2 z 7Smażenie ryb
Smażenie ryb w panierce, na głębokim tłuszczu i podawanie z dodatkiem frytek to przepis, który dobrze przyjął się w Polsce. Niestety, przyrządzane w tan sposób tracą wszystkie swoje wartości odżywcze i zamieniają się w kaloryczną bombę.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie ''Natural Medicine Journal'' czytamy, że jedzenie jednej lub więcej porcji smażonej ryby w tygodniu o 48 proc. zwiększa ryzyko niewydolności serca. W badaniu brało udział prawie 85 tys. kobiet w różnym wieku i o różnym pochodzeniu.
Na podstawie ankiet przeprowadzanych przez 10 lat, naukowcy doszli do wniosku, że jedzenie smażonej ryby wpływa negatywnie na układ krążenia.
Wysoka temperatura podczas smażenia powoduje znaczne straty kwasów omega-3, witamin i minerałów. Sprawia też, że potrawa jest bardziej kaloryczna.
Zobacz też: Niebezpieczna ryba. W kilka godzin może doprowadzić do śmierci