Biały miód - charakterystyka, witaminy i minerały, właściwości lecznicze, cena, gdzie kupić
Biały miód to alternatywna nazwa odnosząca się do miodu rzepakowego. Cechą charakterystyczną tego produktu żywnościowego jest jego jasnokremowy, a czasami wręcz biały kolor. Zdecydowana większość pszczelarzy docenia ten rodzaj miodu za właściwości zdrowotne. W białym miodzie znajdziemy szereg cennych witamin i składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, miedź czy witamina C.
1. Co to jest biały miód?
Biały miód, zwany również miodem rzepakowym charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz unikalnymi właściwościami prozdrowotnymi. Biały miód w szybkim tempie ulega procesowi krystalizacji, co sprawia, że jego kolor staje się jasnokremowy, mleczny lub biały. Początkowo jest niemal przezroczysty, a jego barwa jest słomkowa.
Miód biały pozyskiwany jest z rzepaku, rośliny o jaskrawo żółtych kwiatach, z której pszczoły pobierają pyłek kwiatowy do produkcji miodu – nektaru. Biaława, kremowa konsystencja miodu rzepakowego kojarzy się wielu osobom ze smalcem.
2. Jakie witaminy i minerały zawiera biały miód?
Biały miód obfituje w cenne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. W jego składzie znaleźć można między innymi:
- witaminę C,
- witaminę PP,
- witaminy z grupy B.
- witaminę K,
- olejki eteryczne,
- związki gorczycowe,
- związki flawonowe,
- kobalt,
- potas,
- żelazo,
- sód,
- fosfor,
- miedź,
- mangan.
- kwasy: octowy, cytrynowy, glukonowy, jabłkowy, fosforowy, propionowy.
W 100 gramach miodu rzepakowego znajduje się 340 kalorii, zaś w jednej łyżeczce (5 gramach miodu) około 17 kalorii.
Zobacz także:
3. Właściwości lecznicze białego miodu
Biały miód wykazuje szereg właściwości leczniczych. Doskonale sprawdza się w przypadku osób, które zmagają się ze schorzeniami mięśnia sercowego lub nawracającymi stanami zapalnymi dróg oddechowych. Regularne stosowanie tego produktu żywnościowego wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Usprawnia również działanie układu immunologicznego.
Biały miód może być stosowany również przez tych, którzy cierpią z powodu chorób wątroby lub schorzeń dróg żółciowych. Bardzo często podaje się go pacjentom po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego. Osoby ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu LDL nie powinny rezygnować z tego produktu żywnościowego, ponieważ biały miód obniża nadmiar cholesterolu i wpływa pozytywnie na układ krążenia, przeciwdziałając miażdżycy.
Produkt obfituje w ważne składniki odżywcze, cukry proste, mikroelementy i makroelementy. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego jest polecany pacjentom z nerwicą lub stanami depresyjnymi.
Zawarty w tym produkcie żywnościowym potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przeciwdziała problemom układu sercowo-naczyniowego. Na mięsień sercowy, procesy pamięciowe, czy pracę przewodu pokarmowego doskonale wpływa również acetylocholina – jeden ze składników miodu, stanowiący ester kwasu octowego oraz choliny.
4. Biały miód na problemy skórne
Biały miód wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego z powodzeniem może być stosowany jako naturalne lekarstwo na problemy skórne. Wspiera gojenie się drobnych ran, otarć czy skaleczeń, przeciwdziałając powstawaniu bliznowców. Dodatkowo, polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem, krostkami oraz pryszczami. Stosowany bezpośrednio na skórę działa przeciwzapalnie i nawilżająco.
5. Gdzie kupić biały miód?
Bez względu na to, czy decydujemy się na zakup miodu białego czy też innego np. spadziowego, lipowego, gryczanego czy akacjowego, powinniśmy zawsze zwracać uwagę na pochodzenie tego produktu. Wysokiej jakości miody znajdziemy w pasiekach rodzinnych. To właśnie tam warto zakupić miód, jeśli chcemy mieć pewność, że jest to miód prawdziwy i w stu procentach naturalny.
6. Cena białego miodu
Cena białego miodu nie jest wygórowana. Za jedno opakowanie (1200g) nektarowego miodu rzepakowego musimy zapłacić około 40-44 zł.