Najzdrowszy i najgorszy sposób przyrządzania jaj
Substancje odżywcze zawarte w jajkach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Dietetycy zalecają, by były stałym elementem diety. By uniknąć monotonii, można je przygotować na wiele sposobów. Który z nich jest najzdrowszy?
1. Gotowanie jajek – wpływ na składniki odżywcze
Jajka są świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także witamin z grupy B. Zawierają również spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz związki fosforu i siarki. Ponadto dostarczają niewielkich ilości potasu, wapnia, miedzi, jodu i manganu.
Jak przygotować jajko, by organizm otrzymał jak najwięcej składników odżywczych? Według dietetyków gotowanie sprawia, że związki zawarte w jajkach są lepiej trawione. Takim przykładem jest białko, które po podgrzaniu staje się bardziej strawne. Łatwiej również wtedy przyswoić biotynę (witamina B7), ponieważ pod wpływem temperatury dochodzi do zmian strukturalnych białka.
Jednak gotowanie może też uszkodzić niektóre składniki odżywcze jaj, szczególnie jeśli są poddawane obróbce termicznej przez długi czas. Dotyczy to m.in. przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że podgrzewanie jaj zmniejsza liczbę niektórych antyoksydantów nawet o 18 proc.
Dietetycy zalecają, by jajka gotować krótko. Nawet w wysokiej temperaturze, jajka zachowują więcej składników odżywczych, jeśli czas gotowania jest krótszy. Wysoka temperatura wpływa na utlenianie się cholesterolu, który przez to może wytworzyć oksysterole. Mogą one z kolei zwiększać ryzyko chorób serca.
2. Jak gotować jajka?
Jajka są bardzo zdrowe, zawierają białka, witaminy i minerały, a przy tym nie są bardzo kaloryczne. Osoby zdrowe mogą, a nawet powinny, ze względu na dobrze zbilansowanie pod względem zawartości składników odżywczych, spożywać 2-3 jaja tygodniowo. Jaja polecane są też osobom niedożywionym i przewlekle chorym. Jest to również bardzo tani w przygotowaniu produkt. Jak przygotować jajka by były najzdrowsze?
Przed gotowaniem należy wybrać jak najlepsze jajka. Jest to gwarancja uzyskania największej ilości składników odżywczych. Warto także zwrócić uwagę na oznaczenia na skorupce. W handlu detalicznym dostępne są kurze jajka klasy A. Na skorupce mają stemple z informacjami na temat systemu chowu, kodu państwa, w którym zostały wyhodowane oraz zakładu. Kod systemu hodowli odnosi się do sposobu, w jakim chowane są kury.
- 0 - jajka pochodzą z produkcji ekologicznej,
- 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu,
- 2 - jajka z chowu ściółkowego,
- 3 - jajka z chowu klatkowego.
Chcąc ograniczyć kalorie, należy wybrać jajka gotowane w koszulce lub gotowane na twardo. Do ich przygotowania nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz do smażenia. W związku z tym będą mniej kaloryczne niż omlet czy jajecznica.
Trzeba również pamiętać, by do smażenia wybierać zdrowy tłuszcz. Najlepsze oleje to te, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach i nie utleniają się łatwo, tworząc szkodliwe wolne rodniki. Należy więc wybierać olej z awokado i olej słonecznikowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl