Trwa ładowanie...

Mąka arachidowa – wartości odżywcze i zastosowanie

Avatar placeholder
25.03.2022 11:17
Mąka arachidowa – wartości odżywcze i zastosowanie
Mąka arachidowa – wartości odżywcze i zastosowanie (Adobe Stock)

Mąka arachidowa to produkt, który powstaje po zmieleniu orzechów ziemnych. Wykorzystuje się ją w kuchni, ponieważ nadaje potrawom orzechowy aromat, ale i przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Warto ją stosować do wypieków, ciast, ciasteczek, koktajli oraz muffinek, klusek czy placków. Jakie właściwości ma mąka z fistaszków? Na co pomaga? Kto nie powinien jej jeść?

spis treści

1. Co to jest mąka arachidowa?

Mąka arachidowa, czyli mąka z orzechów arachidowych (orzechów ziemnych) to bezglutenowy substytut mąki pszennej. Orzech ziemny, inaczej orzech arachidowy, to gatunek roślin z rodziny bobowatych, który pochodzi z Ameryki Południowej. Orzeszki ziemne w ścisłym tego słowa znaczeniu nie są orzechami. To nasiona roślin strączkowych.

Orzech arachidowy jest grochem z rodziny bobowatych. Surowiec jest najczęściej wykorzystywany do produkcji masła orzechowego. To także popularna przekąski i składnik słodyczy, deserów i dań.

2. Jak powstaje mąką z orzechów ziemnych?

Mąka arachidowa powstaje w wyniku zmielenia częściowo odtłuszczonych orzechów ziemnych. Dodatkowo czasem się ją praży, by uzyskać wyraźniejszy smak i bardziej suchą konsystencję. Tego typu mąka jest dość ciężka, wilgotna oraz brązowa. Ma słodki smak z wyraźnymi ziemnymi nutami arachidów. Aby zachować jej świeżość, konsystencję oraz właściwości, pakuje się ją w szczelne woreczki. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jak zrobić mąkę orzechową?

Mąkę arachidową można zrobić samodzielnie. Wystarczy bardzo drobno zmielić orzechy, wysypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100⁰ C na 45 minut. W międzyczasie trzeba co jakiś czas mieszać orzechy. Gotową mąkę przesypuje się szczelnie zamykanego pojemnika.

3. Wartości odżywcze mąki arachidowej

Mąka arachidowa jest niskowęglowodanowa, bezglutenowa i wegańska. Zawiera sporo białkaoraz znaczne ilości aminokwasów, które są ich budulcem białek. Obecny jest w niej również błonnik, jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze oraz minerały, takie jak cynk, żelazo, miedź, magnez, wapń, potas i selen.

Porcja 100 g mąki arachidowej dostarcza prawie 400 kcal. Najczęściej w sklepach można kupić odtłuszczoną mąkę z orzechów ziemnych, która zawiera śladowe ilości kwasów tłuszczowych (głównie jednonienasyconych). Cechuje ją przy tym stosunkowo niski poziom węglowodanów i proporcjonalnie dużo błonnika.

4. Właściwości prozdrowotne mąki z orzechów ziemnych

Orzechy arachidowe są źródłem wielu substancji, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie i kondycję organizmu. Tym samym okazuje się, że mąka arachidowa:

  • wspiera pracę serca,
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL, podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL, co oznacza poprawę poziomu lipidów we krwi,
  • pozwala na kontrolę glikemii,
  • ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może mieć dobry wpływ na leczenie chorób takich jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2, choroby nerek, schorzenia płuc,
  • poprawia odporność,
  • łagodzi migrenowe bóle głowy,
  • zapobiega nadciśnieniu i udarom, zapobiega chorobohttps://portal.abczdrowie.pl/cholesterol-ldl)m układu sercowo-naczyniowego,
  • może zmniejszać ryzyko raka, chorób układu krążenia, choroby Alzheimera czy cukrzycy,
  • opóźnia procesy starzenia.

5. Do czego mąka arachidowa – przepisy

Dzięki dużej zawartości tłuszczu mąka arachidowa świetnie nadaje się dla amatorów kuchni ketogenicznej. Polecane są także w dietach wegetariańskich i wegańskich, ponieważ pozwala uzupełnić niedobory białka.

Mąka arachidowa jest bardzo wszechstronna. Można ją dodawać do:

  • naleśników i gofrów,
  • pieczywa,
  • koktajli typu smoothie, na bazie owoców czy warzyw,
  • jako posypkę do płatków zbożowych (płatków owsianych, musli lub granoli), owsianki czy jaglanki,
  • słodyczy,
  • panierek,
  • sosów, ponieważ dobrze zagęszcza też sosy - zwłaszcza azjatyckie,
  • zup,
  • ciężkich ciast i babeczek: pierników, ciast czekoladowych, muffinek. Wypieki z mąki arachidowej mają przyjemny, orzechowy smak.

6. Mąka z orzechów arachidowych a przeciwwskazania

Mąka arachidowa, choć jest smaczna, pożywna i zdrowa, nie może być konsumowana przez wszystkich. Przeciwwskazaniem jest alergia na orzeszki ziemne. W takiej sytuacji jej spożycie wywołuje objawy reakcji alergicznej. To pokrzywka, obrzęk, nudności, mrowienie w ustach, biegunka, duszność i ból.

Orzeszki ziemne to jeden z najsilniejszych alergenów. Choć reakcja alergiczna na orzeszki dotyka maksymalnie 2% populacji, nawet niewielkie ilości spożytych fistaszków lub produktów, które je zawierają, mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. Wówczas obserwuje się szybki puls, zawroty głowy, obrzęk gardła i niebezpieczne problemy z oddychaniem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze