Jelita i trzustka ją uwielbiają. Ryzyko raka spada nawet o 40 proc.
Kapusta, znana i ceniona w polskiej kuchni, jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Tradycyjnie wykorzystywana do przygotowania bigosu czy gołąbków, jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że kapusta posiada właściwości zdrowotne, które mogą wspierać nasz organizm, a nawet chronić przed rakiem i pomagać w walce z nowotworami.
1. Właściwości kapusty
Kapusta to jedno z najstarszych warzyw na świecie, które uprawia się od czterech tysięcy lat. Mimo że często nazywana jest "głową pustą", to jest to zupełnie nieprawdziwe określenie. Kapusta jest bowiem pełna witamin i minerałów. W rzeczywistości jedynym, czego jej brakuje, są kalorie - w 100 gramach kapusty znajduje się zaledwie 30 kcal.
Jednak w takiej ilości kapusty znajduje się aż 47 mg witaminy C - prawie tyle, ile zawiera pomarańcza. Wystarczy więc wypić jedną szklankę soku z kapusty dziennie, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Kapusta jest również źródłem wielu innych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, magnez czy kwas foliowy. Zawiera także beta-karoten, który jest potężnym przeciwutleniaczem. Kapusta fioletowa jest natomiast bogata w jeden z najcenniejszych flawonoidów - antocyjany, które występują również w papryce i owocach jagodowych. Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Warto również pamiętać, że kapusta zawiera dużo błonnika, który jest nie tylko korzystny dla jelit, ale również dla serca. Najwięcej błonnika zawiera kapusta pekińska.
2. Warzywa o działaniu antynowotworowym
Już na początku XX wieku, czasopismo "American Medicine" informowało, że kapusta ma zdolność do przeciwdziałania stanom zapalnym, które pojawiają się w chorobach, takich jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Kolejne badania potwierdziły te odkrycia, a głównymi związkami o działaniu przeciwnowotworowym okazały się indole i izotiocyjaniny.
W tym samym czasie inni naukowcy zwrócili uwagę na to, że regularne spożywanie kapusty może zapobiegać rakowi jelita grubego. Okazało się, że jedzenie kapusty dwa do trzech razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 40 proc. Podobne działanie zaobserwowano również w przypadku kapusty kiszonej i innych warzyw krzyżowych, takich jak brukselka czy brokuły.
Jedno z najnowszych badań, opublikowanych na łamach "Immunity", wykazało, że u myszy karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generowały lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc zwierzęta przed stanem zapalnym i nowotworami.
Dzisiaj wiemy, że warzywa te są skuteczne w ochronie przed rakiem piersi, prostaty, trzustki czy płuc, a także przed białaczką czy glejakiem. To głównie zasługa izotiocyjanin, a konkretnie jednego z nich - sulforafanu. Najlepszym źródłem sulforafanu są brokuły i kiełki brokułów.
Inne warzywa kapustne, które wykazują silne działanie antynowotworowe, to:
- kalarepa,
- jarmuż,
- rzodkiewka,
- kalafior,
- rzepa,
- brukiew,
- chrzan,
- gorczyca,
- rzeżucha.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl