Trwa ładowanie...

Fatalny błąd. Barszcz nie będzie nadawał się do jedzenia

 Paula Jakubasik
23.12.2022 12:37
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych zup świątecznych.
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych zup świątecznych. (Adobe Stock)

Barszcz to jedna z najczęściej gotowanych zup w okresie zimowym i jednocześnie potrawa świąteczna. Każda rodzina gotuje to danie w nieco inny sposób, ale istnieją błędy, które mogą bardzo negatywnie wpłynąć na smak i aromat barszczu. O czym pamiętać w trakcie gotowania tej świątecznej zupy?

spis treści

1. Barszcz bez buraków

Część osób gotuje barszcz bez użycia buraków, co wydaje się dość niecodziennym pomysłem. Najczęściej jest to spowodowane chęcią zaoszczędzenia czasu, którego często brakuje w trakcie przygotowań świątecznych.

Istnieje również przekonanie, że zakwas buraczany nada zupie wystarczająco intensywnego smaku i koloru. Nic bardziej mylnego, buraki upieczone lub ugotowane w wywarze są podstawą smacznej zupy.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Zbyt wczesne dodanie zakwasu

Zakwas buraczany to niezbędny element barszczu wigilijnego, ale należy dodać go w odpowiednim momencie, by cenne bakterie probiotyczne nie uległy zniszczeniu w wysokiej temperaturze.

Może zdarzyć się również, że długie podgrzewanie zakwasu znacznie przyciemni kolor zupy, w efekcie może stać się nawet czarna. Jak poprawnie dodać zakwas do barszczu? Należy zdjąć garnek z ognia, poczekać aż ostygnie do temperatury idealnej do spożycia, dolać zakwas, zamieszać i serwować barszcz rodzinie.

3. Barszcz bez odpowiednich przypraw

Zbyt mała ilość soli czy pieprzu to błąd łatwy do naprawienia, który nie ma znaczącego wpływu na ostateczny smak wywaru. Inaczej jest jednak w przypadku przypraw kluczowych dla barszczu, czyli czosnku i majeranku.

Wiele osób twierdzi również, że zupa ta nie może istnieć bez liści laurowych i ziela angielskiego, ale z ich ilością należy uważać, by nie zdominowały smaku innych dodatków. Najlepiej wrzucać je pod koniec gotowania, razem ze sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze