3 z 7Gotowanie ryb
Gotowanie ryb, szczególnie gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów ich przygotowywania.
Nie dodajemy zbędnego tłuszczu, nie używamy też bardzo wysokiej temperatury, która niszczy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Naukowcy z Uniwersytetu w Sewilli wykazali, że gotowanie ryb na parze pomaga również pozbyć się cyjanobakterii, które mogą znajdować się w mięsie ryb słodkowodnych.
Wystarczą dwie minuty gotowania na parze, żeby zmniejszyć zawartość cyjanotoksyn o 26 proc. Ważne jest żeby nie używać wody po gotowaniu ryb, ponieważ to tam przechodzą bakterię. Wodę najlepiej wylać.
Ryby gotowane na parze nie zwiększają swojej kaloryczności i są lekkostrawne. Do gotowania można wykorzystać ryby chude i średnio tłuste – okonie, karpie, flądry i dorsze.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie zawierają rakotwórczej rtęci. To najzdrowsze gatunki ryb