Trwa ładowanie...

Grzyby w sklepach i na targowiskach. GIS wyjawia wyniki ubiegłorocznej kontroli

 Karolina Rozmus
20.10.2024 17:14
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje stały nadzór w zakresie bezpieczeństwa sprzedawanych w Polsce grzybów
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje stały nadzór w zakresie bezpieczeństwa sprzedawanych w Polsce grzybów (Getty Images, Facebook)

Jako że sezon na grzyby w pełni, a na ich obfitość można się natknąć nie tylko w lesie, ale też w sklepach i na targowiskach, zapytaliśmy Główny Inspektorat Sanitarny o bezpieczeństwo konsumentów. Wiemy, w jaki sposób i ile kontroli przeprowadzono w ubiegłym roku.

spis treści

1. Grzyby na targu. W jakiej cenie są prawdziwki?

Pisaliśmy niedawno o tym, że amatorzy grzybów nie muszą fatygować się do lasu, bo ich mnogość można dostrzec na lokalnych bazarkach, a nawet w sieci. Tegoroczne ceny grzybów zależne są od regionu Polski - za pochodzące z kaszubskich lasów prawdziwki trzeba zapłacić ok. 20 zł za kilogram, w województwie łódzkim mają cenę od 18 do nawet 50 zł, w mazowieckim - 30-40 zł, w lubuskim - nawet 40-50 zł. Ceny suszonych grzybów są odpowiednio wyższe.

Pani Magda jest amatorką mykologii. Mówi, jakie grzyby można znaleźć już w lasach
Pani Magda jest amatorką mykologii. Mówi, jakie grzyby można znaleźć już w lasach

Choć grzyby można zbierać cały rok, to wciąż wiele osób grzybobranie kojarzy z jesienią. Czas to zmienić,

przeczytaj artykuł

Każdy sprzedający jest jednak zobowiązany do posiadania atestu, dokumentu wydawanego przez sanepid. Gwarantuje on, że grzyby zostały zebrane przed upływem 48 godzin i nie ma wśród nich gatunków niejadalnych bądź trujących.

Zobacz film: "Nie zbieraj grzybów do plastikowej torebki"

- Podczas kontroli przedstawiciele powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych, m.in. na targowiskach, sprawdzają także osoby, które sprzedają grzyby. Weryfikujemy, czy sprzedawcy grzybów mają atesty i czy sprzedają grzyby dopuszczone do obrotu - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Dados, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Trwa sezon grzybowy. Ile trzeba zapłacić za borowiki?
Trwa sezon grzybowy. Ile trzeba zapłacić za borowiki? (Getty Images)

- Mamy dwa rodzaje kontroli: planowane oraz interwencyjne, które organizowane są wówczas, gdy otrzymamy zgłoszenie o nieprawidłowościach - wyjaśnia.

2. Wyniki kontroli GIS

Poprosiliśmy Główny Inspektorat Sanitarny o dane na temat kontroli przeprowadzonych w ubiegłym roku. Jak przekazuje abcZdrowie rzecznik prasowy GIS, Marek Waszczewski, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawowały bieżący nadzór nad przetwórstwem i obrotem grzybami: świeżymi, mrożonymi, suszonymi, uprawnymi oraz dziko rosnącymi, krajowymi i importowanymi. Nadzór dotyczył również przetworów zawierających grzyby.

- Kontrole sanitarne przeprowadzano w punktach handlowych, takich jak sklepy ogólnospożywcze, warzywnicze, hurtownie i targowiska. Przeprowadzono kontrole w suszarni grzybów oraz w zakładzie produkcji grzybów mrożonych i przetworów grzybowych - wyjaśnia Marek Waszczewski.

Rzecznik GIS tłumaczy, że szczególnym nadzorem zostały objęte targowiska, gdzie sprawdzano przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego w zakresie m.in. spełnienia warunków skupu, przechowywania czy wymagań technologicznych i warunków przetwarzania grzybów.

- Obrót grzybami świeżymi i suszonymi oraz przetworami grzybowymi prowadzony był prawidłowo - mówi rzecznik GIS.

- W 2023 r. zbadano 494 próbki, m.in. w kierunku skażenia promieniotwórczego, w kierunku obecności metali szkodliwych dla zdrowia oraz w kierunku obecności substancji dodatkowych. Zdyskwalifikowano dwie próbki - podsumowuje rzecznik prasowy GIS.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze