L-karnityna na odchudzanie
L-karnityna jest wykorzystywana przez organizm do transportu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych , „źródła energii”, do komórek zwanych mitochondriami. Ponieważ spalanie tłuszczu jest tak ważnym źródłem energii mięśniowej, brak L-karnityny objawia się jako niski poziom energii i osłabienie mięśni. Suplementacja L-karnityny może zapobiec kumulacji tłuszczu w sercu i wątrobie.
1. Co to jest L-karnityna?
L-karnityna należy do organicznych związków chemicznych otrzymywanych na drodze syntezy w wątrobie, nerkach i mózgu. Najwięcej L-karnityny znajduje się w mięśniach. Dzienna dawka L-karnityny u osoby dorosłej powinna wynosić średnio 100 mg-2 g. U osób zdrowych zazwyczaj nie stwierdza się niedoboru tego związku. Ilość dostarczana w diecie i wytwarzana na drodze biosyntezy całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu.
Niedobór L-karnityny może wystąpić u osób niedożywionych. Jest to często wynikiem nieodpowiedniej diety, ubogiej w mięso (jak np. u wegetarian lub wegan). Na zmniejszenie ilości wytwarzanej L-karnityny wpływają też choroby nerek i wątroby. Dostarczanie L-karnityny w postaci suplementów diety polecane jest osobom będącym na diecie wegetariańskiej, wykonującym ciężką pracę fizyczną i regularnie uprawiającym forsowne treningi.
2. Wpływ L-karnityny na trening Badania wykazały, że odpowiednie spożycie L-karnityny może nie tylko wydłużyć i zoptymalizować trening, ale również zmniejszyć
ból mięśni po ciężkich ćwiczeniach. Naukowcy przetestowali ludzi na wszystkich szczeblach sportowych, bez odpowiedniego poziomu L-karnityny. Jej braki mogą się objawiać zwiększeniem przyrostu masy ciała, splątaniem i męczliwością. Skrajną konsekwencją utrzymującego się niedoboru L-karnityny może być duże osłabienie, a nawet zanik mięśni szkieletowych oraz niewydolność mięśnia sercowego.
L-karnityna nie jest aminokwasem w ścisłym znaczeniu, wykazuje jednak wiele podobieństw do aminokwasów, jest doskonałym uzupełnieniem diety, ponieważ:
- pomaga w spalaniu tłuszczu,
- zwiększa poziom energii,
- poprawia zdrowie serca i wątroby,
zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku. Źródła L-karnityny w naszej diecie – L-karnityna znajduje się głównie w mięsie i produktach zwierzęcych:
- kurczaki i indyki,
- mleko i produkty mleczne,
awokado (zawiera niewielkie ilości). Czynniki, które hamują produkcję L-karnityny:
L-karnityna działa najlepiej w przypadku diety o niskiej zawartości cukrów i skrobi (węglowodanów).
- Podwyższony poziom insuliny hamuje optymalną aktywność karnityny (spalanie tłuszczu i produkcja energii).
- Tłuszcze omega-3 (siemię lniane i olej z ryb) przyczyniają się do zwiększenia dobroczynnej działalności L-karnityny, ich brak oznacza zahamowanie produkcji. Jak widać, L-karnityna pomaga w walce z
otyłością , zapobiega nadwyrężeniu mięśni oraz przyśpiesza metabolizm . Bardzo ważne jest połączenie suplementacji z regularnym treningiem, to jest dopiero gwarancją sukcesu. Samo przyjmowanie suplementów diety z L-karnityną może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Ilość przyjmowanej L-karnityny przy forsujących treningach powinna wynosić około 1 g.