Krab – charakterystyka, zastosowanie w kuchni, gotowanie, przygotowanie, wartości odżywcze, kupowanie i przechowywanie, inne owoce morza

Krab to skorupiak, który coraz chętniej wykorzystywany jest w kuchni. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Dowiedz się więcej na jego temat.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść owoce morza?"

spis treści

1. Krab – charakterystyka

Kraby to skorupiaki, które występują głównie w klimacie tropikalnym. Na świecie występuje około 4500 gatunków krabów. Nieliczne gatunki krabów zasiedliły się w wodach zimnych. W Bałtyku można spotkać następujące gatunki krabów: krab wełnistoszczypcy, brzegowy, amerykański.

Jaki jest wygląd kraba? Skorupiak ten posiada szeroki, okryty twardym pancerzem głowotułów oraz podwinięty pod niego odwłok. Krab ma też dwie pary czułek. Ich odnóża mogą mieć rozpiętość nawet do 3 metrów.

2. Krab – zastosowanie w kuchni

Mięso kraba jest jednym z częściej spożywanych ze wszystkich owoców morza i ryb. W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Kraba można gotować, smażyć, można go też wykorzystać jako dodatek do sałatek czy zup.

Innym pomysłem jest faszerowanie kraba przeróżnymi nadzieniami lub wykorzystanie przetartego mięsa kraba do sosów. Bardzo popularnym daniem z kraba są paluszki krabowe. Należy pamiętać, że najlepszą częścią kraba jest białe mięso, które pochodzi z pancerza oraz mięso z przednich kończyn skorupiaka – ten rodzaj mięsa jest nieco ciemniejszy.

3. Krab – gotowanie

Skorupiaki, jakimi są kraby, nie są wcale trudne w przygotowaniu. Chcąc ugotować kraba, należy pamiętać o kilku zasadach. Ważne jest, by najpierw kraba włożyć do zamrażalnika – metodę tę, stosuje się po to, by krab zasnął. Wodę, w której będzie się odbywało gotowanie kraba należy osolić i zagotować. Kraba wkładamy do wrzątku. Gotujemy go tak przez około 5-15 minut.

4. Krab – przygotowanie

Jak dalej postępować z mięsem kraba? Gdy będzie już ugotowany, a mięso miękkie, trzeba oddzielić je od skorupy. Aby łatwiej było to zrobić, kraba można przekroić na pół. Odnóża należy oderwać od tułowia, a później wyjąć z nich mięso. Robimy to w pierwszej kolejności. Mięso z przekrojonego na pół tułowia kraba wyjmujemy np. przy pomocy widelca.

5. Krab – wartości odżywcze

Te skorupiaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych. W ich mięsie znajdziemy witaminę B12, kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Ponadto są cennym źródłem takich składników mineralnych jak chociażby potas czy magnez.

Kraby to też skarbnica białka. W 100 gramach kraba jest 101 kcal. Przeciętna waga jednego kraba to z kolei 85 gramów.

6. Krab – kupowanie i przechowywanie

Kupując kraba lub inne owoce morza, zawsze należy zwracać baczną uwagę na ich termin przydatności do spożycia. Oczywiście najbardziej wartościowe będzie mięso przygotowane z kraba jeszcze w dniu jego połowu. Na to nie może jednak pozwolić sobie zbyt wiele osób.

Najpopularniejszą opcją więc jest kupienie kraba mrożonego lub w rozmaitych zalewach. Mrożone kraby przechowujemy nie dłużej niż 8 miesięcy. Jeśli natomiast dostaniemy żywego kraba, musimy go przyrządzić i spożyć dosyć szybko. Maksymalnie można go przechowywać 2 dni, w temperaturze 0-5 stopni C.

Zobacz także:

7. Krab – inne owoce morza

Oprócz krabów znane i lubiane przez wielu są inne owoce morza. Zaliczamy do nich między innymi homary, krewetki, małże, ostrygi, ośmiornice czy langusty. Wszystkie z owoców morza charakteryzują się bogactwem witamin i minerałów, a także są źródłem pełnowartościowego białka. Warto je więc włączyć do swojej diety.

8. Surowy krab królewski - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 84,0 kcal 71,4 kcal
Białko 18,29 g 15,55 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 0,60 g 0,51 g
Tłuszcze nasycone 0,09 g 0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,08 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,13 g 0,11 g
Cholesterol 42,0 mg 35,7 mg
Witamina C 7,00 mg 5,95 mg
Krab – charakterystyka, zastosowanie w kuchni, gotowanie, przygotowanie, wartości odżywcze, kupowanie i przechowywanie, inne owoce morza
Krab – charakterystyka, zastosowanie w kuchni, gotowanie, przygotowanie, wartości odżywcze, kupowanie i przechowywanie, inne owoce morza (Flickr)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.