Trwa ładowanie...

Mangostan właściwy – zastosowanie, właściwości i walory prozdrowotne

Mangostan właściwy uznaje się za jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców tropikalnych. Charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych oraz prozdrowotnych i leczniczych. Nic dziwnego, że jego owoce znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i medycynie. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Mangostan – egzotyczny sprzymierzeniec naszego zdrowia"

spis treści

1. Co to jest mangostan?

Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L.) to gatunek drzewa z rodziny kluzjowatych (Clusiaceae Lindl.), który naturalnie występuje w Indonezji, Malezji i Tajlandii. Plantacje rośliny położone są głównie w Azji południowo-wschodniej. Roślina jest znana również jako garcynia, smaczelina, żółtopla czy żółciecz.

Jak wygląda mangostan? To wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość do 25 m. Jest pokryte podłużnymi, eliptyczno-jajowatymi, lśniącymi liśćmi, o oliwkowozielonej barwie.

Kwiaty mangostanu są obupłciowe lub rozdzielnopłciowe, wyrastają na szczytach pędów. Owocem mangostanu jest jagoda podzielona na segmenty (jak u pomarańczy). Są okrągłe i podobne wielkością do mandarynek. Mają średnicę od 4 do 7 cm, pokrywa je ciemnofioletowa skórka: sucha, gruba i gładka.

2. Zastosowanie mangostanu

Mangostan to trudna w rozmnażaniu, przechowywaniu i transportowaniu roślina uprawna. Jest wrażliwa zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, a ze względu na specyficzną aktywność enzymatyczną jej owoce mogą być przechowywane zaledwie przez kilka dni. To dlatego są spożywane przede wszystkim w formie surowej i jako produkty utrwalone, głównie mrożone lub konserwowane (sok, syrop, koncentrat lub dżem).

Owoce mangostanu są soczyste, miękkie, słodkie, aromatyczne i silnie orzeźwiające. Smakują podobne do owoców moreli, pomarańczy, ananasa. Czasem przypominają smak słodkiego agrestu. Jednak mangostan jest rośliną cenioną nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i prozdrowotne. To dlatego znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jaki medycynie.

Właściwości lecznicze mangostanu były wykorzystywane w tradycyjnej, ludowej medycynie azjatyckiej. Dla Azjatów mangostan jest darem niebios, a jego owoc w tych rejonach jest nie tylko cenny, ale i święty.

Warto wiedzieć, że z tłuszczu wytłaczanego z nasion mangostanu produkuje się mydło. Drewno wykorzystuje się w rzeźbiarstwie, zaś jego kora używana jest jako garbnik.

3. Właściwości zdrowotne mangostanu

Mangostan zawiera:

Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, takich jak:

Owoce mangostanu zawierają wiele substancji biologicznie aktywnych, głównie są to:

  • przeciwutleniacze (uznano go za najbogatsze źródło przeciwutleniaczy),
  • związki polifenolowe, w tym flawonoidy,
  • katechiny (wykazujące właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, antynowotworowe; mogą hamować rozwój wirusa HIV),
  • stilbeny,
  • ksantony,
  • koenzym Q10.

Na szczególną uwagę zasługuje kwas hydroksycytrynowy (HCA), który jest:

  • niezbędny do syntezy kwasów tłuszczowych, cholesterolu i trójglicerydów,
  • hamuje lipogenezę,
  • sprzyja syntezie i magazynowaniu glikogenu w wątrobie, co przyspiesza odczucie sytości. Z tego względu ekstrakt z owoców mangostanu jest wykorzystywany w suplementach diety.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Walory prozdrowotne owoców mangostanu

Mangostan jest owocem o wielu właściwościach prozdrowotnych, stąd sprawdza się profilaktyce, ale i wsparciu leczenia wielu schorzeń, takich jak choroby zapalne, nowotworowe czy sercowo-naczyniowe.

Najbardziej pożądanym surowcem jest nie tyle sam owoc mangostanu, co wyciąg z jego szypułki, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, moczopędne i przeczyszczające.

Owoc mangostanu ma działanie moczopędne i przeczyszczające. Wspiera redukcję masy ciała oraz leczenie otyłości. Obniża poziomu cholesterolu we krwi, hamuje procesy towarzyszące przewlekłemu zapaleniu oskrzeli, astmie i rozedmie płuc.

Ponadto wspiera terapię zespołu metabolicznego, a także leczenie:

Mangostan jest też elementem profilaktyki miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Nie można zapomnieć, że ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy i odpornościowy organizmu. Ułatwia regenerację organizmu w okresie rekonwalescencji i gojenia się ran, a także leczenia zakażeń. Hamuje także procesy starzenia się organizmu i aktywnie wspomaga proces odchudzania. Nic dziwnego, że obecnie owoce mangostanu są powszechnie wykorzystywane jako środek farmaceutyczny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.