Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jaja na miękko – wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
12.10.2021 13:18
Jaja na miękko to doskonała propozycja na śniadanie czy kolację
Jaja na miękko to doskonała propozycja na śniadanie czy kolację (AdobeStock)

Jaja na miękko to doskonała propozycja na śniadanie czy kolację. Są smaczne, pożywne i zdrowe. Wydawać by się mogło, że ich przygotowanie jest banalnie proste. Tymczasem okazuje się, że to nie do końca prawda. Wystarczy błędne założenie lub chwila nieuwagi, a jajka w mig robią się twarde. Ile gotować jajka, by zjeść je na miękko?

spis treści

1. Jak ugotować jaja na miękko?

Jaja na miękko, czyli jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem są idealne na śniadanie i na kolację. Niestety okazuje się, że ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Często zapominamy, jak ważny jest precyzyjnie odmierzany czas gotowania i że jest on uzależniony od wielkości jajka.

Jajka na miękko gotuje się od 3,5 do 5,5 minut, zależnie od pożądanego stopnia miękkości żółtka. Przyjmuje się, że gotowanie jaj, w zależności od ich rozmiaru, powinno trwać:

  • jajka małe, oznaczone S - 3,5 minuty,
  • jaja średnie, oznaczone M - 4,5 minuty,
  • jajka duże, oznaczone L - 5,5 minuty.
Zobacz film: "Jajko na miękko z musztardowymi grzankami"

Jeśli nie wiadomo, jaki jest rozmiar jaja, gotuje się je przez 4 minuty. Po tym czasie uzyskuje się jaja na twardo (jajka na twardo gotują się zwykle 8 minut).

Co istotne, jajek nie należy gotować dłużej niż 10 minut, ponieważ wówczas, wskutek dłuższego podgrzewania, obecne w żółtku związki odżywcze ulegają stopniowej degradacji.

Jak ugotować jajka krok po kroku?

Dobrze jest, jeśli jajka przed gotowaniem mają temperaturę pokojową.

Do garnka trzeba wlać wodę i ją zagotować.

Do gotującej się wody włożyć jaja, pomagając sobie łyżką.

Warto pamiętać, że jajka najlepiej gotować w delikatnie wrzącej wodzie, co pozwala uniknąć ich uszkodzenia.

Po upływie zalecanego czasu trzeba wyjąć jaja łyżką i schłodzić, by zatrzymać proces gotowania (można też zalać je zimną wodą).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Jajko na miękko – wartości odżywcze

Czy jajka są zdrowe? Przyjmuje się, że jajko to produkt, który cechują imponujące wartości odżywcze. Niemniej warto pamiętać, że duże znaczenie ma źródło, z którego pochodzi i że bardziej niż wielkość jajka ważna jest jego jakość.

To oczywiste, że smak i wartość odżywcza jajek wdużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur i warunków, w jakich żyją. Najwyżej cenione są jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą.

Zalecane są jajka ze znakiem „0” (z hodowli ekologicznych) oraz „1” (od kur z wolnego wybiegu). Dobre jajka to raczej sztuki małe i średnie.

Jakie wartości odżywcze ma jajko na miękko? Średnie jajko kurze dostarcza około 7 g białka, które jest bogate w ważne aminokwasy.

To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.

W jajach znajduje się wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych:

Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład.

Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g. Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

Warto pamiętać, że w 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bez obaw o zdrowie można zjadać nawet 10 jajek tygodniowo (wliczając w to jajka np. obecne w ciastach).

3. Ile kalorii ma jajko na miękko?

Porcja 100 g jaj bez skorupki dostarcza 143 kcal. Jedno jajko (około 55 g) zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Oznacza to, że kaloryczność jajek zależy od ich wielkości. I tak:

  • jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i dostarcza do 67 kcal,
  • jajko o rozmiarze M waży 53-63 g i ma 67-80 kcal,
  • jajko o rozmiarze L waży 63-73 g i dostarcza 80-93 kcal,
  • jajko o rozmiarze XL waży powyżej 73 g i ma co najmniej 93 kcal.

Gotowane jajka odgrywają dużą rolę w dietach odchudzających, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. To także idealna przekąska dla osób, które w swojej diecie poszukują źródła białka oraz tych, które muszą uważać na to, co jedzą, ze względów zdrowotnych.

Jajko ugotowane na miękko jest lżej strawne niż jajko ugotowane na twardo. Trzeba uważać podając jajka niemowlętom i małym dzieciom. Ważne jest, by obserwować, czy nie pojawiają się objawy alergii pokarmowej (białko jest silnym alergenem).

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze