Trwa ładowanie...

Niezwykle zdrowy dodatek. Działa jak lecznicza maść na jelita, jest jedno "ale"

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 28.10.2023 14:00
Zdrowszy niż sól, ale należy stosować z umiarem. Wspomaga odchudzanie, korzystają też jelita
Zdrowszy niż sól, ale należy stosować z umiarem. Wspomaga odchudzanie, korzystają też jelita (Getty Images)

Sos sojowy to doskonały dodatek do wielu dań. Jego unikalne walory smakowe sprawiają, że jest on niezastąpionym składnikiem w kuchni. Sos sojowy to nie tylko smak, ale również wiele prozdrowotnych właściwości, które sprawiają, że warto go włączyć do swojego codziennego jadłospisu.

spis treści

1. Sos sojowy

Skład sosu sojowego to przede wszystkim soja, ziarna zbóż i woda. Choć jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Nadaje on potrawom charakterystycznego, słonego smaku i dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych.

Wśród nich warto wymienić przede wszystkim witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Smak i prozdrowotne właściwości sosu sojowego zależą od sposobu, w jaki został przyrządzony.

Zobacz film: "Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak"

Aby wybrać produkt najwyższej jakości, warto zwrócić uwagę na skład umieszczony na opakowaniu. Najzdrowszy będzie sos sojowy, który ma jak najkrótszą listę składników i nie zawiera sztucznych polepszaczy smaku i zapachu oraz substancji konserwujących.

2. Właściwości zdrowotne

Sos sojowy wysokiej jakości ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Usprawnia proces trawienia, korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, wzmacniając ich odporność. Zdrowa mikroflora bakteryjna jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej zaburzenia mogą prowadzić do stanów zapalnych i różnych dolegliwości przewodu pokarmowego.

Sos sojowy pomaga łagodzić objawy reakcji alergicznych i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Obecność witamin z grupy B w sosie sojowym sprawia, że ta azjatycka przyprawa poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Te cenne witaminy wpływają także pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, wzmacniają koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów.

Zawarty w sosie sojowym błonnik przyspiesza przemianę materii, usprawnia perystaltykę jelit i pomaga osobom z nadwagą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Sos sojowy jest zdrowszą alternatywą dla soli.

3. Zdrowy, ale z umiarem

Warto pamiętać, że nadmiar soli w diecie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, osteoporoza, nowotwór żołądka czy kamica nerkowa.

Zbyt duża ilość sodu w organizmie może prowadzić do hipernatremii. Jest to stan, w którym nasz organizm stara się kontrolować poziom soli, co skutkuje usuwaniem płynu z naszych tkanek i narządów.

Hipernatremia może prowadzić do niebezpiecznego, potencjalnie śmiertelnego nagromadzenia płynu w miejscach takich jak płuca. Może także wywołać krwotok mózgowy, gdy mózg kurczy się z powodu braku wody.

Zawartość soli w 100 ml sosu sojowego zależy od firmy produkującej i wynosi od 7 do 16 gramów. Z pewnością można go dodać do potraw, ale powinno się to robić z umiarem, aby nie ryzykować niepokojących konsekwencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze