Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis
Pstrąg tęczowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Dodatkowo jest tani i łatwo dostępny. Wyjaśniamy, dlaczego pstrąg jest taki zdrowy i podajemy przepis na pstrąga tęczowego.
1. Co to jest pstrąg tęczowy
Pstrąg tęczowy to gatunek ryby należący do rodziny łososiowatych. Naturalnie występuje w wodach Ameryki Północnej, lecz został rozpowszechniony niemal na całym świecie.
W Polsce występuje w niewielkich ilościach. Można go spotkać w rzekach, stawach lub jeziorach. Niestety w polskich wodach ryba nie ma zdolności rozrodczych. Pstrąg tęczowy zazwyczaj osiąga długość 40-60 cm i około 5 kg wagi. Niektóre osobniki mogą mieć nawet 145 cm długości i liczyć 23 kg wagi.
Pstrąg w środowisku naturalnym żyje do 7 lat. Jest drapieżnikiem. Dojrzałość płciową zyskuje w wieku 2 lat. Żywi się głównie owadami i larwami. W jego jadłospisie mogą się także znaleźć kijanki, robaki i małe ryby. Tarło pstrąga tęczowego trwa od grudnia do maja.
2. Wartości odżywcze
Pstrąg ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów omega-3. Wspomagają one pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami.
Ryba ta zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Pstrąg tęczowy jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.
W 100 g pstrąga tęczowego znajduje się:
- 107 kcal;
- 20 g białka;
- 10 g selenu;
- 7 g witaminy D;
- 219 mg kwasów omega-3 EPA;
- 496 mg kwasów omega-3 DHA.
3. Jakiego pstrąga kupić?
Kupując pstrąga tęczowego, powinniśmy wybrać rybę niewielką o wadze około 20-25 dag. Mięso pstrąga o tej wielkości będzie najsmaczniejsze. Dodatkowo nie będziemy ryzykować kupna starej, przekarmionej ryby.
Najlepiej kupować pstrąga z hodowli. Podczas zakupu zwróćmy uwagę na oczy, które u świeżej ryby powinny być błyszczące i wypukłe. Ważna jest także łuska, która u zdrowej i świeżej ryby jest gładka i błyszcząca, bez ciągnącego się śluzu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Przepis na pstrąga
Do przygotowania pstrąga tęczowego potrzebujemy:
• 2 sztuki pstrąga tęczowego; • 2 łyżki masła; • ½ pęczka koperku; • Pieprz cytrynowy; • Tymianek; • Pieprz biały; • Kilka plasterków cytryny; • 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Myjemy, osuszamy i siekamy koperek oraz tymianek. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy, masło, a następnie dokładnie mieszamy;
- Pstrągi skrobiemy z łusek, patroszymy, odcinamy łeb i myjemy. Po osuszeniu ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. W rybach robimy po pięć nacięć na każdym z boków. Wkładamy do nich masło, resztę umieszczamy w środku ryby;
- Do środka pstrąga wkładamy kilka plasterków cytryny. Pozostałe plasterki kładziemy na wierzchu. Każdą z ryb owijamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarniku. Rybę pieczemy około 40 minut. Danie wystarczy dla 1 lub 2 osób.
5. Ile kalorii ma surowy dziki pstrąg tęczowy?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 119 kcal | 101 kcal |
Białko | 20,5 g | 17,41 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 3,46 g | 2,94 g |
Tłuszcze nasycone | 0,72 g | 0,61 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,13 g | 0,96 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,24 g | 1,05 g |
Cholesterol | 59,0 mg | 50,2 mg |
Witamina C | 2,40 mg | 2,04 mg |