Trwa ładowanie...

L-karnityna na odchudzanie

Avatar placeholder
17.04.2019 15:02
L-karnityna na odchudzanie
L-karnityna na odchudzanie (123RF)

L-karnityna jest wykorzystywana przez organizm do transportu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych , „źródła energii”, do komórek zwanych mitochondriami. Ponieważ spalanie tłuszczu jest tak ważnym źródłem energii mięśniowej, brak L-karnityny objawia się jako niski poziom energii i osłabienie mięśni. Suplementacja L-karnityny może zapobiec kumulacji tłuszczu w sercu i wątrobie.

1. Co to jest L-karnityna?

L-karnityna należy do organicznych związków chemicznych otrzymywanych na drodze syntezy w wątrobie, nerkach i mózgu. Najwięcej L-karnityny znajduje się w mięśniach. Dzienna dawka L-karnityny u osoby dorosłej powinna wynosić średnio 100 mg-2 g. U osób zdrowych zazwyczaj nie stwierdza się niedoboru tego związku. Ilość dostarczana w diecie i wytwarzana na drodze biosyntezy całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu.

Niedobór L-karnityny może wystąpić u osób niedożywionych. Jest to często wynikiem nieodpowiedniej diety, ubogiej w mięso (jak np. u wegetarian lub wegan). Na zmniejszenie ilości wytwarzanej L-karnityny wpływają też choroby nerek i wątroby. Dostarczanie L-karnityny w postaci suplementów diety polecane jest osobom będącym na diecie wegetariańskiej, wykonującym ciężką pracę fizyczną i regularnie uprawiającym forsowne treningi.

2. Wpływ L-karnityny na trening Badania wykazały, że odpowiednie spożycie L-karnityny może nie tylko wydłużyć i zoptymalizować trening, ale również zmniejszyć

ból mięśni po ciężkich ćwiczeniach. Naukowcy przetestowali ludzi na wszystkich szczeblach sportowych, bez odpowiedniego poziomu L-karnityny. Jej braki mogą się objawiać zwiększeniem przyrostu masy ciała, splątaniem i męczliwością. Skrajną konsekwencją utrzymującego się niedoboru L-karnityny może być duże osłabienie, a nawet zanik mięśni szkieletowych oraz niewydolność mięśnia sercowego.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

L-karnityna nie jest aminokwasem w ścisłym znaczeniu, wykazuje jednak wiele podobieństw do aminokwasów, jest doskonałym uzupełnieniem diety, ponieważ:

  • pomaga w spalaniu tłuszczu,
  • zwiększa poziom energii,
  • poprawia zdrowie serca i wątroby,
  • zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku. Źródła L-karnityny w naszej diecie – L-karnityna znajduje się głównie w mięsie i produktach zwierzęcych:

  • czerwone mięso,

  • kurczaki i indyki,
  • mleko i produkty mleczne,
  • awokado (zawiera niewielkie ilości). Czynniki, które hamują produkcję L-karnityny:

  • L-karnityna działa najlepiej w przypadku diety o niskiej zawartości cukrów i skrobi (węglowodanów).

  • Podwyższony poziom insuliny hamuje optymalną aktywność karnityny (spalanie tłuszczu i produkcja energii).
  • Tłuszcze omega-3 (siemię lniane i olej z ryb) przyczyniają się do zwiększenia dobroczynnej działalności L-karnityny, ich brak oznacza zahamowanie produkcji. Jak widać, L-karnityna pomaga w walce z

otyłością , zapobiega nadwyrężeniu mięśni oraz przyśpiesza metabolizm . Bardzo ważne jest połączenie suplementacji z regularnym treningiem, to jest dopiero gwarancją sukcesu. Samo przyjmowanie suplementów diety z L-karnityną może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Ilość przyjmowanej L-karnityny przy forsujących treningach powinna wynosić około 1 g.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze