Naturalne źródła amigdaliny
O amigdalinie (z łac. amygdalum – migdał) zrobiło się głośno w latach 20. XX wieku, kiedy to amerykański biochemik, dr Ernst Theodore Krebs ogłosił, że substancja ta jest zdolna leczyć raka. Uczony wskazywał, że stymuluje układ odpornościowy, co pozwala organizmowi samodzielnie walczyć z komórkami nowotworowymi.
Amigdalina, określana również mianem witaminy B17, to organiczny związek chemiczny. Naturalnie występuje w nasionach wielu roślin, m.in. migdałowca zwyczajnego i pigwy pospolitej. Jej źródłem są pestki dyni, moreli, wiśni, śliwek i brzoskwiń. To właśnie dzięki amigdalinie, mają one gorzki smak.
W organizmie amigdalina rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i … cyjanowodór. O ile dwa pierwsze związki są dla człowieka nietoksyczne, o tyle ten ostatni budzi powszechny lęk. Spokojnie! Jego ilość w produktach roślinnych jest znikoma i nie powoduje problemów zdrowotnych. Witaminy B17 nie można kupić w aptekach. Znajduje się jednak naturalnie w różnych produktach spożywczych.
Pestki moreli
To właśnie w pestkach moreli znajduje się najwięcej amigdaliny. Dawniej spożywano je bez ograniczeń, obecnie są najczęściej wyrzucane.
Pestka moreli określana jest mianem morelowego migdała. Oprócz wspomnianej amigdaliny, zawiera także imponujące ilości żelaza, potasu i fosforu.
Można je kupić w sklepach z ekologiczną żywnością w całości lub w formie sproszkowanej. Używa się je w trakcie przygotowywania dżemów morelowych, ciasteczek i likierów.
Z pestek moreli produkuje się również olej. Jest on przeznaczony do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej.
Pestki moreli przez niektórych są uznawane za lek na raka. Brakuje jednak jednoznacznych dowodów naukowych, że to skuteczna forma leczenia nowotworów. Zobacz także: Przepis na puch morelowy
Jagody
Amigdalina znajduje się również w jagodach i jeżynach. Substancję tę odnaleziono również w owocach czarnego bzu, aronii i żurawiny błotnej.
Każdy z tych owoców to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Zawierają nie tylko wspomnianą witaminę B17, ale również cenne dla całego organizmu substancje.
Czarne jagody i jeżyny to choćby dobre źródła przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki (a te uznaje się za jedne z przyczyn powstawania nowotworów). Żurawina jest niezastąpiona w leczeniu schorzeń układu moczowego, a syrop z owoców czarnego bzu podnosi odporność organizmu i pomaga mu walczyć z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Rośliny strączkowe
Niewielkie ilości amigdaliny odnaleźć można również w nasionach roślin strączkowych. Źródłem tej substancji jest bób, soczewica, fasola biała, ciecierzyca.
Dlaczego warto wzbogacić codzienną dietę o te produkty? Przyrządzone w odpowiedni sposób są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Dostarczają energii, ale i wielu cennych dla zdrowia składników. Soczewica to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka oraz kwasu foliowego. Bób z kolei dostarcza fosforu, potasu i witaminy A, a ciecierzyca żelaza i potasu. Zobacz także: 4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie
Zboża i trawy
Amigdalina, choć w małych ilościach, znajduje się również w zbożach, takich jak owies, jęczmień, pszenica, żyto, gryka i proso.
Witaminę B17 odnaleźć można także w brązowym ryżu. To jedna z najzdrowszych odmian. Zawiera kwas fitynowy, zdolny do usuwania toksyn z organizmu. Wiele w nim również cennych mikro- i makroelementów.
Kiełki
**Nie bez przyczyny mówi się o nich jako o pokarmie życia. Można je uprawiać w domu lub kupić gotowe. Są idealnym dodatkiem do sałatek i kanapek, a przy tym wzmacniają organizm**.
W kiełkach, oprócz amigdaliny, znaleźć można również witaminy (A, witaminy z grupy B, C i E) oraz składniki mineralne - magnez, fosfor, żelazo, jod, miedź, cynk, krzem. Są również źródłem błonnika i białka.
Kiełkimożna hodować na sitku, ligninie lub w kiełkownicy. Czas ich kiełkowania jest różny (uzależniony od rodzaju nasion). Te należy kupować w sklepach z ekologiczną żywnością, wówczas pozbawione są szkodliwych nawozów. **Najczęściej w warunkach domowych hoduje się kiełki rzodkiewki, lucerny, pieprzycy** (rzeżuchy).
Zobacz także: Właściwości zdrowotne lucerny siewnej