Najzdrowszy sposób na przyrządzanie ryb. Smażenie, wędzenie czy gotowanie?
1 z 7Właściwości zdrowotne ryb
Ryby dzielą się na morskie i słodkowodne. Te morskie mają zazwyczaj więcej cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najwięcej tych substancji dostarczają tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, halibut, sardynki, śledzie i szproty.
Ryby to także źródło witamin i minerałów. Chude ryby zawierają więcej witamin z grupy B, tłuste zaś witamin A, D i E. W rybach znajdziemy też fosfor, wapń i jod. Są także źródłem łatwo przyswajalnego białka.
O tym, czy ryby zachowają swoje wartości odżywcze decyduje sposób w jaki je przyrządzimy.
W Polsce wciąż królują ryby smażone, ale coraz popularniejsze staje się również gotowanie, wędzenie, pieczenie i grillowanie ryb. Który sposób jest najzdrowszy? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Tania ryba. Zawiera związki, które chronią przed rakiem