Trwa ładowanie...

Może obniżać poziom cholesterolu i chroni wątrobę. Tylko pod jednym warunkiem

Avatar placeholder
Maja Leśniewska 25.12.2023 23:17
Zdrowy, ale z umiarem. Naukowcy sprawdzili, ile dziennie można jeść miodu
Zdrowy, ale z umiarem. Naukowcy sprawdzili, ile dziennie można jeść miodu (Getty Images)

Autorzy najnowszego badania dotyczącego korzystnego wpływu miodu na zdrowie podkreślają, że przesadne spożywanie cukru przyczynia się do rozwoju epidemii takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia. Niezwykle interesujące jest jednak to, że jednym z produktów, które są źródłem cukru, a mianowicie miód, może obniżać poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi i jest dobry dla markerów stłuszczenia wątroby. Tym niemniej, trzeba mieć na uwadze, że nawet przy tak dobroczynnym produkcie nie należy przesadzać z jego ilością.

spis treści

1. Miód to zdrowsza alternatywa dla cukru

Naukowcy z University of Toronto przeprowadzili szczegółowe badania na temat miodu, potwierdzając, że tzw. cukry dodane lub wolne, jeżeli spożywane są w nadmiarze, mogą prowadzić do powstania różnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2 czy otyłość. Przytaczają oni zalecenia różnych organizacji zdrowotnych na temat zawartości cukru w diecie, według których nie powinien on przekraczać 5-10 proc. całkowitego dziennego spożycia kalorii. Miód, zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), także zalicza się do cukrów dodanych.

Niemniej jednak, miód zaliczany jest do grupy produktów znanych jako superfood, które są znacznie zdrowszym zamiennikiem cukru. Badacze z Kanady w swoim raporcie zaznaczają, że według badania postaw konsumenckich National Honey Board z 2020 roku, miód jest dużo częściej używany jako środek słodzący niż biały cukier.

Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

Właściwości prozdrowotne miodu potwierdza szereg badań, tym razem jednak naukowcy pokusili się o systematyczny przegląd i metaanalizę, aby zbadać wpływ spożycia miodu na otyłość, glikemię, lipidy, ciśnienie krwi, markery niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i markery stanu zapalnego.

"Choć miód to w blisko 80 proc. cukier, jest on kompozycją zarówno powszechnych, jak i rzadkich cukrów, a także białek, kwasów organicznych i innych składników bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie" - przyznaje prowadzący badania prof. Tauseef Khan na łamach "Nutrition Reviews".

2. Dwa łyżki dziennie to właściwa dawka

Badacze prześledzili 18 badań kontrolowanych z uczestnictwem 1105 osób odżywiających się w zdrowy sposób. W tych badaniach cukier dodany do pokarmów stanowił 10 procent dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Badania te trwały przez okres dwóch miesięcy i w tym czasie średnie spożycie miodu przez uczestników wynosiło 40 gramów dziennie, co odpowiada mniej więcej dwóm łyżkom stołowym.

A jakie wyniki udało się osiągnąć? Odnotowano:

  • zmniejszenie całkowitego cholesterolu - w skład którego wchodzi cholesterol LDL, czyli tzw. "zły" cholesterol, oraz trójglicerydy,
  • wzrost poziomu cholesterolu frakcji LDL, popularnie nazywanego "dobrym" cholesterolem,
  • zmniejszenie wskaźników stłuszczenia wątroby,
  • obniżenie poziomu glukozy we krwi, czego miarą jest glikemia na czczo,
  • wzrost poziomu cytokin prozapalnych, tj. L-6 i TNF-α.

"Miód ma złożoną kompozycję kwasów organicznych, minerałów, witamin, enzymów, białek, aminokwasów i substancji bioaktywnych, z których wszystkie mogą pośredniczyć we wpływie na wyniki kardiometaboliczne" - piszą naukowcy.

Dostrzegają oni, między innymi w monoacharydach obecnych w miodzie, potencjalną możliwość oddziaływania na poziom glikemii. To jednak nie jedyne zjawisko, które może mieć wpływ na tę kwestię - naukowcy wskazują również na tzw. efekt katalityczny, przyczyniający się do przyspieszonego metabolizmu glukozy w wątrobie. Inny z cukrów obecnych w miodzie, izomaltuloza, pełni funkcję prebiotyku, tzw. "pożywki" dla jelitowego mikrobiomu.

Badacze zwracają uwagę na istotną rolę związków fenolowych i flawonoidów zawartych w miodzie. Są one powiązane nie tylko z gospodarką lipidową, w tym m.in. utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, ale także sprawują funkcję przeciwzapalną. Dodatkowo przeciwdziałają gromadzeniu się lipidów w komórkach tłuszczowych, tzw. adipocytach.

Niewątpliwy wpływ na zdrowie ma też związek między spożyciem miodu a wzrostem poziomu cytokin zapalnych, IL-6 i TNF-α, u zdrowych osób. Może to wpłynąć na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy oraz przyczynić się do zwiększonego metabolizmu lipidów.

Naukowcy dostrzegają korzystne skutki działania miodu, szczególnie w kontekście miodu surowego czy jednokwiatowego, na przykład miodu z akacji. Prof. Khan zwraca uwagę, że warto pamiętać, iż proces przetwarzania miodu, taki jak pasteryzacja, może pozbawić go wielu cennych właściwości.

3. Korzystaj z miodu, jednak z umiarem

"Nie mówimy, że powinieneś zacząć jeść miód, jeśli obecnie unikasz cukru. Chodzi bardziej o zastąpienie – jeśli używasz cukru stołowego, syropu lub innego słodzika, zamiana tych cukrów na miód może zmniejszyć ryzyko kardiometaboliczne" - tłumaczy prof. Tauseef Khan.

Według najnowszych badań, miód może być potencjalnie lepszą alternatywą dla cukru.

Ważne jest jednak przestrzeganie norm dotyczących cukrów, które sugerują ograniczenie ich codziennego spożycia do maksymalnie 10 proc. zapotrzebowania energetycznego pochodzącego ze wszystkich węglowodanów, co w przeliczeniu daje około 10-50 g cukru.

**Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze