Trwa ładowanie...

Kosztuje 1/3 tego, co łosoś. Równie aksamitny w smaku i bardzo zdrowy

Avatar placeholder
22.10.2024 11:17
Tańsza alternatywna dla łososia. Smak jest łudząco podobny
Tańsza alternatywna dla łososia. Smak jest łudząco podobny (Getty Images)

Ryby są szczególnie cennym składnikiem diety, z tego względu eksperci do spraw żywienia zalecają, by spożywać je najlepiej dwa razy w tygodniu. W Polsce dużą popularnością cieszy się łosoś, ale to ryba, za którą trzeba sporo zapłacić. Okazuje się, że doskonałą alternatywą jest inny gatunek, który kosztuje dużo mniej, a w smaku jest równie aksamitny.

spis treści

1. Ryba, która może zastąpić łososia

Dietetycy podkreślają długą listę korzyści związanych ze spożywaniem ryb. Przede wszystkim są one źródłem pełnowartościowego białka, a także fosforu, selenu i witaminy D. W Niestety w Polsce spożycie ryb wzrasta tylko w okresie Bożego Narodzenia, ale przez większość roku jest na niskim poziomie. Badania pokazują, że zaledwie 8 proc. społeczeństwa spożywa ryby dwukrotnie w ciągu tygodnia lub częściej. Warto to zmienić, bo korzyści z ich spożycia trudno zastąpić innymi produktami.

Dla wielu konsumentów z pewnością przeszkodą jest cena, za dobrej jakości ryby trzeba sporo zapłacić. Jednak eksperci wskazują na gatunki, które można kupić taniej, a są równie dobre i wartościowe dla organizmu. Dla fanów łososia doskonałym zastępstwem będzie pstrąg tęczowy, znany też jako pstrąg łososiowy przede wszystkim ze względu na podobne walory smakowe obu ryb.

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"
Pstrąg łososiowy - smakuje i wygląda jak łosoś, ale jest dużo tańszy
Pstrąg łososiowy - smakuje i wygląda jak łosoś, ale jest dużo tańszy (Getty Images)

2. Pstrąg łososiowy - jakie ma wartości?

Pstrąg łososiowy jest spokrewniony z łososiem. Jest stosunkowo tani - za kilogram zapłacimy ok. 40 zł, podczas gdy łosoś kosztuje nawet 130 zł za kilogram. Naturalnie występuje w wodach Ameryki Północnej, lecz został rozpowszechniony niemal na całym świecie. Ma delikatny smak i jest dość tłusty, zwłaszcza jak na rybę słodkowodną.

Ryba wyróżnia się dużą zawartością cennych kwasów tłuszczowych Omega-3, zwłaszcza EPA i DHA. Dwie porcje (po ok. 200 g) są w stanie zapewnić tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA, które są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a których nie jest w stanie sam wytwarzać.

Kwasy Omega-3 są kluczowe dla profilaktyki chorób takich jak miażdżyca i choroba niedokrwienna serca. Dodatkowo hamują formowanie się zakrzepów w ściankach naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi. Wspomagają też funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, a także poprawiają koncentrację. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet antydepresyjne.

3. Pstrąg łososiowy - właściwości odżywcze

100 g pstrąga łososiowego dostarcza ok. 160 kcal, dla porównania taka sama ilość łososia to ok. 200 kcal.

Pstrąg poza kwasami Omega-3 dostarcza też wielu ważnych minerałów i witamin, takich jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas oraz dużo witamin z grupy B i nieco mniej witamin A, D i E.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze