Trwa ładowanie...

Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis

Avatar placeholder
17.10.2024 15:10
Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis
Pstrąg tęczowy – wartości odżywcze, przepis (Flickr)

Pstrąg tęczowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Dodatkowo jest tani i łatwo dostępny. Wyjaśniamy, dlaczego pstrąg jest taki zdrowy i podajemy przepis na pstrąga tęczowego.

spis treści

1. Co to jest pstrąg tęczowy

Pstrąg tęczowy to gatunek ryby należący do rodziny łososiowatych. Naturalnie występuje w wodach Ameryki Północnej, lecz został rozpowszechniony niemal na całym świecie.

W Polsce występuje w niewielkich ilościach. Można go spotkać w rzekach, stawach lub jeziorach. Niestety w polskich wodach ryba nie ma zdolności rozrodczych. Pstrąg tęczowy zazwyczaj osiąga długość 40-60 cm i około 5 kg wagi. Niektóre osobniki mogą mieć nawet 145 cm długości i liczyć 23 kg wagi.

Pstrąg w środowisku naturalnym żyje do 7 lat. Jest drapieżnikiem. Dojrzałość płciową zyskuje w wieku 2 lat. Żywi się głównie owadami i larwami. W jego jadłospisie mogą się także znaleźć kijanki, robaki i małe ryby. Tarło pstrąga tęczowego trwa od grudnia do maja.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne pstrąga"
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze [6 zdjęć]

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze

Pstrąg ma delikatne, chude mięso zawierające sporą dawkę kwasów omega-3. Wspomagają one pracę serca, wzmacniają kości oraz chronią przed nowotworami.

Ryba ta zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą. Pstrąg tęczowy jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, selenu i wapnia. Posiada również niezbędną dla zdrowia oczu witaminę A oraz witaminę D, która wraz z wapniem dba o nasze kości.

W 100 g pstrąga tęczowego znajduje się:

  • 107 kcal;
  • 20 g białka;
  • 10 g selenu;
  • 7 g witaminy D;
  • 219 mg kwasów omega-3 EPA;
  • 496 mg kwasów omega-3 DHA.

3. Jakiego pstrąga kupić?

Kupując pstrąga tęczowego, powinniśmy wybrać rybę niewielką o wadze około 20-25 dag. Mięso pstrąga o tej wielkości będzie najsmaczniejsze. Dodatkowo nie będziemy ryzykować kupna starej, przekarmionej ryby.

Najlepiej kupować pstrąga z hodowli. Podczas zakupu zwróćmy uwagę na oczy, które u świeżej ryby powinny być błyszczące i wypukłe. Ważna jest także łuska, która u zdrowej i świeżej ryby jest gładka i błyszcząca, bez ciągnącego się śluzu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Przepis na pstrąga

Do przygotowania pstrąga tęczowego potrzebujemy:

• 2 sztuki pstrąga tęczowego; • 2 łyżki masła; • ½ pęczka koperku; • Pieprz cytrynowy; • Tymianek; • Pieprz biały; • Kilka plasterków cytryny; • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Myjemy, osuszamy i siekamy koperek oraz tymianek. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy, masło, a następnie dokładnie mieszamy;
  2. Pstrągi skrobiemy z łusek, patroszymy, odcinamy łeb i myjemy. Po osuszeniu ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. W rybach robimy po pięć nacięć na każdym z boków. Wkładamy do nich masło, resztę umieszczamy w środku ryby;
  3. Do środka pstrąga wkładamy kilka plasterków cytryny. Pozostałe plasterki kładziemy na wierzchu. Każdą z ryb owijamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarniku. Rybę pieczemy około 40 minut. Danie wystarczy dla 1 lub 2 osób.

5. Ile kalorii ma surowy dziki pstrąg tęczowy?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 119 kcal 101 kcal
Białko 20,5 g 17,41 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 3,46 g 2,94 g
Tłuszcze nasycone 0,72 g 0,61 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,13 g 0,96 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,24 g 1,05 g
Cholesterol 59,0 mg 50,2 mg
Witamina C 2,40 mg 2,04 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze