Kupisz już za złotówkę. Obniża cholesterol, chroni przed rakotwórczymi związkami
Figi można jeść praktycznie w każdej postaci i nadają się one do wielu dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów, ale także często zestawiane są z serami pleśniowymi. Nie wszyscy jednak wiedzą jak zdrowym dodatkiem do diety mogą być te owoce.
1. Czy figi są zdrowe? Jak najbardziej
Owoce te są niezwykle cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia długotrwałą sytość, dzięki czemu jest nieoceniony przy diecie redukcyjnej. Cztery figi w formie suszonej dostarczają ok. 100 kcal i aż 14 proc. zalecanej dziennej dawki błonnika rozpuszczalnego, który wspiera również obniżenie poziomu cholesterolu.
Figi bogate są także w związki, takie jak polifenole o silnym działaniu przeciwutleniającym. Wspomagają więc eliminację wolnych rodników, a także niwelują i wyciszają stany zapalne w organizmie. W figach można znaleźć także karotenoidy, które wspomagają eliminację czynników rakotwórczych i wspierają regenerację tkanek.
Owoce te mają również korzystny wpływ na utrzymanie optymalnej glikemii, a to dzięki zawartości kwasu abscysynowego, dlatego będą cennym dodatkiem w diecie diabetyka - choć należy podkreślić, że owoce w diecie cukrzycowej powinny być spożywane w umiarze.
2. Jakie witaminy i pierwiastki są w figach?
Figi to bogactwo takich składników jak:
- potas,
- witamina A,
- wapń,
- żelazo,
- witamina C,
- magnez.
Utrzymywanie optymalnych poziomów potasu, magnezu i wapnia jest niezwykle istotne dla ogólnej kondycji układu sercowo-naczyniowego, dzięki czemu chronią przed zawałem serca czy udarem mózgu.
W promocji jedną figę możesz kupić już za 1 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl