Kluski z serem – kalorie, wartości odżywcze i przepis
Kluski z serem przygotowuje się z twarogu, mąki i jajka, ale i ugotowanych ziemniaków. W zależności od użytych składników można przygotować kluski leniwe lub kopytka z serem. Czy są kaloryczne i wartościowe pod względem odżywczym? Jak je przygotować?
1. Co to są kluski z serem?
Kluski z serem, zarówno leniwe, jak i kopytka z serem, to klasyka polskiej kuchni. Robi się je bardzo szybko, z prostych składników: białego sera (twarogu), mąki i jajka, ale i ziemniaków. Podaje się je najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle. To doskonałe danie obiadowe, które lubią nie tylko dzieci.
Dlaczego na kluski z serem mówi się leniwe (kluski leniwe, pierogi leniwe, kopytka leniwe)? Ma to związek z tym, że przygotowuje się je z takich samych składników, jak pierogi z serem (choć w innych proporcjach). W przypadku klusek wszystkie składniki się miesza, kroi i gotuje, co eliminuje pracochłonne wykrawanie, nadziewanie farszem i lepienie pierogów. Robi się je prosto i szybko (w przeciwieństwie do pracochłonnych pierogów), a smak obu potraw jest bardzo podobny.
2. Kalorie i wartości odżywcze klusek z serem
Kluski z serem, zrobione z twarogu, mąki, jaj czy ziemniaków, jak można się domyślać, to nie danie dietetyczne. W swojej klasycznej odsłonie są dość kaloryczne, a ich wartość energetyczną podnoszą dodatki. To dlatego nie tylko warto uważać z ich ilością, ale i unikać cukru, śmietany czy podsmażanej na maśle bułki tartej. Lepszym rozwiązaniem są dodawane do klusek z serem owoce czy musy owocowe, jogurt naturalny i zdrowsze zamienniki cukru, takie jak choćby ksylitol.
Częste spożywanie klusek z serem, zwłaszcza w dużych ilościach, może nie wyjść na zdrowie. Danie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości, a także chorób serca. A wartości odżywcze? Zarówno kluski leniwe, jak i kopytka leniwe z serem twarogowym to głównie źródło węglowodanów, ale i białka. W niewielkim stopniu pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki mineralne i witaminy.
Właściwości odżywcze kluski z serem zawdzięczają głównemu składnikowi, to jest twarogowi. Biały ser ma dużą wartość odżywczą. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość waha się w granicach od około 15 g/100 g sera tłustego do około 20 g/100 g – chudego. Cechuje je także wysoka strawność. Sery twarogowe są także dobrym źródłem wapnia. To pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów. Obecne z kluskach z serem ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają również niemal wszystkich witamin, przy czym najwięcej jest w nich witaminy C.
Dodawane do nich jajko jest z kolei źródłem białka. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. W jajach znajduje się wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.
Mąka pszenna jest uboga w witaminy i sole mineralne, ale i odznacza się dość wysokim wskaźnikiem obciążenia glikemicznego (53 na 100 g). Oznacza to, że powoduje szybkie wzrosty cukru we krwi i tym samym zaburza gospodarkę insulinową.
3. Jak zrobić kluski z serem?
Aby przygotować kluseczki leniwe, potrzebne są takie składniki jak:
- 2 kostki twarogu tłustego lub półtłustego (500 g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- sól,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub rozgnieć z jajkiem praską do ziemniaków. Na stolnicy lub w misce wyłóż ser, dodaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zgnieć ciasto w kulę. Podziel ją na dwie części. Z każdej zrób wałek. Rozpłaszcz go, pokrój ukośnie na kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Kluski leniwe z serem gotuj kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Możesz je podawać z bułką tartą smażoną z masłem lub sosem waniliowym, ale i polać jogurtem naturalnym z odrobiną cukru pudru czy sosem owocowym.
4. Kopytka z ziemniaków i sera
Aby zrobić kluski z serem i ziemniakami, czyli kopytka z serem, znane także jako kluski leniwe z ziemniaków, potrzebne są takie składniki jak:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- kostka twarogu (250 g) tłustego lub półtłustego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ostudzone, ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem rozgnieć praską. Włóż składniki do miski lub połóż na stolnicy, dodaj jaja, mąkę i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Z każdej zrób wałek. Rozpłaszcz go, pokrój ukośnie na kawałki.
Kopytka z serem wrzucaj partiami do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kopytka leniwe możesz polać roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką.