Trwa ładowanie...

Mąka krupczatka - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie

 Paula Jakubasik
22.11.2021 15:57
Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna.
Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna. (adobestock)

Mąka krupczatka to produkt często stosowany w polskiej kuchni. Jest to mąka pszenna o grubszych ziarnach, przypominających kaszkę. Krupczatka świetnie sprawdza się jako składnik kruchych ciast, makaronów, pierogów czy naleśników, ale również jako panierka do kotletów czy zagęszczacz sosów. Co warto wiedzieć o mące krupczatce?

spis treści

1. Co to jest mąka krupczatka?

Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna, czyli jasna mąka o zwiększonym ziarnie, przypominająca kaszkę. Krupczatka to mąka o typie 450, symbol ten oznacza, że minerały stanowią 0,45% całości produktu.

Ten sam symbol posiada również mąka tortowa, różniąca się grubością ziaren. Mąka krupczatka jest niezastąpiona w polskiej kuchni, używa się jej do słodkich wypieków, panierowania mięsa, robienia makaronów, pierogów czy zagęszczania sosów.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Krupczatka w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 342 kcal,
  • węglowodany - 71,6 g,
  • w tym cukry - 0,5 g,
  • białko - 10,3 g,
  • tłuszcze - 1,6 g,
  • w tym: kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g,
  • sól - < 0,1 g.

Spożywanie wyrobów z mąki krupczatki w umiarze nie powinno zaszkodzić sylwetce ani negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Krupczatka zawiera związki potasu, wapnia i fosforu.

W związku z tym pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny i nerwowy, a także kondycję zębów czy kości. Dodatkowo witaminy z grupy B mają wpływ na samopoczucie i nastrój, a witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Fosfor i wapń zwalczają ból mięśni, wspomagają pracę serca, nerek i mózgu.

2. Co można zrobić z mąki krupczatki?

Mąka krupczatka pomimo dość specyficznej konsystencji znalazła szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jest używana zarówno do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Ponadto świetnie sprawdza się jako zagęszczacz do zup czy sosów. Zastosowanie mąki krupczatki to:

  • pierogi,
  • kopytka,
  • kluski leniwe,
  • makarony,
  • racuchy,
  • ciasto na pizzę,
  • naleśniki,
  • ciasteczka,
  • ciasta,
  • tarty,
  • kruszonka,
  • panierka do kotletów,
  • zagęszczanie sosów,
  • zagęszczanie zup.

3. Przeciwwskazania do używania mąki krupczatki

Mąka krupczatka jest bogata w gluten, dzięki czemu jest dość kleista. Z tego względu nie powinny spożywać jej osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na ten składnik.

Dodatkowo krupczatka jest dość kaloryczna i zawiera węglowodany proste, które szybko ulegają trawieniu i powodują wzrost poziomu insuliny we krwi. Z tego powodu powinny unikać jej osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, a także ci, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Warto mieć na uwadze, że mąka może powodować również wystąpienie reakcji alergicznej, objawiającej się świądem, pieczeniem, dusznościami czy pokrzywką na ciele.

4. Przepis na ciasteczka z mąki krupczatki

Składniki:

  • 350 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 mleczne czekolady.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta.

Z masy formujemy niewielkie kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasteczka na kratkę i studzimy.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze