6 z 7Wędzenie ryb
Wędzone ryby są łatwo dostępne w dyskontach i sklepach spożywczych. Możemy je kupić bezpośrednio na stoisku z rybami lub wziąć zapakowane z lodówki. Wędzone ryby mają swoje wady i zalety i nie wszyscy mogą je spożywać.
Ryba wędzona na zimno zachowuje cenne właściwości. Jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D, E. Z drugiej strony jednak dostarcza dużą dawkę soli. Uważać powinny szczególnie osoby z wysokim ciśnieniem.
Niska temperatura wędzenia nie jest w stanie zabić potencjalnie szkodliwych bakterii, które mogą się znajdować w mięsie ryby. Zanim więc kupimy wędzonego łososia czy makrelę, dobrze jest upewnić się, że pochodzi ze sprawdzonego źródła.
Z badań opublikowanych w ''Journal of Food Protection'' wynika, że wędzony łosoś zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka piersi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Najczęściej ląduje w koszu. Ten smakołyk to potężna dawka kwasów omega-3