Trwa ładowanie...

Najlepsze, bo najmniej skażone. Eksperci wskazują, które ryby kupować

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 12.07.2024 18:04
Które gatunki ryb są najmniej skażone?
Które gatunki ryb są najmniej skażone? (Getty Images)

Choć ryby są jednym z kluczowych elementów zdrowej diety, niektóre gatunki lepiej sobie darować. Dlaczego? Mogą być skażone toksycznymi substancjami, np. rtęcią czy ołowiem. Po które warto więc sięgać, a których unikać?

spis treści

1. Skażone ryby - których warto unikać?

Dieta, w której są ryby, niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Wspomaga m.in. profilaktykę chorób serca, chorób mózgu i nowotworów, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasów omega-3.

Należy jednak pamiętać, że ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne są narażone na zanieczyszczenia.

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"

Jeśli chodzi o morza, w tym Morze Bałtyckie, to zagrożeniem mogą być m.in. metale ciężkie.

W przypadku jezior i rzek ryzyko stanowią zanieczyszczenia pochodzące z okolicznych obszarów rolniczych, takie jak pestycydy czy azotany.

Łosoś to jedna z bezpieczniejszych ryb
Łosoś to jedna z bezpieczniejszych ryb (Getty Images)

"Pamiętać należy, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami" - zwracają uwagę eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB.

Odradzają jedzenie:

  • tuńczyka,
  • szprotek wędzonych,
  • pangi,
  • szczupaka.

2. Te ryby jedz bez obaw

- Wybierajmy ryby, które żyją krótko, czyli dorsza czy flądrę, która dodatkowo jest rybą niskodenną, więc jest w mniejszym stopniu narażona na przenikanie dużych ilości substancji toksycznych do mięsa - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, diet coach i założycielka NutritionLab.

Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazują, że najlepsze ryby to:

  • dorsz atlantycki,
  • karmazyn,
  • łosoś atlantycki,
  • łosoś pacyficzny,
  • makrela atlantycka,
  • mintaj,
  • miruna,
  • morszczuk,
  • okoń europejski,
  • pstrąg tęczowy,
  • sandacz,
  • sardela europejska,
  • sola,
  • sum,
  • szprot,
  • śledź atlantycki.

Dla osób tzw. grup wrażliwych w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dzieci najlepsze będą:

  • makrela atlantycka,
  • ryba maślana,
  • morszczuk,
  • dorsz,
  • flądra,
  • pstrąg hodowlany,
  • łosoś norweski.

Choć jedzenie ryb sprzyja zdrowiu, lepiej z nimi nie przesadzać.

- W kontekście zmniejszania potencjalnego ryzyka związanego ze szkodliwością ryb, w tym nowotworów czy uszkodzeń układu nerwowego, mogę powiedzieć, że dwie porcje ryb tygodniowo to optymalna ilość (tak też zaleca WHO - przyp. red.). Taka, która nie niesie ewentualnych negatywnych skutków, a zarazem może nam się przysłużyć – podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.

Podczas zakupów warto sprawdzać, czy ryba ma certyfikat MSC (dla ryb morskich) i ASC (dla ryb z hodowli). Dzięki temu mamy gwarancję, że ryby były pozyskiwane lub hodowane w sposób szanujący środowisko. Innym godnym zaufania źródłem są certyfikowane farmy ekologiczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze