Trwa ładowanie...

Grog – przepis, właściwości i działanie

Avatar placeholder
11.04.2023 16:43
Grog to napój alkoholowy serwowany na gorąco.
Grog to napój alkoholowy serwowany na gorąco. (adobestock)

Grog to gorący napój alkoholowy, będący mieszanką przypraw, miodu, wody i rumu. To doskonałe i smaczne lekarstwo na przeziębienie. Ponieważ nie istnieje jeden oficjalny przepis na grog, recepturę można dowolnie modyfikować. Jakie są właściwości napoju? Jak działa mikstura?

spis treści

1. Co to jest grog?

Grog to napój alkoholowy, bazą którego jest zwykle rum, podany z wodą, sokiem z cytryny, a także cukrem i przyprawami, takimi jak goździki czy cynamon. Za jego twórcę uważa się wiceadmirała Edwarda Verona.

Niegdyś grog, z uwagi duże ilości witaminy C, był lekiem na szkorbut. Pili go przeważnie marynarze. Z czasem grog zastąpił inne trunki i stał się napojem angielskiej floty oraz piratów. Grog mógł pić każdy marynarz, który ukończył 20. rok życia.

Zakaz picia obowiązywał marynarzy młodszych oraz odbywających jakąś karę. Na okrętach amerykańskiej marynarki wojennej (US Navy) grog wydawano do 1 września 1862, a w brytyjskiej Royal Navy aż do 31 lipca 1970. Obecnie grog to jeden z najbardziej popularnych alkoholowych napojów rozgrzewających. Brytyjczycy mówią też na niego hot toddy.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Właściwości zdrowotne grogu

Ponieważ grog zawiera alkohol, wodę, sok z cytrusów i cukier, dostarcza organizmowi węglowodany oraz witaminę C. Porcja grogu dostarcza 115 kcal, a także 7,6 g węglowodanów, 0,1 g białka, 0,1 tłuszczu i 0,4 błonnika oraz 6 mg sodu.

Rumowy grog to także dobre (i smaczne) lekarstwo na przeziębienie, zwłaszcza jeśli do tradycyjnego przepisu (woda, rum, cytryna) zostanie dodany imbir, a cukier będzie zastąpiony miodem. Grog na przeziębienie najlepiej jest pić na noc.

Jak działa grog na przeziębienie? Okazuje się taki napój:

  • podnosi temperaturę ciała i ułatwia zwalczanie wirusów, rozgrzewa,
  • nasila pocenie się, co wzmaga pozbywania się z toksyn,
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • rozluźnia i odpręża.

Swoje właściwości lecznicze i wzmacniające grog zawdzięcza różnym składnikom. Rum wytwarza się z trzciny cukrowej lub melasy. To dlatego trunek jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i witamin z grupy B.

Posiada wysoką zawartość alkoholu, który wzmacnia poczucie rozgrzania organizmu. Ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, pomaga w zwalczaniu bakterii i wirusów podczas infekcji, działa udrożniająco i rozszerzająco na naczynia krwionośne.

Ponadto pomaga błonom śluzowym w pozbyciu się infekcji, wpływ na wzrost odporności. Rum dostarcza około 231 kcal w 100 g. Cytryna działa przeciwinfekcyjnie, dostarcza beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.

Oczyszcza z toksyn, wspiera odporność. Miód łagodzi kaszel suchy i pomaga rozrzedzić śluz. Ważne, by do grogu dodawać przyprawy, które mają właściwości lecznicze: rozgrzewające, antyseptyczne i wspomagające odporność.

Mogą to więc być cynamon (działa antybakteryjnie), imbir (działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne), goździki (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo), gałka muszkatołowa lub anyż.

3. Przepis na grog z rumem

Nie istnieje oficjalny przepis na grog. Oznacza to, że tak naprawdę każdy może opracować własną recepturę, dostosowaną do swoich preferencji smakowych. Trzeba tylko pamiętać, że na grog musi składać się rum, gorąca woda, brązowy cukier lub miód, przyprawy oraz sok z cytrusów.

Aby przygotować grog, wystarczy wymieszać jedną trzecią rumu i dwie trzecie gorącej wody, sok z połowy cytryny oraz brązowy cukier lub miód. A bardziej precyzyjny przepis? Aby według niego przygotować grog, potrzebne są takie składniki jak:

  • 250 ml wody,
  • 25 ml rumu,
  • łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego,
  • 3 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny lub limonki,
  • łyżeczka rozgrzewających przypraw: goździki, cynamon. Opcjonalnie możesz dodać: anyż gwiazdkowy, gałkę muszkatołową, starty imbir.

Aby przygotować drink grog, do ogrzanej szklanki wsyp cukier, zalej go sokiem z cytryny i wymieszaj. Następnie wrzuć goździki i cynamon, po czym zalej je rumem i gorącą wodą.

Do dekoracji użyj pokrojonej w plastry cytryny. Grog warto przygotować w szklance z uszkiem, co pozwala uniknąć oparzenia. Można też wykorzystać inny sposób. Wystarczy zagotować wodę z przyprawami i brązowym cukrem, a następnie dodać rum i sok z cytrusów.

4. Przepis na grog bezalkoholowy

Grog, ale tylko bezalkoholowy, mogą pić dzieci i kobiety w ciąży. To dobry sposób na przeziębienie. Można po niego sięgać także profilaktycznie, po długim spacerze. Aby przygotować grog bezalkoholowy, potrzebne są takie składniki jak:

  • szklanka gorącej wody,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru i cynamon.

Do bardzo ciepłej wody dodaj sok z cytryny, miód i przyprawy. Podawaj do picia ciepłe, ale nie gorące.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze