Może zwiększać ryzyko raka. Z takiej zupy lepiej zrezygnuj
Chociaż zupa podawana na gorąco jest często postrzegana jako zdrowy i rozgrzewający posiłek, to jednak zaleca się, aby spożywać ją dopiero po ostudzeniu. Znana specjalistka w dziedzinie medycyny dr Deborah Lee ostrzega, że jedzenie zbyt gorących dań może prowadzinawet do raka przełyku.
1. Gorąca zupa może prowadzić do stanu zapalnego
Dr Deborah Lee, pracująca dla Dr Fox Online Pharmacy, ostrzega, że spożywanie gorącej zupy może stanowić nadmierne obciążenie dla przełyku. Lekarka zwraca uwagę na fakt, że zbyt wysoka temperatura posiłków może prowadzić do oparzeń i poparzeń przełyku, co z kolei wywołuje stan zapalny. Jeśli podrażnienia te występują często i regularnie, mogą prowadzić do produkcji komórek rakowych.
Chociaż obecnie nie ma badań, które bezpośrednio dotyczą wpływu gorącej zupy na ryzyko rozwoju raka przełyku, można przypuszczać, że zupa działa na przełyk w podobny sposób, jak gorące napoje.
Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie jednym z czynników predysponujących do raka przełyku. Dlatego też zaleca się unikanie spożywania gorących zup i innych substancji. Najlepiej jest spożywać posiłki i płyny w temperaturze poniżej 60°C.
2. Badania na temat wpływu gorących napojów
Spożywanie gorącej zupy prawdopodobnie ma podobne skutki, jak picie gorących napojów, takich jak kawa czy herbata. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Clinical Nutrition, picie płynów o wysokiej temperaturze może prawie potroić ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Badanie to obejmowało ponad 500 tys. dorosłych osób, które regularnie spożywały kawę i herbatę. Te osoby były bardziej narażone na rozwój raka przełyku. Niektóre dowody sugerują, że może to być związane z efektem temperatury. Badacze podkreślili jednak, że konieczne są dalsze badania w tej kwestii.
Dr Deborah Lee odwołała się również do badania przeprowadzonego w 2019 roku wśród Japończyków pijących herbatę. Wynika z niego, że u osób spożywających przynajmniej 700 ml gorącej herbaty (≥60°C) dziennie, ryzyko raka płaskonabłonkowego przełyku wzrosło o 90 proc. w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż 700 ml dziennie, w temperaturze poniżej 60°C.
Dr Deborah Lee zwróciła uwagę, że rak płaskonabłonkowy przełyku jest częstszy w Azji, co może wynikać z innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu, wysokie spożycie alkoholu czy zanieczyszczenia środowiska. W Wielkiej Brytanii i **Europie bardziej powszechny jest natomiast gruczolakorak, którego związek z gorącymi napojami jest mniej jasny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl