Trwa ładowanie...

Odkwasza organizm. Zapobiega nowotworom trzustki, żołądka i jelit

 Paula Jakubasik
21.11.2023 12:50
Lekkostrawna, smaczna i niezwykle zdrowa. Jakie właściwości ma cukinia?
Lekkostrawna, smaczna i niezwykle zdrowa. Jakie właściwości ma cukinia? (Getty Images)

Cukinia to smaczne, lekkostrawne warzywo o niskiej kaloryczności i indeksie glikemicznym, ale wielu właściwościach zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto uwzględnić je w codziennym menu i jak je przygotować.

spis treści

1. Skład cukinii

Cukinia to delikatnie w smaku i lekkostrawne warzywo, popularne w kuchni. Zawiera niewielką ilość kalorii - 100 g surowej cukinii dostarcza około 17-20 kcal. W składzie obecne jest także białko (1,2 g), węglowodany (3,1 g), błonnik (1 g) i niewielka ilość tłuszczu (0,1 g)

Cukinia stanowi źródło cennych składników, takich jak żelazo, potas, magnez oraz witaminy C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ma korzystny wpływ na proces trawienia, pomaga zregenerować organizm, wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszyć poziom stresu i obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Cukinia może osiągać długość nawet 40 cm, choć najsmaczniejsza i najdelikatniejsza jest ta w rozmiarze 15-20 cm. Najpopularniejsza odmiana cukinii ma ciemnozielony kolor, ale dostępne są także żółte i pasiaste. Warto zwrócić uwagę również na wagę warzywa - im cięższa, tym lepsza jest jej jakość.

2. Właściwości zdrowotne cukinii

Wspomaga walkę z rakiem - cukinia może pomóc w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, trzustki lub jamy ustnej.

Dla zdrowych oczu - dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny cukinia może pomóc w ochronie siatkówki oka, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), która może prowadzić do utraty wzroku.

Wspiera odchudzanie - ze względu na niską kaloryczność, cukinia jest idealna dla osób na diecie. Sto gramów surowej cukinii dostarcza zaledwie 20 kcal i niewielką ilość tłuszczu. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, a jej lekkostrawność i niski indeks glikemiczny (IG 15) sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą.

Odkwasza organizm - cukinia działa alkalizująco, pomagając w utrzymaniu właściwego pH organizmu, przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny.

Wzmacnia organizm - regularne spożywanie cukinii wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami, co przekłada się na szybsze wyzdrowienie i mniejszą podatność na choroby.

Dla kobiet w ciąży - cukinia jest źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny w okresie ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka.

3. Zastosowanie cukinii w kuchni

Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi cukinia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej przygotować różnorodne dania, takie jak zupy, sałatki, potrawy z warzywami, leczo, a nawet desery, takie jak ciasto czy placki. Cukinię można piec, smażyć na patelni, grillować lub gotować. Nadaje się również do jedzenia na surowo w połączeniu z sosami i dipami.

4. Przechowywanie cukinii

Cukinię najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu o temperaturze do 10 stopni Celsjusza, unikając lodówki, która może wpłynąć negatywnie na jej smak. Nie zaleca się też przechowywania cukinii razem z innymi warzywami i owocami wydzielającymi etylen, takimi jak awokado, jabłka czy pomidory, ponieważ może to przyspieszyć proces psucia się warzywa.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze