Trwa ładowanie...

Kardiolog: najlepszy produkt dla serca. Obniża ciśnienie i redukuje poziom cholesterolu

Avatar placeholder
13.01.2024 20:26
Kardiolog poleca ten produkt, by zadbać o serce. Obniża ciśnienie i redukuje poziom cholesterolu
Kardiolog poleca ten produkt, by zadbać o serce. Obniża ciśnienie i redukuje poziom cholesterolu (Getty Images, Facebook)

Zdrowie naszego serca zależy od trzech kluczowych czynników: odpowiednio zbilansowanej diety, regularnej aktywności fizycznej oraz unikania szkodliwych dla zdrowia nałogów. Dr William Davis, amerykański kardiolog, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonek, które jego zdaniem są jednym z kluczowych składników długowieczności.

spis treści

1. Tajemnica koreańskiej kuchni

Statystyki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego pokazują, że choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. W 2021 roku były one odpowiedzialne za aż 34,8 proc. wszystkich zgonów.

Lekarze są zgodni, że poza przypadkami wrodzonych wad serca czy powikłań po infekcjach, na większość schorzeń serca mamy wpływ poprzez nasz styl życia. Niezdrowa dieta, nadwaga, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej - to wszystko prowadzi do poważnych powikłań sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: "5 powodów, by jeść kapustę pekińską"

Dr William Davis podkreśla, że zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta może chronić nas przed wieloma chorobami, takimi jak zawał miażdżycowy czy nadciśnienie tętnicze. Amerykański kardiolog zaleca, aby na stałe wprowadzić do naszej diety kiszonki i produkty fermentowane. Lekarz zwraca szczególną uwagę na kapustę kimchi, która jest podstawowym składnikiem diety w Korei i jest spożywana praktycznie przy każdym posiłku.

2. Kiszonki dla zdrowia serca i jelit

Kiszonki są bogatym źródłem cennych witamin i składników mineralnych, a także działają jak naturalny probiotyk, wspierając odporność naszego organizmu. Pomagają w redukcji ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika przeciwdziałają odkładaniu się złogów trójglicerydów w naczyniach krwionośnych.

W trakcie procesu fermentacji powstaje między innymi acetylocholina, która pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, spowalnia pracę serca oraz pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego.

Regularne spożywanie kiszonek pozwala również utrzymać prawidłową mikrobiotę jelitową. Lekarze od dawna wskazują na związek między kondycją jelit a pracą układu sercowo-naczyniowego. Nasza odporność pochodzi właśnie z jelit. Prawidłowa flora bakteryjna pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, które są z kolei jednym z czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze