Trwa ładowanie...

Jelita będą cierpieć. Już dziś pozbądź się z lodówki

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
18.03.2024 16:02
Najgorsze produkty dla jelit. W ten sposób rujnujejmy zdrowie
Najgorsze produkty dla jelit. W ten sposób rujnujejmy zdrowie (Getty Images)

Największe w historii badanie opublikowane na łamach "BMJ" wykazało, że spożywanie żywności ultra przetworzonej ma bezpośredni związek z wyższym ryzykiem zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę i ponad 20 innych poważnych schorzeń. Eksperci wskazują czarną listę zakazanych produktów.

spis treści

1. Ultra przetworzone produkty, z których lepiej zrezygnować

Pod pojęciem ultra przetworzonej żywności kryje się długa lista produktów, po które sięga coraz więcej osób. Krytyka tego typu żywności wynika przede wszystkim, jak wskazuje sama nazwa, ze sposobu produkcji, który pozbawia ją cennych wartości odżywczych. W dodatku te produkty zawierają całą masę chemicznych substancji poprawiających smak, wygląd i zapach, są też prawdziwą bombą kaloryczną o wysokiej zawartości cukru, soli i tłuszczu.

Dietetyk Rob Hobson wskazuje 6 ultra przetworzonych produktów, po które sięgamy każdego dnia i przekonuje, że lepiej na stałe wymazać je z jadłospisu.

  • Czekoladowe płatki śniadaniowe
Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

Wiele osób traktuje płatki śniadaniowe jako dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Ekspert przekonuje, że wystarczy zastąpić słodkie płatki śniadaniowe - zbożowymi, bo te z czekoladą czy miodem dostarczają niepotrzebnie gigantyczną dawkę kalorii. Hobson podkreśla, że słodki smak i miękka konsystencja sprawiają, że większość osób spożywa tego typu płatki w nadmiernych ilościach.

- To cecha charakterystyczna ultra przetworzonej żywności - zaznacza. Eksperci zalecają ograniczenie cukru do nie więcej niż 30 g dziennie, jego nadmiar w diecie może prowadzić do próchnicy zębów i szybkiego przyrostu masy ciała.

Ultraprzetworzona żywność zawiera liczne barwniki, emulgatory i szkodliwe dla zdrowia dodatki
Ultraprzetworzona żywność zawiera liczne barwniki, emulgatory i szkodliwe dla zdrowia dodatki (Getty Images)
  • Przetworzone mięso

Bekon, parówki, peklowana wołowina w puszkach czy salami to również ultra przetworzona żywność, która zawiera dużo tłuszczu i soli. Tego typu produkty w ograniczonych dawkach mogą być źródłem białka, ale w zbyt dużych ilościach i spożywane zbyt często, zwiększają m.in. ryzyko raka jelita grubego.

Dietetyk wskazuje, że lepiej zastąpić tłuste wędliny i mięsa białkiem roślinnym. W tym przypadku sprawdzi się soczewica, ciecierzyca, fasola czy groch oraz chudy drób, taki jak kurczak lub indyk.

  • Chipsy

Chyba nikogo nie dziwi, że chipsy znalazły się na liście produktów, z których najlepiej zupełnie zrezygnować. Hobson wskazuje, że najgorsze są te pikantne, które zawierają najwięcej chemicznych dodatków i powodują, że ciągle chcemy sięgać po więcej.

Dietetyk sugeruje, że jeśli nie jesteśmy w stanie zupełnie zrezygnować z chipsów, najlepiej wybrać te dobrej jakości, lekko osolone, które z reguły nie zawierają dodatkowych wzmacniaczy smaku i emulgatorów.

  • Produkty seropodobne

Wprawdzie mleko i produkty mleczne, w tym ser, są doskonałym źródłem białka i wapnia i mogą stanowić źródło zbilansowanej diety. Jednak wiele dostępnych na rynku serów to produkty seropodobne, takie jak sery w plastrach, sery tostowe, czy sery topione do smarowania. Hobson przekonuje, że lepiej kupić mniej, ale postawić na dobrej jakości "prawdziwe sery", które są droższe, ale też zdrowsze.

  • Napoje gazowane

Hobson wskazuje, że najlepiej zupełnie wykluczyć słodkie gazowane napoje z diety, niezależnie od tego, czy są słodzone cukrem, czy sztucznymi słodzikami. Badania wskazują, że tego typu napoje mają bardzo niekorzystny wpływ na mikroflorę jelitową.

- Istnieją badania sugerujące, że sztuczne słodziki, takie jak sukraloza, mogą wpływać na różnorodność bakterii w jelitach - zaznacza dietetyk.

Z kolei badania australijskich naukowców wykazały, że słodziki mogą powodować deregulację glikemii i zmiany metaboliczne, które zwiększają m.in. ryzyko zachorowania na cukrzycę. Hobson radzi by zastąpić je wodą gazowaną z dodatkiem owoców, warzyw i ziół, jak ogórek, rozmaryn.

2. Gotowe ciasta i muffiny

Dietetyk ostrzega, że gotowe, pakowane desery zawierają ogromną ilość tłuszczów nasyconych i cukru, a ich długi okres przydatności do spożycia oznacza, że mają też "imponującą" listę chemicznych dodatków, takich jak emulgatory, stabilizatory, środki żelujące.

Dietetyk wskazuje, że znacznie lepszym rozwiązaniem są batoniki z prasowanych owoców i orzechów.

Podsumowując, należy unikać przede wszystkim produktów, które mają w swoim składzie tłuszcze trans, sól, cukier i słodziki. To jednak nie oznacza, że wszystkie produkty niskoprzetworzone są korzystne dla naszego zdrowia, przykładem jest czerwone mięso, które jest wymieniane jako jeden z czynników ryzyka chorób serca i nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze