sprawiają, że organizm zaczyna zachowywać się jak gąbka, którą wciąż nasącza się i wyciska. Takie wahania w przyjmowaniu ilości płynów powodują, że organizm oczyszcza się z toksyn, a jego odporność wzrasta.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Wady diety Schrotha

  • Dieta Schrotha jest nienaturalna.
  • Jej zastosowanie jest trudne i pracochłonne.
  • Duże ilości wina, zalecane w diecie, mogą doprowadzić do uzależnienia (bez konsekwencji uzależnienia można dziennie wypić około 100 ml wina).
  • Ponieważ dieta wymaga wyeliminowania białka zwierzęcego, u osoby ją stosującej mogą wystąpić niedobory żywieniowe.

Zalecane pokarmy są mało urozmaicone (suche bułki, kleiki z owsa, jęczmienia lub ryżu i makarony).

Istnieją wyraźne przeciwwskazania do stosowania tej diety. Należą do nich zaburzenia pracy serca, gruźlica, cukrzyca, zaburzenia pracy układu krążenia.

Zabiegi wodne to kolejny wymagany element w metodzie Schrotha. Pacjentów zawija się w zimne i mokre prześcieradła, na to kładzie się kilka wilgotnych, gorących koców i dodatkowo podgrzewa termoforami. Dwie godziny spędzone w takich okładach pobudzają i aktywizują organizm. Czasami zdarza się, że na początku terapii pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, na przykład gwałtowne pocenie się. Zdarzają się też poważniejsze kryzysy, dlatego metoda Schrotha powinna być przeprowadzana pod czujnym okiem lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze