Mech irlandzki – właściwości lecznicze i zastosowanie
Mech irlandzki jest najczęściej występującym wodorostem rosnącym w morzach okalających Irlandię. Można go również znaleźć w nadmorskich regionach Ameryki Północnej i Europy. Ma wielowiekową tradycję w medycynie naturalnej. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Jak go stosować? Dlaczego warto?
1. Co to jest mech irlandzki?
Mech irlandzki (Irish moss), nazywany chrząstnicą kędzierzawą (Chondrus crispus), to rodzaj glonu z gromady krasnorostów. Można go znaleźć w klifowych częściach atlantyckiego wybrzeża Irlandii i Ameryki, a także Oceanu Spokojnego. Jego irlandzka nazwa to Carrageen, co oznacza skałka.
Irish moss jest wielokomórkowym glonem morskim, który ma osiadłą, sztywną, liściopodobną i wielokrotnie rozgałęzioną plechę w kolorze czerwonym (w słońcu jest zielona). Mierzy od 7 do 15 cm długości. Jego kształt jest bardzo zmienny. Świeży jest miękki i kolorowy. Proces suszenia sprawia, że plecha algi jaśnieje, staje się elastyczna.
2. Wykorzystanie mchu irlandzkiego
Ze względu na swoje właściwości i walory prozdrowotne te czerwone algi wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, także do klarowania miodu, wina oraz piwa. Z mchu irlandzkiego pozyskiwany jest także żelujący karagen, czyli roślinna alternatywa dla żelatyny. To dodatek do sosów, niskosłodzonych dżemów i deserów.
Glon ten wykorzystuje się również w przemyśle kosmetycznym. Produkuje się z niego kremy, żele do twarzy, balsamy do ciała, emulsje i maści beztłuszczowe, maseczki modelujące owal twarzy oraz okłady wyszczuplające. Ma to związek z tym, że mech irlandzki pielęgnuje i regeneruje skórę (wygładza ją, ujędrnia i napina).
Poza tym chrząstnicę kędzierzawą odnajduje się w przemyśle włókienniczym (wykorzystuje się ją do apreturowania tkanin), a także farbiarskim, papierniczym i farmaceutycznym. Preparaty z plechy chrząstnicy mają bowiem działanie prozdrowotne.
3. Jakie właściwości lecznicze ma mech irlandzki?
Pierwszy opis leczniczych właściwości mchu irlandzkiego w chorobach układu oddechowego pochodzi z 1810 roku. Dziś wiadomo, że stanowi on cenne źródło wartości odżywczych i mineralnych. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, a także minerały, takie jak brom, potas, wapń, selen, żelazo. Poza tym zawiera dużo jodu, minerału ważnego dla zdrowia tarczycy.
Irish moss jest również bogaty w cholinę i aminokwasy, przeciwutleniacze oraz wiele związków o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym.
Spożywanie mchu irlandzkiego:
- Wspiera pracę tarczycy, ponieważ zawiera DI-jodotyroninę, duże ilości skoncentrowanego jodu i selen. Normuje funkcjonowanie narządu, zmniejsza stan zapalny. Stosuje się go przy chorobie Hashimoto oraz Gravesa-Basedowa.
- Poprawia zdrowie jelit, może zwiększyć korzystne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe w okrężnicy, pozbyć się patogennych bakterii w jelitach. Ze względu na zawartość błonnika i oligosacharydów może być traktowany jak prebiotyk. Ponadto Irish moss zapobiega wymiotom, działa przeczyszczająco, ułatwia wypróżnienia, leczy zaparcia, wrzody żołądka i dwunastnicy.
- Chroni mózg przed degeneracją czy zniszczeniami wywołanymi przez chorobę Parkinsona, ma działanie neuroprotekcyjne.
- Poprawia nastrój i kondycję organizmu, zwiększa poziom energii. Preparaty z plechy chrząstnicy mają działanie wzmacniające, odżywcze i regenerujące.
- Ma pozytywny wpływ na kondycję i wygląd skóry, łagodzi egzemy, łuszczycy, zapalenia skóry i oparzeń (także stosowany zewnętrznie w postaci masek). Zawarta w nim cytrulina – arginina może wpływać na wzrost komórek i metabolizm. Uwalnia także aminokwasy niezbędne do syntezy białek i kolagenu (jest idealnym roślinnym zamiennikiem kolagenu pozyskiwanego od zwierząt). Mech irlandzki jest również stosowany w rekonwalescencji po złamaniach kości.
- Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, reguluje odporność, łagodzi objawy grypy i przeziębienia (od bólu gardła, kataru czy kaszlu przez gorączkę, bóle mięśni, po osłabienie). Roślina działa łagodząco i wykrztuśnie, pomaga w przewlekłym kaszlu.
4. Jak stosować mech irlandzki?
Warzywa wodne, w tym mech irlandzki, warto wprowadzać do swojej diety stopniowo, zaczynając od małych porcji.
Mech morski można kupić w postaci żelu, a i spożywać na surowo. Wówczas, by go przygotować, trzeba go dokładnie umyć i moczyć (nawet cały dzień), po czym wrzucić do blendera. Można także kupić sproszkowany mech irlandzki (dostępny także jako tabletki i kapsułki).
Ponieważ Irish moss nie ma smaku, można go wykorzystywać do przygotowania koktajli, sosów, ciast i galaretek, zup i czy gulaszów. To doskonały roślinny zamiennik żelatyny, co ma znaczenie dla wegetarian i wegan.