Trwa ładowanie...

Dietetyk wskazuje najzdrowsze mleko. Jest jednak jedno "ale"

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
28.06.2023 09:35
Mleko krowie czy napój sojowy? Dietetyk podpowiada, co jest zdrowsze
Mleko krowie czy napój sojowy? Dietetyk podpowiada, co jest zdrowsze (Getty Images)

Od wielu lat toczą się debaty na temat tego, jaki rodzaj mleka wykazuje najkorzystniejszy wpływ na zdrowie człowieka. Wielu zastanawia się, czy tradycyjne mleko krowie jest nadal niekwestionowanym liderem, czy może czas sięgnąć po coraz popularniejsze mleko roślinne sojowe, migdałowe czy owsiane? Wątpliwości wyjaśnia jeden z czołowych angielskich dietetyków.

spis treści

1. Mleka roślinne – alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy

Mleka roślinne zdobywają coraz większą popularność wśród konsumentów poszukujących alternatywnych opcji dla tradycyjnego mleka krowiego. Oferując różnorodne smaki i korzyści zdrowotne, takie jak niska zawartość tłuszczu i kalorii, napoje roślinne stają się atrakcyjną alternatywą dla osób z różnymi preferencjami żywieniowymi, nietolerancją laktozy czy alergią na białka mleka krowiego.

W osiedlowych sklepach spożywczych czy popularnych dyskontach zakupić można następujące zamienniki mleka zwierzęcego: napoje migdałowe, napoje orkiszowe, napoje sojowe, napoje z orzechów laskowych, napoje z orzechów nerkowca, napoje ryżowe, napoje wytwarzane na bazie konopi siewnych.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Mleko krowie – produkt popularny od lat

Mleko krowie jest tradycyjnie jednym z najpopularniejszych i powszechnie spożywanych rodzajów mleka na świecie. Występująca w mleku krowim laktoza to nic innego jak dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i galaktozy.

Duane Mellor ,wielokrotnie nagradzany zarejestrowany dietetyk brytyjski, postanowił porównać właściwości zdrowotne krowiego mleka oraz poszczególnych napojów roślinnych. W rozmowie z dziennikarzami MailOnline przyznał, że „mleko krowie oferuje najwięcej składników odżywczych, białka i naturalnych cukrów”.

Tłuste mleko krowie zawiera więcej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do roślinnych alternatyw. W szklance takiego produktu znaleźć można 132 kcal, a także 4,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Dla porównania szklanka mleka półtłustego, dostarcza 100 kcal 2,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych.

3. Mleko czy napój roślinny – co jest zdrowsze?

Mleko roślinne, mimo niskiej zawartości kalorii, zawiera tylko ułamek nasyconych kwasów tłuszczowych, jakie znajdują się w mleku krowim. Mleko migdałowe obfituje w 0,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych i zaledwie 50 kcal w 200 ml. W szklance mleka sojowego występuje 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 84 kcal. Napój owsiany dostarcza 0,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 94 kcal w tej samej porcji.

Napoje roślinne, pomimo swoich licznych zalet, posiadają pewne wady, które warto wziąć pod uwagę. W porównaniu do mleka zwierzęcego są bardziej ubogie w naturalnie występujące istotne składniki odżywcze.

Mleko krowie zawiera wapń, składnik niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Dodatkowo w popularnym białym napoju występuje białko, które jest potrzebne do wzrostu i naprawy tkanek. Mleko zwierzęce stanowi także dobre źródło witaminy B12, potrzebnej do produkcji czerwonych krwinek.

Nie należy zapominać również o tym, że niektóre mleka roślinne mogą być słodzone za pomocą dodatkowego cukru lub syropu, co wpływa na większą zawartość kalorii w tych produktach. Osoby dbające o dietę lub mające cukrzycę powinny być świadome tej dodatkowej ilości cukru w napojach roślinnych.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze