Mleko konopne - charakterystyka, składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, przepis
Mleko konopne stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego mleka krowiego i jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, a także tych, które są na diecie wegańskiej. W jego składzie znajdziemy szereg cennych witamin oraz składników mineralnych. Co jeszcze warto wiedzieć o mleku konopnym?
1. Co to jest mleko konopne?
Mleko konopne to mleko roślinne wytwarzane z brązowych nasion konopi siewnych. Nasiona te nie wykazują działania narkotycznego, zawierają zaś sporo wartościowych substancji odżywczych - kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu, potasu czy witaminy E. Mleko z konopi stanowi doskonały zamiennik klasycznego mleka krowiego. Mogą po nie sięgać:
- osoby uczulone na białko mleko krowiego,
- osoby z nietolerancją laktozy,
- osoby preferujące dietę wegańską.
Mleko z konopi charakteryzuje się łagodnym, orzechowym smakiem. Może być spożywany zamiennie z takimi napojami jak mleko owsiane, mleko migdałowe czy mleko ryżowe.
2. Jakie składniki odżywcze zawiera mleko konopne?
Mleko konopne stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy między innymi:
- cynk,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- potas,
- dobrze przyswajalne białko,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminę D,
- witaminy z gruby B.
Ponadto, napój obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.
3. Mleko konopne a właściwości zdrowotne
Mleko konopne wspiera funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego. Redukuje nadmiar cholesterolu w organizmie, zapobiegając zawałowi, udarowi mózgu, miażdżycy naczyń, chorobie niedokrwiennej serca.
Regularne picie roślinnego napoju na bazie konopi zapobiega problemom skórnym takim jak przesuszony naskórek czy egzema.
Przeciwdziała również powstawaniu stanów zapalnych oraz przedwczesnych zmarszczek. W składzie mleka konopnego występuje kwas gamma-linolenowy (GLA). Substancja ta zmniejsza dolegliwości bólowe towarzyszące takim problemom jak neuropatia czy reumatoidalne zapalenie stawów.
4. Przepis na mleko konopne
Przepis na mleko konopne nie jest skomplikowany. Do przygotowania napoju roślinnego niezbędne są następujące składniki:
- 600 mililitrów wody,
- 4 łyżki nasion konopi łuskanych.
Do kielicha blendera wlewamy wodę, a następnie dodajemy nasiona konopi. Całość miksujemy do momentu, w którym nasiona będą dokładnie rozdrobnione (czas blendowania powinien wynosić nie mniej niż 50 sekund). Gotowe mleko można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Napój można wzbogacić o inne składniki takie jak kurkuma, kardamon, cynamon czy miód.
5. Czy mleko konopne można podawać niemowlętom?
Rodzice często zastanawiają się czy jakie mleko roślinne dla niemowląt jest najlepsze? W Internecie znaleźć można sporo rekomendacji i opinii na temat napojów roślinnych. Które mleko roślinne jest najzdrowsze? Zdania konsumentów na ten temat są podzielone, jednak zarówno dietetycy, jak i lekarze podkreślają, że najzdrowszym napojem roślinnym jest mleko sojowe.
Jakie mleko roślinne wybrać dla dziecka? Warto zdawać sobie sprawę, że mleko roślinne nie jest prawdziwym mlekiem, a napojem roślinnym, z tego powodu należy je wprowadzać do diety dziecka dopiero w chwili, w której niemowlę ukończy pierwszy rok życia. Ponieważ mleko konopne nie zastąpi mleka matki czy mleka modyfikowanego, należy traktować je jako swego rodzaju urozmaicenie diety.
Co w sytuacji, w której starsze dziecko ma alergię na białko mleka krowiego? Co można podawać, zamiast mleka krowiego dla dzieci? W tej sytuacji niezbędna będzie wizyta u lekarza. Specjalista przepisze odpowiednie hydrolizaty białkowe, które nie wywołują reakcji alergicznej. Dzieciom cierpiącym na nietolerancję laktozy przepisuje się zazwyczaj bezlaktozowe mleka modyfikowane.
Na koniec warto podkreślić raz jeszcze, że napój migdałowy dla niemowlaka, mleko konopne czy mleko migdalowe dla dziecka warto wprowadzić do diety dopiero wtedy, gdy maluch skończy roczek i zawsze po konsultacji z lekarzem pediatrą.