Trwa ładowanie...

Jedz, nie żałuj sobie. Zawierają najwięcej antyrakowych związków

Avatar placeholder
09.12.2023 19:24
Zawierają mnóstwo antyoksydantów i chronią przed rakiem. Jedz do woli, by cieszyć się zdrowiem
Zawierają mnóstwo antyoksydantów i chronią przed rakiem. Jedz do woli, by cieszyć się zdrowiem (Getty Images)

Zdrowie jest dla nas wszystkich niezwykle ważne, a jednym z kluczowych elementów, które wpływają na jego stan, jest dieta. Właściwie zbilansowane posiłki, bogate w niezbędne składniki odżywcze, mogą znacząco poprawić nasze samopoczucie i kondycję. Szczególnie istotne w kontekście zdrowego odżywiania są polifenole - substancje, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm.

spis treści

1. Antyrakowe polifenole

Polifenole to organiczne związki chemiczne, które występują w naturalny sposób w wielu produktach spożywczych. Szczególnie obfite są w nie rośliny. Te substancje są niezwykle cenne dla naszego zdrowia, ponieważ wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

Polifenole pomagają zredukować ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się naszych komórek.

Zobacz film: "Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA"

Dodatkowo, polifenole mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co przekłada się na mniejszą podatność na infekcje. Mają również korzystny wpływ na nasz mózg i funkcje poznawcze. Stymulują produkcję żółci, działają przeciwwrzodowo, przeciwalergicznie i sprawiają, że nasza wątroba pracuje na pełnych obrotach.

Dieta bogata w polifenole pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększyć stężenie dobrej frakcji HDL. To z kolei przekłada się na mniejsze ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca czy udaru mózgu.

2. Źródła zbawiennych substancji

Jeśli chodzi o źródła polifenoli w diecie, to najwięcej tych substancji znajduje się w pestkach winogron oraz w owocach granatu. Warto jednak pamiętać, że polifenole są obecne również w wielu innych produktach spożywczych.

Regularnie powinniśmy sięgać po takie owoce i warzywa jak:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • jagody,
  • aronia,
  • czerwone i czarne porzeczki,
  • jeżyny,
  • maliny,
  • truskawki,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • cebula,
  • szalotka,
  • szpinak,
  • marchew,
  • ziemniaki,
  • karczochy,
  • brokuły
  • szparagi.

Polifenole zawierają również niektóre zioła i przyprawy, takie jak:

  • szałwia,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • kminek,
  • oregano,
  • goździki,
  • pietruszka,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • mięta,
  • cynamon,
  • imbir,
  • anyż,
  • curry.

Dobrym źródłem będzie także czarna i zielona herbata, kawa, kakao, gorzka czekolada, olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz ocet winny.

Ciekawym aspektem działania polifenoli jest ich wpływ na skórę i włosy. Te substancje są skuteczną bronią w walce z trądzikiem, przerostem gruczołu krokowego, wypadającymi włosami oraz chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Dlatego warto zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w te cenne związki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze