Dodaj do karpia. Nie będzie śmierdział mułem
Karp jest głównym daniem na większości wigilijnych stołów. Naturalny smak ryby często jednak zostaje zepsuty przez charakterystyczny posmak mułu czy błota. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na usunięcie nieprzyjemnej glonowej nuty. Jakich?
1. Jak kupić zdrowego karpia na świąteczny stół?
Za glonowy posmak karpia odpowiedzialny jest kwas mlekowy, który wydziela się, kiedy ryby są nieodpowiednio transportowane lub przechowywane. Najlepiej jest więc omijać miejsca, gdzie ryby przechowywane są w małych basenach, w których woda jest zanieczyszczona i brakuje właściwego natlenienia. Zdrowy karp powinien mieć dużo miejsca i pływać grzbietem do góry w napełnionej wodą balii.
Poza tym warto zwrócić uwagę na to, czy oczy ryby są szkliste, płetwy wilgotne i śliskie, a łuski przylegają do skóry. Mięso po naciśnięciu palcem powinno być sprężyste i zwarte. Karp nie powinien mieć też mechanicznych uszkodzeń (nalotów, zadrapań, plam).
2. Karp bez posmaku mułu
Cebula
Jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się nieprzyjemnego posmaku z ryby jest obłożenie jej cebulą. Warzywo to wyciąga z mięsa nieprzyjemny zapach oraz mulisty posmak.
Wystarczy pokroić cebulę w większe plastry, a następnie obłożyć nią obficie karpia z każdej strony. Tak przygotowaną rybę należy odłożyć do lodówki przynajmniej na trzy godziny. Po tym czasie można przejść do smażenia.
Sok z cytryny
Kolejny sprawdzony sposób na apetycznego karpia bez przykrego zapachu to sok z cytryny. Dzięki niemu ryba nie tylko przestaje pachnieć glonem czy mułem, ale staje się także bardziej apetyczna i krucha.
Wystarczy wycisnąć sok z dwóch cytryn, a następnie zalać nim obficie rybę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Najlepsze rezultaty uzyska się, kiedy ryba pozostanie w soku z cytryny przez całą noc. Przed przygotowaniem karpia mięso należy opłukać z cytrynowego soku pod wodą i delikatnie osuszyć.
Mleko
Ostatnim sposobem na pozbycie się niechcianego zapachu i posmaku z ryby jest mleko. Wystarczy pokroić karpia w dzwonki, a następnie zamoczyć kawałki ryby w zimnym mleku, tak by wszystkie części były dobrze przykryte.
Rybę należy przykryć i odstawić przynajmniej na cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Przed smażeniem należy ją delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl