Trwa ładowanie...

Niszczy serce i sprzyja rakowi. Najgorszy wybór wśród mięs

Avatar placeholder
23.07.2024 12:31
Najgorszy rodzaj mięsa. "Szkodzimy własnemu zdrowiu"
Najgorszy rodzaj mięsa. "Szkodzimy własnemu zdrowiu" (Getty Images)

Czerwone mięso, choć tak lubiane przez Polaków, może przyczynić się do wielu poważnych chorób. Jest zabójcze dla serca, a także sprzyja rakowi. Najgorsze jest to przetworzone.

spis treści

1. Czerwone mięso jest rakotwórcze

Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, rujnujemy sobie zdrowie i narażamy się na wiele poważnych chorób, w tym nowotworowych.

Dieta, oparta na takich produktach, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi nie tylko o sam nadmiar mięsa, ale też zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).

Zobacz film: "Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty"

- Szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych, ale nie tylko - zwracał uwagę w rozmowie z WP abc Zdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

- Pamiętajmy, że produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego związana jest m.in. z wysoką emisją gazów cieplarnianych, a to przyczynia się do zmian klimatycznych. Ograniczając mięso, mamy wpływ na hamowanie tych zjawisk - zwrócił uwagę ekspert.

Czerwone przetworzone mięso jest rakotwórcze
Czerwone przetworzone mięso jest rakotwórcze (Getty Images)

Dietetyk tłumaczył, że w pierwszej kolejności należy ograniczyć mięso przetworzone (np. wędliny), bo właśnie takie produkty z czerwonego mięsa są najgorsze. Powinniśmy je zastępować mięsem gotowanym, pieczonym lub duszonym - znacznie zdrowszym, niż smażone.

2. Zabójcze dla serca

Nadmiar czerwonego mięsa zwiększa także ryzyko m.in. choroby wieńcowej, udaru i cukrzycy. To wszystko, podobnie jak w przypadku zagrożenia nowotworami, wpływa na podwyższone ryzyko przedwczesnego zgonu.

Naukowcy wyliczyli nawet, że taka dieta zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego o 22 proc.

Okazuje się, że odpowiada za to m.in. podwyższony poziom trzech metabolitów, które powstają podczas trawienia mięsa.

Badacze z University Tufts oraz Cleveland Clinic Lerner Research Institute dokonali analizy danych ponad 4 tysięcy osób w wieku 65 lat i starszych, biorąc pod uwagę czynniki ryzyka związane z chorobami kardiologicznymi.

Zidentyfikowali zestaw biomarkerów występujących w osoczu krwi. Szczególną uwagę zwrócono na N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który jest produktem ubocznym powstającym w wyniku trawienia L-karnityny znajdującej się w czerwonym mięsie. TMAO hamuje eliminację cholesterolu z organizmu, co może przyczyniać się do formowania się blaszek miażdżycowych.

Badacze wskazują, że zwiększone stężenie tego konkretnego metabolitu, a także gamma-butyrobetainy i krotonbetainy, jest powiązane z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób serca i układu krążenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze