Nutella ze śliwek. Prosty przepis na pyszny krem owocowo-czekoladowy
Nutella ze śliwek to zdrowa alternatywa dla gotowych kremów czekoladowych. Jest prosta do zrobienia oraz bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich śniadań, ale i rozmaitych deserów. Jak się robi domową nutellę ze śliwek? Jak zagęścić masę? Jakie śliwki wybrać do kremu?
1. Czym jest domowa nutella ze śliwek?
Nutella ze śliwek to powidła śliwkowe z dodatkiem kakao. To smarowidło zwane jest także śliwellą. Ma dość gęstą konsystencję kremu, przez co świetnie się rozsmarowuje. Dobrze sprawdza się jako dodatek do naleśników, ciast, deserów, pieczywa, gofrów, czy słodkich placuszków.
Głównym składnikiem śliwelli są śliwki i kakao. Jednak podstawową wersję kremu można wzbogacać także dowolnymi dodatkami jak, chociażby czekolada, orzechy laskowe, czy masło orzechowe.
2. Jakie śliwki wybrać do domowej nutelli?
Do czekoladowego kremu najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki. Ważne, by owoce były już dojrzałe (nie przejrzałe), miękkie oraz bardzo słodkie. Dzięki czemu do przetworu będzie potrzebna mniejsza ilość cukru. Krem można przygotować także z owoców suszonych.
Na domowe przetwory najlepiej jest wybierać owoce dobrej jakości, zdrowe, jędrne i nieuszkodzone. Świetnie sprawdzą się śliwki z domowego ogródka, czy sadów ekologicznych. Przed przetworzeniem owoce należy dokładnie umyć, pozbawić ogonków oraz pestek.
3. Przepis na szybką nutellę ze śliwek z czekoladą
Składniki:
- 3 kg dojrzałych śliwek węgierek,
- 4 łyżki kakao,
- 100 g czekolady deserowej,
- 150 g cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w wysokim garnku, zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu ok. 3-4 godzin, mieszamy co kilka minut. Uważamy, aby śliwki nie przywarły do dna garnka.
Następnie blendujemy masę na gładki sos, dodajemy kakao i czekoladę. Masy nie musimy dodatkowo zagęszczać, powolne smażenie sprawia, że uzyskuje odpowiednią konsystencję. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 30 min.
Następnie nutellę ze śliwek węgierek przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy bardzo mocno, wstawiamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i pasteryzujemy ok. 20 min.