Trwa ładowanie...

Mleko acidofilne – czym jest i dlaczego warto je pić?

Avatar placeholder
17.09.2021 15:20
Mleko acidofilne to pasteryzowany napój mleczny.
Mleko acidofilne to pasteryzowany napój mleczny. (adobestock)

Mleko acidofilne jest produktem fermentowanym, który dobrze smakuje, ale i ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zawiera w swoim składzie szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus acidophilus, który odpowiada za walory smakowe i konsystencję, ale i właściwośći odżywcze napoju. Dlaczego warto je pić? Gdzie je kupić?

spis treści

1. Co to jest mleko acidofilne?

Mleko acidofilne to pasteryzowany napój mleczny z mleka normalizowanego bądź odtłuszczonego, ukwaszonego zakwasem czystych kultur bakterii Lactobacillus acidophilus, który wytwarza kwas L (+) mlekowy. Ich liczba w 1 cm3 mleka nie powinna być mniejsza niż 108 żywych komórek. Powszechne jest również dodawanie innych probiotyków.

Lactobacillus acidophilus to gatunek pałeczek kwasu mlekowego, którego nazwa wywodzi się od łacińskiego „lacto”, co znaczy mleko oraz „bacillus” - o kształcie laseczki oraz „acidophilus”- lubiący kwas. Swoją nazwę produkt zawdzięcza więc bakterii, która powoduje jego fermentację.

Bakteria występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak nabiał, mięso czy zboża, a także w przewodzie pokarmowym i jamie ustnej ludzi oraz zwierzą, a także w końcowej części dróg rodnych człowieka Uważa się ją za probiotyczną i wywierającą korzystny wpływ na organizm człowieka.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Posiada zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy w procesie fermentacji mlekowej. Lactobacillus acidophilus razem z innymi bakteriami tworzy tzw. florę jelitową i środowisko zapobiegające rozwojowi niektórych szkodliwych mikroorganizmów.

Bierze również udział w produkcji niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Produkt zalicza się do fermentowanych napojów mlecznych z wykorzystaniem mikroflory pochodzenia jelitowego. Proces produkcji mleka acidofilnego jest znany i rozwijany od lat 20. XX w.

2. Właściwości mleka acidofilnego

Mleko acidofilne należy do grupy napojów o niewątpliwych właściwościach prozdrowotnych. Jego wartość żywieniowa wynika z właściwości mleka oraz zdolności obecnych w nim bakterii mlekowych do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka, jak i właściwości terapeutycznych tego szczepu probiotycznego.

Mleko krowie jest bogate w energię i składniki odżywcze, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, tj. kwasu oleinowego, kwasu linolowego, kwasu tłuszczowego omega-3, krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. To skarbnica witamin, minerałów i związków bioaktywnych posidajacych wiele walorów zdrowotnych.

Z kolei kultury bakterii fermentacji mlekowej, mające zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego, pomagają regenerować florę bakteryjną jelit, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. To ważne na przykład po leczeniu antybiotykami.

Nie bez znaczenia jest to, że Lactobacillus acidophilus ma zdolność zapobiegania rozmnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Szczepy bakterii są zdolne do zwiększania ilości naturalnej mikroflory jelitowej, co przeciwdziała „zaleganiu” niepożądanych patogenów Ale to nie wszystko.

Mleko acidofilne pobudza perystaltykę jelit oraz wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce, zmniejsza niestrawność. Jego spożywanie łagodnie obniża poziom cholesterolu we krwi, a i łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby.

Bakterie probiotyczne zawarte w mleku acidofilnym wykazują również tendencje do wzmacniania układu odpornościowego, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia infekcji oraz łagodzenia jej objawów. Warto wspomnieć, że mleko acidofilne łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Spożywanie go może zmniejszyć ból brzucha, a także wzdęcia, będące charakterystycznym symptomem choroby. Mleko acidofilne jest źródłem białek, tłuszczy, witamin i minerałów. Dodatkowo proces fermentacji powoduje zwiększenie ilości makroskładników oraz witamin (A, E, B1,B2, B6, B12).

Ułatwia wchłanianie wapnia, fosforu i żelaza. W wyniku fermentacji w mleku acidofilnym ulega rozłożeniu cukier mleczny, czyli laktoza. Ponieważ nie działa już drażniąco na śluzówkę jelitową organizmów nadwrażliwych, mogą po nie sięgać także osoby z nietolerancją laktozy.

3. Gdzie kupić mleko acidofilne?

Mleko acidofilne może być słodzone lub niesłodzone, a także wytwarzane z różnych rodzajów mleka. Ma łagodnie kwaśny smak. W ofercie rynkowej można znaleźć zarówno naturalne mleko acidofilne, jak i z dodatkami smakowymi, zwykle owocami (o smaku truskawkowym, malinowym, żurawinowym, czy owoców leśnych).

Mleko acidofilne jest produkowane zarówno przez duże mleczarnie, jak i przez małe, lokalne firmy. To dlatego końcowy produkt może mieć różny skład chemiczny, a co się z tym wiąże: smak, konsystencję i wartość odżywczą.

Produkt można kupić niemal wszędzie, tak w małych sklepach osiedlowych, jak i supermarketach czy dyskontach. Jego cena nie jest wygórowana. Kubek o pojemności 250 mililitrów kosztuje około 2 złotych.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze