Trwa ładowanie...

Jedzenie, które szkodzi jak papierosy. Badacze chcą, by umieszczać ostrzeżenia na opakowaniach

Badacze uważają, że fast food i żywność wysokoprzetworzona są tak samo niezdrowe, jak palenie papierosów. I dokładnie tak, jak na opakowaniach papierosów umieszczane są ostrzeżenia, tak powinny one znaleźć się również na opakowaniach z określonymi produktami spożywczymi.

Zobacz film: "Odporność a COVID-19. Jak działa laktoferyna?"

spis treści

1. Fast food szkodzi niczym papierosy

"Produkty o wysokim stopniu przetworzenia – takie jak np. mrożona pizza lub słodycze – są niezdrowe i powinny być oznaczone jak papierosy" – postulują na łamach "BMJ Global Health" badacze.

Czy to zaskakujące stanowisko? Niekoniecznie, przecież większość z nas bez większego problemu potrafi wymienić skutki spożywania takiej żywności. Nadwaga lub otyłość, podwyższone ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, w tym metabolicznych, a nawet nowotworów, to tylko niektóre z nich.

Mimo to sięgamy po wyroby z długiej listy trujących produktów określanych mianem "wysokoprzetworzonych".

Problem tkwi w tym, że wielu konsumentów nie umie czytać etykiet ze składem lub też patrzy raczej na front opakowania. Tam producenci kuszą niepowtarzalnym smakiem, dodatkiem witamin, niewielką ilością cukru, a niekiedy też gwarancją utraty nadmiernych kilogramów czy odpowiednio zbalansowanym składem. Badacze na łamach czasopisma uważają, że te sprytne taktyki marketingowe są oszustwem wobec konsumentów.

Może konsumenci nie wierzyliby w te zapewnienia, gdyby na opakowaniu widniał prosty komunikat informujący, że spożycie danego produktu jest bezpośrednio związane z rakiem trzustki, wątroby, cukrzycą czy udarem mózgu.

2. Lista szkodliwych przetworzonych produktów żywnościowych

Żywność wysokoprzetworzona to taka, w której produkty zostały poddane obróbce przemysłowej i wzbogacone o substancje dodatkowe, takie jak tłuszcze rafinowane, cukier i jego zamienniki, barwniki, konserwanty.

Fast food daje szybko uczucie sytości, ale powoduje gwałtowny wyrzut insuliny
Fast food daje szybko uczucie sytości, ale powoduje gwałtowny wyrzut insuliny (Pixabay)

Na liście produktów wysokoprzetworzonych znajdują się:

  • napoje słodzone, gazowane,
  • słodycze, poczynając od wyrobów cukierniczych czy piekarniczych, jak drożdżówki, aż po lizaki, cukierki, żelki, batony,
  • chipsy,
  • margaryny i miksy do smarowania pieczywa,
  • słone przekąski – krakersy, paluszki, a nawet wafle ryżowe,
  • słodzone płatki śniadaniowe, płatki kukurydziane, muesli, czekoladowe kulki itd.,
  • dania typu fast food – frytki, hamburgery,
  • wyroby mięsne: wędliny, parówki, kiełbasy, konserwy,
  • gotowe dania instant: zupki chińskie, zupy i sosy w proszku.

3. Żywność wysokoprzetworzona – na co szkodzi?

Jedno ciastko nie zaszkodzi. To prawda, ale statystyki pokazują, że coraz częściej i coraz chętniej sięgamy po fast food i produkty o wysokim stopniu przetworzenia. A regularne ich spożywanie przekłada się na zdrowie.

Badanie przeprowadzone w NIH Clinical Center w Bethesda w Stanach Zjednoczonych pokazało, że osoby sięgające po produkty wysokoprzetworzone średnio spożywają o 500 kcal więcej w ciągu doby niż osoby, które wybierają żywność nieprzetworzoną. W badaniu te wybory przełożyły się na przytycie średnio 1 kg w skali tygodnia w pierwszej grupie i utratę 1 kg tygodniowo w drugiej. Ale badań potwierdzających bezpośredni związek z nadwagą czy otyłością i dietą wysoko przetworzoną jest o wiele więcej.

Serce i układ krążenia – one również są zagrożone z powodu tego typu jedzenia. Francuskie badanie obserwacyjne, trwające 5 lat wykazało, że zwolennicy fast foodów mają o 10 proc. wyższe ryzyko wystąpienia zatorów oraz zawału serca, a także o 12 proc. wyższe ryzyko jakichkolwiek innych chorób związanych z układem krążenia.

Inne badanie wykazało, że nawet sporadyczne spożywanie fast foodów, np. raz w tygodniu, zwiększa ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej aż o 20 proc.

Nowotwory są kolejnym zagrożeniem dla wielu organów ciała, m.in. jelit, wątroby, żołądka. Są za nie odpowiedzialne szczególnie niektóre dodatki do żywności wysokoprzetworzonej. Są to m.in. znane nam "E" - E249 czy E407 lub E131 i E211. Producenci dodają je do przetworów mięsnych, ale też galaretek, ciastek i innych słodyczy.

Rakotwórczy jest także obecny we frytkach i chipsach akrylamid, który wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury. Przyspiesza rozwój komórek nowotworowych, ale też wiąże się go ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy parkinsonizm.

Badania wykazały, że śmieciowe jedzenie jest powiązane także z rozwojem dwóch typów cukrzycy, a to dlatego, że ten typ żywności szybko podnosi poziom insuliny. Cukrzyca z kolei stwarza zagrożenie dla serca, układu krążenia, narządu wzroku i innych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.