Trwa ładowanie...

Zajadaj się póki sezon. Zapobiega polipom w jelitach

 Aleksandra Zaborowska
01.10.2024 09:41
Jesienne skarby, które kochają jelita. Jedz bez ograniczeń
Jesienne skarby, które kochają jelita. Jedz bez ograniczeń (Getty Images)

Jesienna obfitość sezonowych warzyw i owoców daje nam wiele możliwości, aby zadbać o zdrowie układu pokarmowego. Zanim więc sięgniemy po suplementy, warto dowiedzieć się które naturalne produkty spożywcze mogą je zastąpić.

spis treści

1. Błonnik to podstawa

Jabłka, gruszki oraz buraki to warzywa, które dostarczają nie tylko witaminy C, ale i błonnika - zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, co wspomaga procesy trawienia i zapobiega zaparciom. Buraki dodatkowo zawierają glutaminę, która przyspiesza regenerację błony śluzowej jelita i łagodzi objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

2. Dynia - królowa jesieni

Dynia to prawdziwa ikona sezonu jesiennego – nie tylko ze względu na smak i bogactwo zastosowań w rozgrzewających przepisach, ale i działanie prozdrowotne. Dynia również zawiera moc błonnika, a do tego spore ilości witamin A i C.

Reguluje pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko powstawania polipów, które mogą prowadzić do rozwoju raka jelita grubego. Jest także bogata w karotenoidy, które wspomagają regenerację komórek jelit i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

3. Pamiętaj o marchwi i pomidorach

Warzywa bogate w karotenoidy to także marchew i pomidory. Warto je spożywać zarówno w formie surowej, jak i w postaci soków. Jedna szklanka soku marchwiowego może dostarczyć dziennej porcji prowitaminy A, niezbędnej do utrzymania zdrowia jelit.

4. Bogate w witaminę C

Jesienią warto też sięgać po brokuły, paprykę, kapustę kiszona oraz natkę pietruszki, które są niezwykle bogate w witaminę C. Szczególnie cenna jest kapusta kiszona, która oprócz wysokiej zawartości witaminy C, dostarcza też probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiając ich kondycję i chroniąc przed stanami zapalnymi.

5. Jesienne owoce dla jelit: żurawina i śliwki

Jesienią warto również zwrócić uwagę na żurawinę oraz śliwki. Żurawina, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i wysokiej zawartości antyoksydantów, wspiera nie tylko zdrowie jelit, ale i układ moczowy. Z kolei śliwki, bogate w błonnik, są doskonałym naturalnym środkiem na poprawę perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze