Mąka krupczatka - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie
Mąka krupczatka to produkt często stosowany w polskiej kuchni. Jest to mąka pszenna o grubszych ziarnach, przypominających kaszkę. Krupczatka świetnie sprawdza się jako składnik kruchych ciast, makaronów, pierogów czy naleśników, ale również jako panierka do kotletów czy zagęszczacz sosów. Co warto wiedzieć o mące krupczatce?
1. Co to jest mąka krupczatka?
Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna, czyli jasna mąka o zwiększonym ziarnie, przypominająca kaszkę. Krupczatka to mąka o typie 450, symbol ten oznacza, że minerały stanowią 0,45% całości produktu.
Ten sam symbol posiada również mąka tortowa, różniąca się grubością ziaren. Mąka krupczatka jest niezastąpiona w polskiej kuchni, używa się jej do słodkich wypieków, panierowania mięsa, robienia makaronów, pierogów czy zagęszczania sosów.
Krupczatka w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 342 kcal,
- węglowodany - 71,6 g,
- w tym cukry - 0,5 g,
- białko - 10,3 g,
- tłuszcze - 1,6 g,
- w tym: kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g,
- sól - < 0,1 g.
Spożywanie wyrobów z mąki krupczatki w umiarze nie powinno zaszkodzić sylwetce ani negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Krupczatka zawiera związki potasu, wapnia i fosforu.
W związku z tym pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny i nerwowy, a także kondycję zębów czy kości. Dodatkowo witaminy z grupy B mają wpływ na samopoczucie i nastrój, a witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Fosfor i wapń zwalczają ból mięśni, wspomagają pracę serca, nerek i mózgu.
2. Co można zrobić z mąki krupczatki?
Mąka krupczatka pomimo dość specyficznej konsystencji znalazła szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jest używana zarówno do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Ponadto świetnie sprawdza się jako zagęszczacz do zup czy sosów. Zastosowanie mąki krupczatki to:
- pierogi,
- kopytka,
- kluski leniwe,
- makarony,
- racuchy,
- ciasto na pizzę,
- naleśniki,
- ciasteczka,
- ciasta,
- tarty,
- kruszonka,
- panierka do kotletów,
- zagęszczanie sosów,
- zagęszczanie zup.
3. Przeciwwskazania do używania mąki krupczatki
Mąka krupczatka jest bogata w gluten, dzięki czemu jest dość kleista. Z tego względu nie powinny spożywać jej osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na ten składnik.
Dodatkowo krupczatka jest dość kaloryczna i zawiera węglowodany proste, które szybko ulegają trawieniu i powodują wzrost poziomu insuliny we krwi. Z tego powodu powinny unikać jej osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, a także ci, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami.
Warto mieć na uwadze, że mąka może powodować również wystąpienie reakcji alergicznej, objawiającej się świądem, pieczeniem, dusznościami czy pokrzywką na ciele.
4. Przepis na ciasteczka z mąki krupczatki
Składniki:
- 350 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 2,5 szklanki mąki krupczatki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 mleczne czekolady.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta.
Z masy formujemy niewielkie kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasteczka na kratkę i studzimy.